Agenda archief
Op deze pagina vindt u de agenda van Nepomuk, met lezingen, bijeenkomsten en exposities.
Van Postzegel tot Tank excursie
Beste leden,
Op zaterdag 16 november hebben we een bijeenkomst georganiseerd in het museum van Tonnie Ebben.
Van Postzegel tot Tank te Groeningen
Tijdens deze activiteit zal Tonnie ons uitgebreid vertellen over zijn museum en talrijke voorwerpen laten zien.
Wij vertrekken om 9.30 uur vanaf het Titus Brandsma plein in Boxmeer en rijden met eigen auto’s naar Groeningen(carpoolen)
Er kunnen 30 leden mee.
Opgave na 6 november reijnen-oonk@hetnet.nl
Museum Van Postzegel tot Tank heeft de prestigieuze Dr. Peelen Cultuurprijs 2016 gewonnen. Het is een blijk van waardering voor het werk dat Tonnie Ebben verricht heeft.
Verklaring van de naam van het museum:
Een postzegel is klein, kwetsbaar en van papier. Een tank is groot, onverwoestbaar en van staal. Alles, van postzegel tot tank, van de periode rond de Tweede Wereldoorlog, heeft grote verzamelwaarde voor het Museum.
Welkom bij Museum Van Postzegel tot Tank
“De collectie van het museum bestaat vooral uit gebruiksvoorwerpen, uniformen en aanverwante spullen uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Maar ook is er een flinke verzameling gebruiksvoorwerpen die ouder, soms veel ouder, zijn; zelfs tot uit de steentijd.
Het accent van de verzameling ligt op voorwerpen en verhalen uit de omgeving oud gemeente Vierlingsbeek en direct daar omheen.
Een groot aantal voorwerpen is dan ook afkomstig uit deze omgeving; hier gevonden of gekregen van bewoners uit deze streek. Elk voorwerp heeft een eigen verhaal. Wanneer u een bezoek brengt aan het museum, krijgt u dan ook een rondleiding, waarbij ik het verhaal bij elk voorwerp heel belangrijk vind, of dat nu getimmerd houten kruis van een oorlogsslachtoffer, een foto of een huls is,”
Zaterdag 16 november vertrek 9.30 uur einde 12.00 uur. We rijden met auto’s van de leden. Bij de opgave via de mail vermelden of uw auto beschikbaar is.Indien bij opgave tot deelname de lijst is volgeboekt, krijgt u hierover meteen een bericht.
Tot ziens, Dick Reijnen, secr.
Filmavond Oorlog WO II Boxmeer e.o. woensdag 6 november.
Engelse gevechtswagen in de Spoorstraat, gefilmd door Piet Jetten.
Attentie: De filmavond 6 nov. 2024 is volgeboekt, niet getreurd in 2025 wij zijn van plan deze bijzondere avond nog een keer te organiseren.
Geachte Leden, wij nodigen u uit voor de
Filmavond in het kader van 80 jaar bevrijding van Boxmeer en Omstreken.
Deze bijzonder interessante avond op wo 6 november zal plaatsvinden in de Foyer van Hotel Riche te Boxmeer.
Aanvang inloop 19.30 uur,aanvang presentatie door onze voorzitter Dick Jetten om 20.00 uur, einde rond 22.00 uur.
Entree 5 euro inclusief koffie[thee bij inloop en 1 consumptie in de pauze.
Via dit bericht kunt u zich op een eenvoudige wijze inschrijven als lid van Nepomuk om deel te nemen aan deze boeiende avond.
Er kunnen 60 personen deelnemen.
Met een vriendelijke groet en wellicht tot ziens,
Het bestuur.
Inschrijven deelname voor leden:
klik op de link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSepQZ_gNxaYaGyxm-m3J0MRNil2hoxMnJ_BpBBgeQXB-DpP-w/viewform?usp=sf_link
"Klik hier" in de onderstaande convocatie werkt niet omdat het een jpg is;:
Ter info:
BATTLEFIELD TOUR
Het was een geweldige dag met 40 deelnemers + een 8tal betrokkenen.
Samen hebben we er, mede dankzij het mooie weer, een interessante Battlefield Tour van gemaakt. De deelnemers waren vol lof over de organisatie en hebben een prachtige leerzame, soms emotionele, maar zeker ook een gezellige Tour beleefd en er tevens een mooi Battlefield Tour fotoboek aan overgehouden.
Ook dank aan de chauffeur van de Touringcar en speciaal Tonnie Ebben die met zijn Willys Jeep uit 1943 de hele route voorop reed, steeds vergezeld van deelnemers aan de Tour. Mede dank aan Guido Siebers en Dick Jetten voor hun inspirerende leiding en dank aan de sprekers Piet Kaanen, Leo Janssen, Roel Dekkers, Dick Reijnen, Theo Versleijen en Geert Remmen voor het ten gehore brengen van het lied "We will meet again", en dank aan hof-fotograaf Maurits Stoetzer en Patrick Peeters financieel controleur.
In de Gelderlander/Maasland van 22 sept. is een artikel geplaatst.
==========================================================================
Zoals u weet staan alle activiteiten van onze vereniging dit jaar in het teken van
80 JAAR BEVRIJDING – 1944-2024
We mogen inmiddels terugkijken op een aantal zeer geslaagde bijeenkomsten!
Op ZONDAG 22 SEPTEMBER hebben we iets heel bijzonders voor u in petto.
Dan organiseren wij een BATTLEFIELD TOUR, op zoek naar sporen van de oorlog aan weerszijden van de Maas…!
In onze omgeving is zowel in de meidagen van 1940, vanwege de Maaslinie, als rondom de bevrijding en Operatie Marketgarden in 1944-45 hevige strijd geleverd. In september 1944, werd Boxmeer bevrijd. De blijdschap was echter van korte duur. De bewoners moesten weldra evacueren want het dorp aan de Maas werd frontgebied. De Duitsers, die zich verschanst hadden aan de overzijde van de rivier, keerden herhaaldelijk terug en maakten het de geallieerden niet gemakkelijk. Boxmeer en omgeving was “Tot Frontgebied Verklaard”. Het is de titel van het gelijknamige boek van de hand van Guido Siebers en Geurt Franzen.
Van het strijdtoneel uit de oorlogsjaren zijn nog vele tastbare herinneringen en sporen overgebleven. Tijdens de BATTLEFIELD TOUR volgen we met een touringcar een route aan weerszijden van de Maas, waarbij we zeer bijzondere tussenstops maken om een beeld te schetsen van het frontgebied. Ooggetuigen en experts zullen laten zien én horen wat er in de oorlogsjaren op die lokaties is gebeurd. U krijgt een levendig beeld van de geleverde gevechten, de verwoestingen, vliegtuig-crashes en op welke wijze de strijd zich ontwikkelde. Dat beeld wordt versterkt door de aanwezigheid van een of meerdere voertuigen uit de oorlogsjaren die met de bus meerijden. Althans dit proberen wij te regelen.
De kosten voor deelname aan deze uitzonderlijke excursie bedragen € 40,45 p.p.
Hierbij is inbegrepen:
- De busrit
- Voor enkele personen de gelegenheid om met een origineel voertuig uit WOII een stukje mee te rijden
- Toelichting door experts en ooggetuigen
- Een goed verzorgde lunch
- Een exclusief boekwerkje met authentieke foto’s en een fiets/ autoroute
- Een drankje ter afsluiting
WANNEER: ZONDAG 22 SEPTEMBER
WAAR: VERZAMELEN BIJ DE WILHELMINABOOM, STEENSTRAAT
TIJDEN: WIJ STARTEN OM 10:00 UUR, EN VERWACHTEN ROND 16:00 UUR TERUG TE ZIJN IN BOXMEER
BIJZONDERHEDEN: DRAAG SCHOENEN WAARMEE U GEMAKKELIJK KUNT WANDELEN
INSCHRIJVING: Er zijn slechts 45 plaatsen beschikbaar voor dit interessante evenement, op volgorde van aanmelding.
AANMELDEN: reijnen-oonk@hetnet.nl tevens melden met 1 of 2 personen.
Wees er snel bij om deel te nemen aan deze zeer bijzondere excursie !
Het bestuur.
presentatie Frontlijnen Boxmeer 1940 – 1945 Guido Siebers
Geachte leden , geachte geïnteresseerden,
Zoals u wellicht bekend is, staat onze focus dit jaar op de herdenking van 80 jaar bevrijding van Boxmeer en omstreken. Daarom nodigen wij u van harte uit voor de zeer bijzondere lezing van ons lid Guido Siebers op zondagmiddag 9 juni bij Hotel Restaurant Riche in Boxmeer aanvang 13.30 uur( zaal open 13.00 uur)
Frontlijnen Boxmeer 1940 – 1945
Een visueel indrukwekkende vertelling over de invasie en bevrijding van Nederland en de impact ervan op Boxmeer en omstreken
Guido Siebers, bekend van "Tot frontgebied verklaard", neemt u op een unieke reis door de gebeurtenissen van de mobilisatie in 1939 tot aan de bevrijding in 1945.
In zijn presentatie plaatst hij oude verhalen in een nieuwe context en geeft hij vergeten of ongepubliceerde bronnen een plek op de tijdlijn. Daarnaast zullen enkele gastprekers extra diepgang bieden, ofwel door meer inzicht te geven in de mensen die bij de gebeurtenissen betrokken waren, ofwel door hun specialistische kennis over te dragen.
U krijgt een beknopt overzicht van de gebeurtenissen van de inval tot aan de bevrijding, inclusief lokale details en boeiende verhalen. De presentatie is zo opgebouwd dat zowel experts als mensen met minder kennis van de oorlog het verhaal goed kunnen volgen. De voertaal is Nederlands, maar sommige delen worden in het Engels gepresenteerd.
Een van de sprekers die ons zal inspireren is Chris LaBossiere. Hij is een Canadese ondernemer en maakt deel uit van de raad van bestuur van het Juno Beach Centre in Normandië. Chris heeft een bijzondere connectie met de Tweede Wereldoorlog, want zijn grootvader, Bjarne Tangen, was een Canadese soldaat die moedig vocht tegen de Duitsers, onder andere in Boxmeer en omgeving. Tijdens een patrouille tussen Beugen en Oeffelt redde Bjarne het leven van twee medesoldaten, wat hem later de eer opleverde van het Nederlandse Bronzen Kruis. Guido heeft Chris geholpen om deze cruciale gebeurtenis gedetailleerd te onderzoeken en vast te leggen in het boek "Tot frontgebied verklaard". Ondanks de tijd die verstreken is sinds dit onderzoek, blijven Chris en Guido verbonden door de oorlog, ondanks de grote afstand tussen hen. In zijn presentatie deelt Chris met ons de verhalen van zijn grootvader tijdens de oorlog en hoe deze ervaringen zijn verdere leven hebben beïnvloed.
Deze lezing staat open voor alle geïnteresseerden. Voordat de sociale- en lokale media worden ingelicht, bieden wij u als lid van Historische Vereniging Nepomuk de eerste kans om u aan te melden voor deze bijzondere middag.
Inschrijving gesloten
Wij kijken uit naar uw komst op zondag 9 juni in Riche. De zaal opent om 13.00 uur en de presentatie begint om 13.30 uur.
Met vriendelijke groet,
Bestuur Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer
Vliegtuigcrashes in de voormalige gemeente Boxmeer
Heard Hearted Mama B17G crashte op 22 januari 1945 nabij de Veerstraat te Boxmeer.
Beste leden,
Op woensdag 17 april 2024 nodigen wij u uit voor een zeer interessante lezing in het kader van 80 jaar bevrijding door de voormalige F16 piloot Joop Hendrix.
Vliegtuigcrashes in de voormalige gemeente Boxmeer
Joop Hendrix is een gepensioneerd piloot van onze Koninklijke Luchtmacht en heeft tijdens zijn carrière diverse types vliegtuigen gevlogen waaronder de F-16.
Ook is hij jaren als vlieginstructeur in de straaljager opleiding actief geweest voor de Koninklijke Luchtmacht.
Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het zoeken naar crashlocaties van vliegtuigen die tijdens W.O.2 zijn neergestort in Nederland en België
Als lid van het “Plane Hunters Recovery Team” heeft hij de laatste 10 jaar veel onderzoek gedaan in de regio begrensd tussen Eindhoven, Boxmeer en Venlo.
In totaal werden tot nu toe in 5 gemeentes alle crashes geïnventariseerd: Venray, Sint Anthonis, Boxmeer, Bergen en Gemert/Bakel, dit veelal in samenwerking met lokale mensen van de heemkunde kringen ter plaatse. Er werden in die gemeentes boeken uitgebracht en ook vele monumenten opgericht ter nagedachtenis aan hen die gevallen zijn.
Vele honderden crash sites zijn inmiddels onderzocht.
Tijdens de lezing zal Joop ingaan op een algemeen beeld van de luchtoorlog tijdens WO II en de verdedigingslinies van de Duitsers. Tevens zal worden uitgelegd hoe informatie wordt verkregen over crashsites in Nederland.
Een overzicht van alle vliegtuig crashes in de oude gemeente Boxmeer zal worden gepresenteerd met vele oude documenten en foto’s uit WO II.
Tot ziens op woensdag 17 april in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur
Jaarvergadering do 21 maart 2024
Jaarprogramma 2023
Beste leden hierbij het gewijzigde jaarprogramma 2023. Wij zijn er in geslaagd u een interessant programma voor te schotelen met zoals u kunt lezen vescheidene interessante ontdekkingen gedaan op onze speurtochten door het land. Laat u verbazen. Tot ziens op onze activiteiten.
groet Dick Reijnen secr. Nepomuk
Kerst en Nieuwjaarswens
Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig een gezond 2024
Met een vriendelijke groet
Het bestuur.
Lezing Marlie Lamers over Brabantse Poffers
Beste leden,
Wij gaan dit jaar met een mooie activiteit in stijl afsluiten. Marlie Lamers zal namelijk op donderdag 14 december in onze kapel een lezing houden over
BRABANTSE POFFERS
Dracht voor getrouwde boerenvrouwen
De aanleiding hiervoor is heel bijzonder te noemen: onze vereniging kwam vorig jaar in het bezit van twee authentieke poffers. Deze muts was tussen 1860 en 1960 onderdeel van de Brabantse streekdracht. Het kenmerkende kledingstuk bestond uit een kostbare muts van kant, waarover een brede, rijkversierde hoofdtooi (de ‘Poffer’) gedragen werd, bestaande uit o.a. bloemen en linten. Het maken en onderhouden van de muts en poffer was destijds een zeer kostbare aangelegenheid, en werd dan ook snel een uiting van welstand. Overigens werd in het Land van Cuijk de poffer ook wel ‘kröl’ genoemd. Elke streek in Brabant kende weer haar eigen verschijningsvormen, zo ook het Land van Cuijk.
Onze vereniging kwam dus in het bezit van een zondagse- én een rouwpoffer met bijbehorende mutsen. Contact met de familie die ze in bezit had leidde vervólgens tot de schenking van de authentieke bijbehorende kleding, bestaande uit o.a. rok, blouse en fijn bewerkte cape of mantel. Door deze schenking kunnen we, in combinatie met de beide poffers een mooi beeld van de traditionele kleding in onze streek laten zien.
Marlie Lamers is bereid om deze kledingstukken te herstellen en te ‘restaureren’.
Tijdens de voordracht zal de historische kleding aan onze leden gepresenteerd worden.
Marlie Lamers: “De poffer was het begin van mijn belangstelling in ‘Dracht en Mode’ begin jaren 1980. Door het maken van tentoonstellingen in Boxmeer, in de Weijer en de bibliotheek, museum van de Vrouw in Echt, de Kantfabriek in Horst, waar ik als vrijwilliger werkzaam was, werd de behoefte om meer kennis te vergaren over mode en handwerk technieken steeds groter. Door privé-cursussen en depot onderzoek in o.a. ‘Amsterdam Museum’ is in deze behoefte voorzien. Belangrijkste doel was en is kennis delen.
Wat betreft de lezing, ga ik het natuurlijk hebben over hoe en wanneer de poffer is gedragen, dat elk dorp zijn eigen maakster had daardoor ook een eigen model poffer. Ik maak een vergelijking met de stadse dames rond 1900. Over de gevonden poffers en kleding ga ik vertellen wat ik erover te weten ben gekomen. Dan komen ook nog allerlei zaken aan de orde die bij of onder de kleding gedragen is.”
Het belooft dus een zeer interessante avond te worden waarbij de Brabantse streekdracht die wij in ons bezit hebben verkregen voor het eerst te zien zal zijn.
We rekenen weer op een hoge opkomst!
Mocht u zelf in het bezit zijn van een oude poffer, dan zou het mooi zijn deze ook mee te nemen !
BRABANTSE POFFERS ‘Dracht voor getrouwde boerenvrouwen’Donderdag 14 december, 20:00 uur Nepomukkapel
Het bestuur
Rariteitenavond
Slag om de Mookerheide en de 80-jarige oorlog
Opgraving Carmelveste Boxmeer
Gennep; Bezet, Bevrijd & Geplunderd
Lezing: Bezet, Bevrijd & Geplunderd in kader van expositie Peter Roovers
De lezing is gratis toegankelijk, wel moet u zich even aanmelden. Dat kan via de website van Biblioplus: Bezet, bevrijd, geplunderd | donderdag 31 augustus 2023 | BiblioPlus (op-shop.nl) . Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur.
Ellen Hoffmannplein 2
6591CP Gennep,Telefoon0485-511220
Op donderdag 31 augustus geven Paul Klinkenberg en Paul Thissen een lezing over wat er allemaal gebeurde in de periode vanaf de luchtlandingen van de geallieerden op 17 september 1944 tot aan de bevrijding van Nijmegen en wijde omgeving. Die bevrijding liet diepe sporen na. Niet alleen als gevolg door de bezetting; ook onze bevrijders lieten hun sporen na; ook zij maakten zich schuldig aan plundering.
Toen Gennep frontstad werd, verordonneerde de Duits bezetter de evacuatie van alle inwoners in Gennep en omstreken. Nadat de mensen waren vertrokken roofden de Duitsers veel wat van waarde was en ontmantelden zij fabrieken. De meeste van de achtergelaten huizen werden echter met rust gelaten.
Plundering door beide kanten
In februari 1945 werd Gennep bevrijd. Het duurde nog tot het late voorjaar voordat de bewoners terug mochten keren. Eenmaal thuis troffen zij huis, haard en land geplunderd aan. Genneps burgervader Van Banning was in februari al terug in de Niersstad maar kon de roof niet tegenhouden. Hij moest concluderen ‘dat de geallieerde troepen zich op vreselijke manier aan plundering hadden schuldig gemaakt’. Daarover werd lang niet gesproken. Het waren immers onze bevrijders.
Ook kasteel Heijen kwam niet ongeschonden uit de strijd. Beeldhouwer Peter Roovers die destijds in Mook woonde en later het kasteel zou restaureren, keerde na de bevrijding terug in Mook. Ook hij zag een deel van zijn werk nooit meer terug. Het verhaal gaat dat kleimodellen en studies uit zijn atelier zijn gebruikt om gaten in wegen op te vullen.
Aandacht voor regio Gennep
Over deze episode schreven Paul Klinkenberg, Paul Thissen en Paul van der Heijden het boek ‘Bezet, Bevrijd, Geplunderd’. Dit boek vormt het uitgangspunt voor de lezing op 31 augustus waarbij speciale aandacht wordt besteed aan Gennep en omgeving, dit in aansluiting op de nu in museum Het Petershuis lopende expositie ‘Decor voor de samenleving’ over werk en leven van Peter Roovers.
Klinkenberg en Thissen zijn benieuwd of zijn op deze avond nog verhalen over deze periode te horen krijgen vanuit het publiek. De expositie is nog te zien tot en met 10 september.
De lezing is gratis toegankelijk, wel moet u zich even aanmelden. Dat kan via de website van Biblioplus:Bezet, bevrijd, geplunderd | donderdag 31 augustus 2023 | BiblioPlus (op-shop.nl) . Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur
of mail naar Marian Leideritz: mleideritz@outlook.com
De excursie op zondag 14 mei naar kasteel Bleijenbeek in Afferden is door omstandigheden afgelast.
Lezing Sambeeks Heem
Beste Leden,
Op donderdag 20 april om 20.00 uur verzorgt Sambeeks Heem
enkele korte lezingen voor onze vereniging. Heel bijzonder, want in de 37-jarige geschiedenis van Nepomuk is dit nog niet eerder gebeurd. Allereerst gaat Sambeeks Heem-voorzitter René Klaassen in sneltreinvaart door degeschiedenis van Sambeek. Boxmeer (niet alleen de heerlijkheid maar ook de gemeente) en Sambeek hebben eeuwenlang op tal van manieren met elkaar te maken gehad: bestuurlijk, maar ook anderszins. Denk bijvoorbeeld aan de Metworstrennen die op het grondgebied van het dorp Sambeek hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden.
Gerard Everink
gaat in op de geschiedenis van de jarenlang onderkomen boerderij van de familie Van der Voordt midden in Sambeek. Vorig jaar is deze ‘schandvlek van Sambeek’ gesloopt. Merkwaardigerwijs was er geen verplichting tot archeologisch bodemonderzoek van het perceel bij de kruising waar Sambeek is ontstaan. Toch zijn er veel verrassende vondsten uit de bodem naar boven gekomen. Bij de spoorlijn in Boxmeer begon ongeveer een eeuw geleden Wim Hendrix (de Körver) zijn bedrijf in diervoeding en aanverwante zaken. Zijn broer Jan Hendrix deed dat ongeveer tegelijkertijd in Sambeek bij spoorwegovergang De Halt. Hij richtte zich meer op menselijke consumptiegoederen.
Erik Huijbers
vertelt over het kleine bedrijventerreintje dat bij het stationnetje daar is ontstaan en besteedt ook aandacht aan de andere woningen die toen zijn gebouwd. Boxmeer heeft een Hollesteeg, Sambeek telde in het verleden echter heel veel stegen.
René Klaassen
laat zien waar die allemaal hebben gelegen en vooral welke bijzondere functie deze stegen hadden. De dood van de Dolle Graaf veroorzaakte destijds veel ruzie en reuring in de grafelijke familie. De erfenis van Johan Baptist, opgebracht uit belastingen van onder andere onze voorouders in Boxmeer en Sambeek, leidde tot een grote bouwwoede - niet alleen in Boxmeer.
Stephan Moors
neemt u mee naar Europese steden waar met gelden uit onze regio veel moois tot stand kwam.
Het belooft een leuke en vooral afwisselende avond te worden.
Tot ziens op donderdag 20 april om 20.00 uur in de Nepomukkapel!
Wij zien u graag tegemoet, Dick Reijnen secr.
Jaarvergadering do 23 maart 2023
Beste Leden,
Op donderdag 23 maart 2023 vindt de jaarvergadering plaats in de Nepomukkapel, aanvang 20.00 uur.
Agenda:
1) Opening voorzitter: Dick Jetten
2) Notulen jaarvergadering 2022 liggen voor aanvang ter inzage.
3) Jaarverslag 2022 secretaris: Dick Reijnen
4) Jaarverslag 2022 penningmeester: Patrick Peeters
5) Verslag kascommissie: Dhr. T. Bongaerts en Dhr. Willem v/d Rijdt
6) Benoeming kascommissie: Dhr. Willem v/d Rijdt blijft aan, benoeming nieuw commissielid.
7) Bestuursverkiezing: Toke Lucassen en Maurits Stoetzer treden af. Toke heeft aangegeven dat zij voor het bestuur niet meer herkiesbaar is. Maurits is herkiesbaar.
8) Rondvraag
Toelichting Agenda:
Kascommissie: Dhr. T. Bongaerts neemt afscheid.
Bestuursverkiezing: kandidaten voor het bestuur dienen schriftelijk voorgedragen
te worden bij het bestuur door tenminste 5 leden. Dit is mogelijk tot punt 7 de
Bestuursverkiezing.
Na de pauze:
Dick Jetten geeft een korte presentatie over een zeer bijzonder object dat enige tijd geleden door ons bestuur werd ontdekt en dat na vele omzwervingen, weer terug is in Boxmeer.
Pas nadat het object deels is gerestaureerd en tevens geschikt gemaakt is voor expositie zal hieraan meer bekendheid worden gegeven. Wij gunnen onze leden echter alvast een vooruitblik hierop.
U begrijpt al dat we ‘de kaarten nog even tegen de borst houden’ en u op dit moment nog niet informeren waarover het precies gaat. Zowel tijdens deze presentatie als op een later tijdstip in het voorjaar zult u er alles over te weten komen..!
Tot ziens op donderdag 23 maart om 20.00 uur in de Nepomukkapel.
Aangepast Jaarprogramma 2022
Beste leden in verband met het aangepaste activiteitenprogramma 2022 heeft het bestuur besloten om over dit verenigingsjaar geen contributie te heffen.
De datum is gezet op 31-12-2022 zodat deze mededeling het hele jaar zichtbaar blijft en deze daardoor tot die datum niet in het archief terecht komt.
Attentie Kunst van het Geloven start op zaterdag 27 aug. vanaf 11.00 uur.
Rariteitenavond
Rariteitenkabinet.
Beste leden, door onvoorziene omstandigheden (verwarming en stucwerkherstel) zijn wij genoodzaakt de geplande rariteitenavond van donderdag 15 december 2022, aanvang 20.00 uur, te houden in het zaaltje van de Protestantse Gemeente tegenover onze kapel. Wij hopen u dan te mogen verwelkomen op deze gezellige afsluiting van ons verenigingsjaar 2022.
De bedoeling van deze avond is dat u, voorwerpen, curiositeiten, antieke zaken en zeer bijzondere dingen meebrengt en deze aan het publiek toont, waarmee u tevens een beroep doet op de fantasie van de aanwezige leden.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een verhaal te vertellen of een afbeelding te laten zien.
Als het nodig is kan een voorwerp of een plaatje uitvergroot worden weergegeven op een tv-scherm. Elk jaar zijn we weer verbaasd over het feit dat er zoveel leden zijn die wat bijzonders meebrengen.
Waarschijnlijk zal het u niet anders vergaan dan menig bestuurslid, die na speurtochten door het land, in huis of elders, de reeds lang van tevoren bemachtigde voorwerpen op een aparte plaats bewaart, steeds met de gedachte bij de rariteitenavond.
“Iets voor de rariteitenavond”, hoor je dan vaak zeggen.
jaarprogramma 2023
Beste leden momenteel zijn wij druk bezig met het samenstellen van ons jaarprogramma 2023 en de daarbij behorende te maken afspraken.
Buiten deze activiteten staan er nog een aantal bijzondere activiteiten in de planning betreffende de Nepomukkapel en het internet gebeuren. Binnenkort krijgt u per mail een overzicht van het jaarprogramma.
Wij wensen u prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling en een mooi en gezond 2023 toe.
Vereniging Metworst nieuwe ontdekkingen
Bart de Kort Koning 2022
Beste leden, wij nodigen u uit voor een bijzondere lezing op dinsdag 18 oktober door ons lid Maurits Stoetzer over de Vereniging Metworst en de nieuwe ontdekkingen in diverse archieven.
“Het doel der Vereeniging is, om een aloud gebruik - dat ingesteld werd door eene liefdadige dame, en dat beslaat in het wedrennen om eene metworst, de jaarlijksche belooning van eene edelmoedige daad, door Boxmeersche jongeren aan bovenbedoelde dame bewezen - in onze gemeente te handhaven en in eere te houden.”
Volgens de overlevering was er in de 15e eeuw een ‘Freule Aleida’ die tijdens haar wekelijkse rijtoer met haar koets van de weg raakte. Boxmeerse ‘vruchtbaarheidsruiters’ schoten haar met hun paarden te hulp en hielpen haar weer op weg. Als dank voor hun hulp belastte de freule één van haar hoeves in Vortum-Mullem (de ‘Belaste Hoeve’) met een jaarlijkse erfbelasting: een zeven ellen lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment zou er elk jaar een paardenrace gehouden worden om te bepalen wie deze erfbelasting namens de Vereniging in ontvangst mag nemen. Niet voor niets is het credo van de Vereniging:
‘Wij handhaven het recht onzer vaderen.’
“Afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe ontdekkingen gedaan met betrekking tot de Metworstrennen en de Belaste Hoeve.
Maurits heeft bepaalde verbanden gevonden die een nieuwe kijk geven op de jaren rond 1850, de tijd dat pastoor Strik aan alle losbandigheid een einde wilde maken. Maurits neemt u mee op een reis door families, bezittingen en belangen welke het lot van de Metworst hebben bepaald.
Als toetje wordt er een tipje van de sluiter opgelicht over een mooi foto-project waar de Vereniging nu mee bezig is en wordt er nieuw beeldmateriaal vertoond. “
Tot ziens op dinsdag 18 oktober om 20.00 uur in de Nepomukkapel.
Dick Reijnen secr.
http://www.metworst.nl/geschiedenis/
Tradities in Brabant
Beste leden, hierbij nodigen we u uit voor de lezing van Adriaan Sanders, de voormalige voorzitter van de Heemkundekring Uden, op
MAANDAG 19 SEPTEMBER aanvang 20.00 uur in de Nepomukkapel.
TRADITIES IN BRABANT
Tradities zo staat in Van Dale woordenboek, " zijn hetgeen mondeling of op andere wijze overgegeven is, van geslacht op geslacht, hetzij een verhaal of een gewoonte of een gebruik”.
De heer Sanders heeft evenwel een eigen definitie van tradities: “Hoe apen mensen elkaar na in bepaalde situaties”; wanneer er iets te vieren valt; als ze verdrietig zijn; op een bepaalde dag in het jaar; in de wijze waarop we met elkaar omgaan.
Tradities ziet men inmiddels als immaterieel cultureel erfgoed, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen oraal erfgoed, podiumkunsten, sociale gewoontes, ambachten en gebruiken die iets te maken hebben met de natuur.
Voorbeelden van huidige tradities zijn o.a.:
- de vlag (met boekentas) uithangen wanneer iemand geslaagd is;
- beschuit met muisjes (pas populair sinds de geboorte van prinses Beatrix in 1938);
- het Sinterklaasfeest, incl. Zwarte Piet, die zich van de vroegere boeman inmiddels ontwikkeld heeft tot een echte kindervriend;
- de viering van het bereiken van de nok van een gebouw (pannenbier);
- witte bruidskleding, terwijl men vroeger meestal in het zwart trouwde (tegenwoordig komen steeds vaker ook andere kleuren voor).
Tradities komen en gaan, of veranderen in de loop van de tijd. Verdwenen tradities zijn bijvoorbeeld geen vlees eten op vrijdag en processies op kerkelijke feestdagen. Een recent ontstane traditie is de jaarlijkse gala-avond van middelbare scholieren die eindexamen gedaan hebben.
Graag even noteren in uw agenda.
Wij verwachten een hoge opkomst, op maandag 19 september aanvang 20.00 uur in onze Nepomukkapel.
Adriaan Sanders
Dick Reijnen, namens het bestuur.
Kunst van het Geloven
In de Nepomukkapel
Kunst van Het Geloven – 27 augustus t/m 11 september 2022
Na een geslaagde editie van Kunst van Het geloven in 2020 zijn de voorbereidingen voor de volgende manifestatie in volle gang!
In het laatste weekend van augustus (27/28 aug) en de eerste twee van september (3/4 en 10/11 sept) is er opnieuw bijzondere kunst te zien in diverse kapellen van de voormalige gemeente Land van Cuijk.
Het thema voor deze 8e editie is Transformatie.
Curatoren zijn Marijke Cieraad en Gonda van der Zwaag.
Voor alle info http://www.kunstvanhetgeloven.nl/
Lezing Boxmeers Zilver dinsdag 28 juni 2022
Lezing; Boxmeers Zilver dinsdag 28 juni 2022
Boxmeers zilver en het verzamelen ervan
“Het bestaan van Boxmeers zilver is nog altijd vrij onbekend. Ook op veilingen en in de kunsthandel duikt er maar af en toe een stuk op. Toch zijn er in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam twee stukken Boxmeers zilver. Ook het Brabants Museum heeft zilver uit Boxmeer, vervaardigd door de zilversmedenfamilies Raab en Rijke. Boxmeer ontwikkelde zich in de 18 e eeuw tot een centrum van Katholiek kerkzilver. Maar er werd ook zilver vervaardigd voor de gilden en voor de burgerij, voor gebruik thuis. Dit zogenaamde profaan zilver is zeldzaam.
Waarom verschijnt er zo weinig Boxmeers zilver op de markt?
Waarom wordt het zilver uit Boxmeer soms zelfs door verzamelaars en kenners niet herkend?
Als kind had ik al interesse in geschiedenis en de geschiedenis van de streek waar ik vandaan kom. Maar ook antiek had mijn belangstelling, voorwerpen met een verleden als een tastbaar stukje geschiedenis. Stukken die een verhaal vertellen en de geschiedenis levend houden. Mijn eerste kennismaking met Boxmeers zilver was in mijn jeugd in de kerk van Sint Anthonis, het dorp waar ik geboren en opgegroeid ben. Maar er was weinig over dit onderwerp gepubliceerd en internet bestond nog niet. Toen begon mijn zoektocht bij antiquairs en later ook op beurzen en veilingen. Maar het zou het nog jaren duren voordat ik het eerste stuk kon kopen. Inmiddels heb ik een netwerk opgebouwd en zijn handelaren ook actief op zoek naar zilver van Boxmeerse zilversmeden.
Na de inleiding gaan we het zilver bekijken aan de hand van foto’s. Zilver van Antoon Peter Rijke, de in Boxmeer geboren maar in ‘s Hertogenbosch werkzame Bernardus Rijke en zijn vader Christiaan Rijke, de stamvader van dit zilversmedengeslacht. Via Peter Antoon Theonville en Mathieu Delfosse komen we bij de zilversmeden Raab. Een familie die vier generaties lang werkzaam is geweest in Boxmeer en prachtige stukken zilver heeft vervaardigd: Rutger Joseph, Rabanus Anton, Rutger Anton en tot slot Rabanus Senior die zowel in Kalkar als Boxmeer werkzaam is geweest”,
Tot ziens op dinsdag 28 juni 2022 in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur
Jaarvergadering 30 mei 2022
Beste Leden,
Op maandag 30 mei 2022 vindt de jaarvergadering plaats in de Nepomukkapel, aanvang 20.00 uur.
Agenda:
1) Opening voorzitter: Dick Jetten
2) Notulen vorige jaarvergadering 2019 liggen voor aanvang ter inzage.
3) Jaarverslag 2019, 2020, 2021 secretaris: Dick Reijnen
4) Jaarverslag 2019, 2020, 2021 penningmeester: Patrick Peeters
5) Verslag kascommissie: Dhr. M. Martens en Dhr. T. Bongaerts.
6) Benoeming kascommissie: Dhr. Bongaerts blijft aan, benoeming nieuw commissielid.
7) Bestuursverkiezing: Mark Berbers en Toke Lucassen treden af. Mark heeft aangegeven dat hij voor het bestuur niet meer herkiesbaar is. Toke is herkiesbaar.
8) Rondvraag
Toelichting Agenda:
Kascommissie: dhr. M. Martens neemt afscheid.
Bestuursverkiezing: kandidaten voor het bestuur dienen schriftelijk voorgedragen
te worden bij het bestuur door tenminste 5 leden. Dit is mogelijk tot punt 7 de
bestuursverkiezing
Na de pauze:
Presentatie door Hans Lucassen over het project Titus Brandsma Boxmeer.
Er is intussen in Boxmeer een gedenkteken voor Titus Brandsma.
Een stichting onder aanvoering van Hans Lucassen heeft zich daarvoor ingezet.
“Zijn held moet ook in zijn woonplaats worden geëerd”. In sept.1898 intrede van Titus Brandsma in het noviciaat van de paters Carmelieten te Boxmeer. Als kloosternaam koos hij de naam Titus, zoals zijn vader heette.
Van 1900 – 1906 volgde Titus een studie wijsbegeerte en filosofie in Boxmeer, Zenderen en vervolgens in Oss (1903).
Op 15 mei 2022 wordt Titus Brandsma heilig verklaard.
Tot ziens op maandag 30 mei om 20.00 uur in de Nepomukkapel.
Brief aan de leden
Geachte leden van Nepomuk,
Om begrijpelijke redenen hebben wij lange tijd onze activiteiten moeten staken. Eind vorig jaar stonden wij op het punt u weer te informeren over het hervatten daarvan. Maar we werden vlak daarna door de landelijke lock-down met de neus op de vervelende feiten gedrukt.
Omdat wij inmiddels, in lijn met de landelijke richtlijnen, mogelijkheden zien om de activiteiten van Nepomuk in 2022 te hervatten, willen wij u in deze brief op een aantal punten nader informeren.
➢ Vorig jaar ontving u van ons een brief waarin wij meldden dat wij genoodzaakt waren om de activiteiten van onze vereniging tijdelijk te staken. In dezelfde brief gaven wij aan dat wij om die reden over 2021 géén contributie zouden gaan innen. Wij stelden u echter in de gelegenheid om in plaats daarvan een vrijwillige bijdrage te doneren om ondermeer de vaste verenigingskosten te kunnen dekken. Wij willen allen die daaraan gehoor hebben gegeven bijzonder bedanken: uw reacties hebben onze verwachtingen overtroffen! Nogmaals onze hartelijke dank aan iedereen die op deze wijze ‘Nepomuk’ heeft ondersteund! Geweldig...
➢ Ondanks het feit dat vorig jaar géén jaarvergadering heeft plaatsgevonden, heeft de Kascommissie de boekhouding over het boekjaar 2020 beoordeeld én goedgekeurd. Wij hebben in overleg met de Kascommissie besloten om de samenstelling van deze commissie over boekjaar 2021 ongewijzigd te laten. Uiteraard zult u bij de eerstvolgende jaarvergadering hierover nader worden geïnformeerd.
➢ Nu de ontwikkelingen rondom het Corona-virus dat toelaten, hebben we besloten om binnenkort ons activiteitenprogramma te hervatten. De eerstvolgende activiteit zal onze jaarvergadering zijn. Deze zal plaatsvinden op 30 mei.
➢ Bijgaand treft u het jaarprogramma aan. We hebben helaas moeten besluiten om dit jaar géén excursie te organiseren, maar we denken desondanks dat we een gevarieerd programma aan kunnen bieden. Daarnaast willen wij u informeren dat we, o.a. vanwege het verkorte activiteitenprogramma, over 2022 géén contributie in rekening gaan brengen. We hopen dat u dit zult waarderen.
➢ Wij hebben in de laatste bestuursvergadering een belangrijke beslissing genomen over de wijze waarop u voortaan de convocaties zult ontvangen. Vanwege de organisatorische druk én de hoge kosten zullen deze niet meer in papieren vorm in uw brievenbus vallen. Voortaan zult u informatie en convocaties van Nepomuk uitsluitend nog per e-mail ontvangen. Dit brengt als bijkomend voordeel met zich mee dat wij u ook ‘last minute’ kunnen informeren als een activiteit, om welke reden dan ook, onverhoopt niet door kan gaan. Wij realiseren ons dat het e-mail verkeer niet voor iedereen de voorkeur heeft, maar rekenen desondanks op uw begrip hiervoor.
➢ Voor dit mailverkeer is een eigen mailadres aangemaakt; dit kunt u tevens gebruiken om met het bestuur te communiceren. Dit mailadres luidt secretariaat@nepomukboxmeer.nl
➢ Zoals u wellicht heeft gezien stond onze kapel in de steigers voor een omvangrijke restauratie van interieur, gevels met voeg- en pleisterwerk, glas-in-loodvensters en klokkenstoel. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Het brengt echter nog het nodige werk met zich mee om de kapel weer voor gebruik geschikt te maken.
➢ Ten slotte willen wij u vriendelijk attenderen op onze prachtige website www.nepomukboxmeer.nl waarop u veel actualiteiten, wetenswaardigheden en verenigingsnieuws kunt raadplegen.
……….Wij hopen dat wij u met bovenstaande informatie op dit moment voldoende hebben geïnformeerd en zien er naar uit om samen met u de activiteiten van de ‘Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer’ te kunnen hervatten !
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, in het algemeen of naar aanleiding van deze brief, dan verzoeken wij u ons een mail te sturen naar bovenstaand adres.
Met hartelijke groet, het bestuur van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer,
Dick Jetten, Dick Reijnen, Patrick Peeters, Toke Lucassen, Maurits Stoetzer en Mark Berbers.
De datum is gezet op 31-12-2022 zodat deze mededeling het hele jaar zichtbaar blijft en deze daardoor tot die datum niet in het archief terecht komt. Dit geldt uiteraard ook voor de het jaarprogramma.
Activiteitenprogramma 2020
Activiteitenprogramma 2020
Beste leden bij deze het jaarprogramma 2020:
Op het toegestuurde overzicht staan helaas 2 fouten in de dagen; maandag 20 oktober moet dinsdag 20 okt. zijn en donderdag 15 december moet dinsdag 15 dec. zijn.
Heel opmerkzaam door enkele leden.
20 januari maandag
Opgravingen op de Laarakkerin Haps, door archeoloog Tom Hos van het Bureau Econsultancy.
Nepomukkapel 20.00 uur
6 februari donderdag
Het leven en gedachtegoed van Titus Brandsma,Karmeliet, door Johan Wagemakers uit Oss.
Nepomukkapel 20.00 uur
17 maart dinsdag
Jaarvergadering + presentatievan het Project Titus Brandsmate Boxmeer, door onslidHans Lucassen.
Nepomukkapel 20.00 uur
23 april donderdag
Brabantse Traditiesdoor Adriaan Sanders uit Uden.
Nepomukkapel20.00 uur
18 mei maandag
Hobbyavond:Deelnemers o.a. Patrick Peeters: Nederland en Japan in de VOC-tijd., en nog te vragen 2 andere personen. U kunt zich hiervoor aanmelden.
Nepomukkapel 20.00 uur
juni, juli, aug. augustus, geen Nepomuk-activiteiten.
Kunst VanHet Geloven,28, 92, 30 aug Nepomukkapel
Kunst VanHet Geloven, 5 en 6, 12 en 13 sept. Nepomukkapel
20 september zondag
Grote Excursie naar een Historische Locatie, wordt t.z.t. bekend gemaakt. Laatu verrassen! vertrek Weijerplein 8.00 uur
24 september donderdag, Mijn Passie : Het speuren naar-en het verzamelen van Boxmeers zilver door ons lid John Cremers. Nepomukkapel 20.00 uur
20 oktober dinsdag
Filmavond WO II: presentatievan de verschillende films die door de familie Jetten zijn gemaakt zowel in Gennep als in Boxmeer en omstreken.
Weijertheater 20.00 uur
26 november donderdag
Vereniging “De Metworst”: Nieuwe inzichten, ontdekkingen en feiten door ons lid Maurits Stoetzer.
Nepomukkapel 20.00 uur
15 december dinsdag
Rariteitenavond,als vanouds.
Nepomukkapel 20.00 uur
http://www.nepomukboxmeer.nl/over-nepomuk/activiteitenprogramma/jaarprogramma-2020/
Belangrijke brief van het bestuur
Belangrijke brief van het bestuur van onze vereniging NEPOMUK
voor onze leden maar uiteraard ook voor iedereen die Nepomuk een warm hart toedraagt.
Intussen hebben 60 leden hun emailadres doorgegeven op: reijnen-oonk@hetnet.nl wij wachten op meer adressen van onze leden, waarvoor dank.
Ook spreken wij onze dank uit naar alle leden die een vrijwillige bijdrage voor het jaar 2021 aan Nepomuk hebben overgemaakt, welke geheel ten goede komt aan onze mooie Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer
Beste leden,
toen wij eerder dit jaar besloten om, voorlopig, de activiteiten van onze vereniging niet door te laten gaan als gevolg van de Corona-dreiging, konden wij niet vermoeden dat 2020 als een ‘verloren’ verenigingsjaar in de boeken zou gaan.
Met een mooi samengesteld jaarprogramma zagen wij de jaarvergadering met plezier tegemoet. Mede ook omdat wij terug konden kijken op een zeer geslaagd 2019. Maar het liep allemaal anders. Want u heeft dit jaar tot op heden geen plezier kunnen beleven aan activiteiten van onze vereniging.
Dat spijt ons zeer, alhoewel we er zeker van zijn dat u daar begrip voor zult hebben. Gelet op het feit dat een groot deel van onze leden tot een voor Corona kwetsbare groep behoort, moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen.
Helaas hebben wij allen geen inzicht hoe lang het allemaal nog gaat duren en hoe 2021 zal verlopen. Ondertussen zullen wij ervoor moeten zorgen dat wij als vereniging vitaal blijven. Dat betekent dat onze website onderhouden moet worden en voorzien van nieuwe content. De waarde van onze online activiteiten is nu groter dan ooit...
Ook moeten we onze vaste kosten betalen, de kapel en het archief onderhouden, en ons blijven inspannen om cultureel erfgoed niet verloren te laten gaan. Uw lidmaatschap en (financiële) steun voor Nepomuk blijft, juist nu, zeer waardevol. Dat is zelfs van vitaal belang voor het voortbestaan van onze vereniging. We denken dat uw contributie van, omgerekend € 1,- per maand (...) voor de meesten van u geen al te grote belemmering vormt.
Tóch menen wij dat we voor het nieuwe verenigingsjaar de contributie-betaling anders moeten benaderen. Het is immers ongewis hoe de activiteiten voor het nieuwe jaar kunnen worden vormgegeven.
Daarom heeft het bestuur besloten om voor 2021 géén contributie te heffen.
Als u in plaats daarvan onze vereniging echter met een vrijwillige bijdrage zou willen steunen, dan zouden wij dat zeer waarderen. Op die manier zorgt u mede voor de continuïteit van “Nepomuk”. We laten de hoogte van deze bijdrage helemaal aan u over. Mocht u geen bijdrage overmaken, dan bent u daar natuurlijk vrij in.
Maar uiteraard stellen wij een financiële ondersteuning ten zeerste op prijs. We hopen dat wij met deze benadering recht doen aan de gevolgen die de Corona-crisis voor de activiteiten van onze vereniging heeft.
WELKE MOGELIJKHEDEN HEEFT U ?
1- u maakt uw vrijwillige bijdrage over NL36 RABO 0140076913 tnv Hist. Ver. Nepomuk ovv ‘bijdrage 2021’. U bepaalt zelf de hoogte hiervan.
2 - u mag uw vrijwillige bijdrage ook afgeven, in een enveloppe voorzien van uw naam, bij onze secretaris Dick Reijnen, De Kanarie 39 Boxmeer
3 - u besluit géén vrijwillige bijdrage te leveren. De keuze die u maakt heeft géén gevolgen voor uw gewaardeerde lidmaatschap van Nepomuk!
Ten slotte willen wij u een goede gezondheid toewensen, en hopen dat wij u spoedig weer in verenigingsverband weer mogen ontmoeten,
Bestuur Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer 25 oktober 2020
Bedankje aan onze leden van Nepomuk
Boxmeer, 2 december 2021
Beste leden,
recent hebben wij u een brief gestuurd over de invulling van onze activiteiten ten gevolge van de Corona-crisis.
Daarin hebben wij duidelijk gemaakt hoe wij als bestuur omspringen met de omstandigheden waarin wij allen verkeren.
Bovendien hebben wij in de brief duidelijk gemaakt dat we om die reden over 2021 geen contributie zullen gaan heffen.
In plaats daarvan hebben wij u de mogelijkheid geboden een vrijwillige bijdrage te geven om de continuïteit van onze vereniging mede te ondersteunen.
Graag willen wij u informeren dat van deze gelegenheid door de overgrote meerderheid van onze leden in ruime mate gebruik is gemaakt.
We hebben tot op heden een royaal bedrag ontvangen en de bijdrages blijven nog steeds binnenkomen.
Wij vinden dat ronduit fantastisch !
Het geeft aan dat u óók in deze lastige periode de vereniging Nepomuk een zeer warm hart toedraagt.
Daarvoor willen wij onze hartelijke dank uitspreken.
Met u zullen ook wij de ontwikkelingen nauwgezet volgen en we spreken de wens uit dat we in 2021 de draad weer snel op kunnen pakken.
Voor nu wensen wij u allemaal een uitstekende gezondheid toe, een fijne decembertijd en voor straks een mooie jaarwisseling !
Bestuur Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer
Activiteiten Nepomuk
Activiteiten 2020 en 2021
Geachte lid,
binnenkort krijgt u een brief van het bestuur van Nepomuk waarin een en ander duidelijk gemaakt wordt aangaande de plannen voor het jaarprogramma 2021. Het moge duidelijk zijn dat het progamma 2020 gecanceld is, ook hier wordt in de brief op ingegaan.
Hopelijk wordt de toestand wat betreft het Covid 19 virus weer een beetje normaal zodat we elkaar weer als vanouds kunnen treffen.
Wees voorzichtig,
wij wensen u het allerbeste toe in een goede gezondheid,
Het bestuur van Nepomuk
Lock Down Activiteitenprogramma 2020
Lock Down Activiteitenprogramma 2020
Beste leden van Nepomuk, ook onze mooie vereniging ontkomt niet aan de C virus perikelen.die ons teisteren.
U zult begrijpen dat uit oogpunt van veiligheid en gezondheid, de richtlijnen van het RIVM nageleefd zullen worden.
Dit betekent dat voorlopig alle activiteiten van onze vereniging opgeschort zijn.
Wanneer deze weer opgestart kunnen worden, kan helaas niemand voorspellen.
We wachten af.
Wij wensen u een goede gezondheid toe..
Uitstel jaarvergadering dinsdag 17 maart
Beste leden van Nepomuk,
naar aanleiding van de adviezen van het RIVM, die vooral gericht zijn op onze provincie Brabant, heeft het bestuur van Nepomuk besloten om de jaarvergadering van 17 maart uit te stellen en te verplaatsen naar een nog nader te bepalen datum.
Ook de komende maanden april en mei zullen we de ontwikkelingen t.a.v. het Corona virus nauwlettend in de gaten houden en van maand tot maand beslissen of de geplande activiteiten doorgang vinden, dit alles natuurlijk om zo min mogelijk risico te lopen.
Begin april krijgen de leden van Nepomuk persoonlijk bericht hierover.
Geef het bericht door aan uw medeleden.
Leven en gedachtegoed van Titus Brandsma
Beste Leden we nodigen uit voor de lezing op donderdag 6 februari 2020 met de titel:
“Leven en gedachtegoed van Titus Brandsma”
door Johan Wagemakers, Oss.
Titus Brandsma is op 23 februari 1881 te Oegeklooster bij Bolsward geboren en gestorven op 26 juli 1942 te Dachau.
Pater Titus Brandsma z.g. heeft jarenlang in Oss gewoond, gewerkt en gestudeerd. Tot op de dag van vandaag zijn hier sporen van hem na gebleven. Wij kennen Titus vanuit onze omgeving als hoofdredacteur van het nieuwsblad voor Oss en omgeving “De Stad Oss” en als stichter van de katholieke H.B.S., het huidige Titus Brandsma Lyceum.
Een plein en laan is naar hem genoemd. Vanwege zijn grote verdiensten voor de stad Oss werd hij in 2015 postuum benoemd tot ereburger van de gemeente.
Dhr. Wagemakers is jarenlang lid van een gespreksgroep over de leefregel van de Karmel. Hierin participeerde pater Constant Dölle, karmeliet, die Titus Brandsma persoonlijk heeft gekend. Deze Karmeliet heeft hem op het spoor gebracht het leven van Titus Brandsma nader te leren kennen. In 1995 is hij lid geworden van de toen opgerichte Karmelbeweging. Als lid van Karmelkring Oss is hij jarenlang betrokken bij de Herinneringsviering op de sterfdag van Titus Brandsma.
Deze avond horen we meer over deze beroemde karmeliet die ook als filosoof en socioloog veel bekendheid heeft verworven. Een uitvoerig beeld wordt geschetst over Titus Brandsma, met afbeeldingen, over zijn jeugd, zijn opleiding als priester, zijn afstuderen als professor en zijn verblijf in de verschillende gevangenissen tijdens de oorlog.
Johan Wagemakers neemt bij zijn lezing over Titus Brandsma een magazine mee geheel gewijd aan Titus. U kunt dit op die avond voor €1,50 kopen wat ten goede komt aan het Titus Brandsma Memorial te Nijmegen.
Archeologische opgravingen op de Laarakker te Haps
Archeologische opgravingen op de Laarakker te Haps
Tom Hos
Beste leden, we nodigen u uit voor een interessante lezing op maandag 20 januari door archeoloog Tom Hos van het opgravingsbureau Econsultancy uit Boxmeer in de Nepomukkapel.
Archeologische opgravingen op de Laarakker te Haps
Econsultancy was sinds eind april 2017 bezig met archeologische opgravingen op Bedrijvenpark Laarakker te Haps.
Onder het thema ‘food, productie en transport’ wilde men de sterke overeenkomsten laten zien in het gebruik van deze gronden door de eeuwen heen.
De oost-west georiënteerde dekzand rug van zo’n 1,2 km lengte tussen Haps en de A73 is namelijk al eeuwenlang een aantrekkelijke vestigingsplaats.
Jagers-verzamelaars, de eerste boeren en de latere boerengemeenschap leefden er. Ambachtelijke activiteiten, zoals metaalbewerking, hebben er plaatsgevonden. Volgens eerdere onderzoeken waren er in de ondergrond belangrijke archeologische resten aanwezig.
Bij de opgraving hoopten de archeologen van Econsultancy funderingen van boerderijen, wegen en werkplaatsen uit het Neolithicum, de Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen te vinden. Door een dikke conserverende akkerlaag waren de archeologische sporen goed bewaard gebleven. Bekend was dat er zich een grafveld uit de brons- en ijzertijd in het plangebied bevond. Dat gegeven schepte hoge verwachtingen.
De sporen zijn toen voor het eerst volledig blootgelegd.
Tom Hos weet er alles over te vertellen, middels een powerpoint presentatie met prachtige foto’s en overzichten.
Archeoloog Tom Hos, projectleider van het onderzoek:
“Econsultancy beschikt over een groot team van archeologen met verschillende specialisaties. Daarnaast werken we samen met amateur-archeologen uit de regio. Zij weten vaak veel over de plaatselijke historie.”
Deze lezing mag u niet missen
Tot ziens op maandag 20 januari 2020 om 20.00 uur in de Nepomukkapel
Jaarprogramma 2019
Attentie er is een wijziging opgetreden in het jaarprogramma 2019:
De Rariteitenavond vindt plaats op dinsdag 12 november en de lezing van Guido Siebers "tot Frontgebied verklaard" vindt plaats op donderdag 12 december, dit in verband met de later geplande uitgave van het bewuste boek op 24 november.
Beste leden het jaarprogramma 2019.
wijzigingen voorbehouden
"Tot Frontgebied verklaard", Boxmeer in de laatste oorlogmaanden 44/45
Wijziging in het jaarprogramma 2019.
Donderdag 12 december, i.p.v. de geplande rariteitenavond.
Lezing door ons lid Guido Siebers over zijn onderzoek en uitgave van het boek
"Tot Frontgebied Verklaard"
75 jaar geleden, in september 1944, werd Boxmeer bevrijd. De blijdschap was van korte duur. De bewoners moesten weldra evacueren want het dorp aan de Maas werd frontgebied. De Duitsers, die zich verschanst hadden aan de overzijde van de rivier, keerden herhaaldelijk terug en maakten het de geallieerden niet gemakkelijk.
Tot frontgebied verklaard is in woord en beeld een verslag van die laatste oorlogsmaanden, met indrukwekkende verhalen, nieuwe feiten en heel veel illustraties en kaartmateriaal.
Een modern en visueel sterk boek over Boxmeer e.o. tussen september 1944 en maart 1945
· Meest complete uiteenzetting van de oorlogsmaanden;
· Bekende en nieuwe verhalen zijn samengesmeed tot sterke;
· Nooit eerder vertoonde foto's;
· Persoonlijke verhalen over de mens in de oorlog;
· Aantrekkelijk geschreven voor een breed publiek;
· Speciale nieuwe foto's van lokaal en gebruikt (wapen)materiaal.
Verkrijgbaar vanaf 24 november in Boekhandel van Dinter Boxmeer of na afloop van de lezing op 12 december.
Prijs €24,50 (o.v.) / Geïllustreerd / 140-240 blz (o.v.) / ISBN 978-94-92797-05-6
De samenstellers:
Guido Siebers (Boxmeer, 1988) is een amateurhistoricus die zich heeft gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en met name in de oorlogshandelingen die in zijn geboortestreek hebben plaatsgehad.
Geurt Franzen (Boxmeer, 1958) is freelance journalist en schrijver van columns, historische verhalen, theater- en liedteksten. Hij publiceerde de romans Duiveldans (2014) en Zeven dagen (2017).
Omslagontwerp, ontwerp binnenwerk en studiofotografie: Kevin Siebers, Cybox
Rariteitenavond:Presentatie van voorwerpen en verhalen uit de WO II
Attentie wijziging t.o.v. het jaaroverzicht!!!!!
Beste leden wij nodigen u uit voor een bijzondere activiteit, op dinsdag 12 november om 20.00 uur in de Nepomukkapel. Een activiteit die gezien moet worden in het kader van de viering van 75 jaar leven in vrijheid 2019/2020
Door de leden voor de leden.
Noord-Brabant wordt de bevrijding van de provincie dit jaar groots herdacht. In september is het 75 jaar geleden dat Brabant, eerder dan de rest van Nederland, werd bevrijd alhoewel toen de ellende in onze streek pas aanving en hier de bevrijding veel later begon met de terugkeer van de evacués in maart 1945.
Voor een uitgebreid herdenkingsprogramma hebben de provincie en het nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg samen ongeveer 10 miljoen euro ter beschikking gesteld.
De verschillende oorlogsmusea in Brabant willen de Tweede Wereldoorlog met 75 persoonlijke verhalen vertellen aan de bezoekers. In alle dorpen vinden activiteiten plaats.
Normaliter wordt rond deze tijd van het jaar de Rariteitenavond georganiseerd. Het leek ons, vooruitlopend op 75 jaar bevrijding, een goed idee om de rariteitenavond voor de 2de keer en afsluitend te organiseren met de presentatie van voorwerpen, foto’s en verhalen uit de WO II.
Elk lid van onze vereniging heeft beslist nog herinneringen, voorwerpen en verhalen(eventueel van horen zeggen) uit deze bewogen periode waarin het dagelijks leven toch zoveel mogelijk zijn doorgang vond.
Het wordt beslist een interessante avond waar verrassende zaken aan de orde zullen komen. Wij rekenen op u !
Tot ziens op dinsdag 12 november op 20.00 uur in de Nepomukkapel.
Dick Reijnen
GESLOOPT VERLEDEN Boxmeer 1955 –2005
Besteleden
Het aanzienvan Boxmeer is nog nooitzóingrijpend veranderd als in de laatste
decennia van de afgelopen eeuw. De bevolkingsgroei na de oorlog, maar ook
de mobiliteiten de veranderende samenstellingvan de beroepsbevolking heeft
verregaande invloed gehad op het straatbeeld, de ontsluitingen de groei van
Boxmeer.
In 2005 hebben wij een tentoonstelling georganiseerd onder de titel
GESLOOPT VERLEDEN
Boxmeer 1955 –2005
Hierin was een selectie te zienvan gebouwen welke in die periode zijn
gesloopt en wat daarvoor in de plaats gekomen is.
Soms leverde dat een verbetering op, maar dikwijls moeten we hoofdschuddend
constateren dat het straatbeeld er niet beter op geworden is. De foto’s van
hoe het was vormen dikwijls een schril contrast met hoe het geworden is.
Het materiaal dat wij destijds tentoongesteld hebben vormde basis van een
afwisselende presentatie waarvoor wij u van harte uitnodigen.
Interessant is het omdat de foto’sdie u tezien krijgt voorvelen van u een beeld
van herkenning opleveren, we praten immers over de na-oorlogse periode.
Dick Jetten zal de presentatie verzorgen, en zal daarbij leuke en interessante
wetenswaardigheden vertellen. Hij heeft in 2005 samen met ons erelid
Henk Daanen het materiaal verzameld en de tentoonstelling samengesteld.
“GESLOOPT VERLEDEN” is te zien op DONDERDAG 24 OKTOBER om
20.00 uur in de Nepomukkapel.
Tot ziens!
Nationale Archeologiedagen 2019 Museum Gemeente Boxmeer
Museum Gemeente Boxmeer presenteert:
Kastelen langs de Maas van Well tot Grave
Tijdens de Nationale Archeologiedagen wordt in Boxmeer de geschiedenis van de kastelen in de schijnwerpers gezet.
Er zijn tijdens deze 2 dagen geen rondleidingen in het kasteel
Op zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur kan de tentoonstelling "Kastelen langs de Maas van Well tot Grave" worden bezocht.
De historie van twaalf kastelen wordt tentoongesteld in het Museum Gemeente Boxmeer die gevestigd is in het Kasteel van Julie Postel. Van die twaalf kastelen zijn er velen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door al dan niet Duitse en Engelse bombardementen.
Kom langs en ga terug naar de tijd van kastelen in de Middeleeuwen.
Toegang gratis
Grote Excursie Willemstad
Vesting Willemstad
De bus is vol er is inmiddels een reservelijst deelnemers aangelegd.
•Op ZONDAG 29 SEPTEMBER is het weer zover, op die dag gaan we tijdens onze jaarlijkse EXCURSIE het westen van onze provincie verkennen.
We hebben voor die dag een veelzijdig en zeer bijzonder programma samengesteld!
•Vanaf 8.00 uur stipt vertrekken we vanaf het Weijerpleinin Boxmeer met een luxe touringcar naar de vestingWILLEMSTAD. Strategisch gelegen op het punt waar het Volkeraken HollandschDiep elkaar ontmoeten. Het ontstond in de 16e eeuw na inpoldering, en kreeg aanvankelijk de naam Ruigenhil. Willem van Oranje versterkte het tot een vesting waarna zijn zoon het in 1585 stadsrechten gaf. Willem’sStadwerd voortaan Willemstad genoemd. Niet alleen de vestingwerken, maar ook talrijke monumenten uit die periode zijn bewaard gebleven zoals het Mauritshuis en de eerste voor de Protestante Eredienst gebouwde kerk van ons land; de Koepelkerk. De vesting had tevens het doel om de zee-armendie toegang tot Holland boden, te verdedigen. Willemstad is later onderdeel geworden van de Hollandsche Waterlinie. Wij zullen deze prachtige stad verkennen onder leiding van een gids.
•Vervolgens zullen we op een unieke locatie een goed verzorgde lunch nuttigen; namelijk in de voormalige Willibrorduskerk van Hooge Zwaluwe. Vergeet hier niet van de Brabantse streekproducten te genieten want u komt hier ogen –en misschien ook wel oren (!) –te kort.
•Na de lunch rijden we naar Hank, waar we aan boord gaan van een fluisterbootom het NATIONAAL PARK DE BIESBOSCH te gaan verkennen. Dit unieke gebied is nauw verbonden met de St. Elisabethsvloed. In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken bij een noordwesterstorm op verschillende plaatsen aan de zeezijde de dijken en overstroomde de Groote Waard met zout water. Een jaar later brak de dijk bij Sleeuwijk onder druk van de hoge rivierstanden en stroomde veel rivierwater het gebied in. 30 Dorpen werden verwoest. In de loop der jaren ontstond een ondiepe binnenzee met open water dat in stromen en geulen heen en weer trok met het getij. Zo ontstond het zoete en zilte getijdengebied van de Biesbosch.Het grootste getijdengebied van Europa met haar unieke rivierdelta en land van wilgenbossen en kreken is een onvergetelijk bezoek méér dan waard. Wat ons betreft gaat daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling !
•De dag wordt afgesloten in GEERTRUIDENBERG. Het wordt ook wel de ‘Vestingstad aan de Biesbosch’ genoemd, met fraaie monumenten, vestinggrachten, bolwerken, ravelijnenen stadsmuren. Op eigen gelegenheid kunt dit stadje bewonderen, of een terrasje pikken aan de historische markt met leilindes.
Vesting Sint Geertruidenberg.
•We denken dat we een geweldig interessante en veelzijdige excursie hebben samengesteld. Uw deelname kost €45,-pp te voldoen in de bus. Hierbij zijn alle kosten inbegrepen. Inschrijven geschiedt op volgorde van aanmelding;
•Dick Reijnen 0485-574527 elke dag na 18.00 uur. We werken ook met een reservelijst.
•We zien er naar uit om er samen met u een fantastische dag van te maken !
•De Excursiecommissie; Toke Lucassen en Mark Berbers
Watermolens in Zuidoost Nederland
De watermolen van Vierlingsbeek
Beste leden we nodigen u uit voor lezing van Hans de Mars op
maandag 17 juni om 20.00 uur in de Nepomukkapel
De geschiedenis van de watermolens in Zuidoost Nederland en in het Land van Cuijk.
Hans de Mars (1960) is in het dagelijkse leven werkzaam als senior adviseur ecohydrologie & landschapshistorie bij de Adviesgroep Water & Ecologie van Royal Haskoning in Maastricht.
Integraal waterbeheer, natuurontwikkeling, verdrogingsbestrijding en beekherstel vormen zijn belangrijkste aandachtsvelden.
Vooral vanuit ecologische hoek is de rol van de cultuurhistorie in het waterbeheer lange tijd onderschat. De algemene perceptie was tot voor kort dat beeksystemen in de 19de eeuw en lang daarvoor nog weinig beïnvloed waren door menselijk handelen. Beken konden naar hartenlust meanderen, waren schoon en er bestonden amper migratie belemmeringen. Meer en meer wordt duidelijk dat dit beeld van de voorafgaande eeuwen niet juist is, integendeel zelfs.
Onderzoek in het afgelopen decennium door Hans de Mars laat zien dat de beeksystemen van Zuidoost- Nederland in het verleden veel sterker zijn beïnvloed door menselijk handelen dan wel wordt gedacht.
In het eerste deel van zijn presentatie gaat hij in op de herkomst en ouderdom van de watermolens in onze omgeving en de gebruiksfuncties die molens hadden in de toenmalige maatschappij. Al sinds de 10e eeuw maar wellicht zelfs al ver daarvoor hebben watermolens een wezenlijke invloed gehad op het landgebruik door de mens en het functioneren van water en ecosystemen in onze beekdalen. Geen wonder eigenlijk als men bedenkt dat watermolens het beekwater vaak ruim 1 tot wel 3 meter hoog opstuwden. Uit de periode 1800-1900 is het bestaan van talloze molens goed gedocumenteerd. Wie echter in oude archieven duikt vindt al snel aanwijzingen voor de aanwezigheid van nog veel meer molens. Dit geldt ook voor het Land van Cuijk en omstreken. Soms herinneren eigenlijk alleen de namen nog maar aan de aanwezigheid van watermolens.
Daarna zal hij ingaan op de landschappelijke consequenties van de molens; of wel het watermolenlandschap. In dat licht zal hij ook stilstaan bij de molens in het Land van Cuijk zoals die van de Plasmolen, Gennep en Oploo en Vierlingsbeek
Tot ziens op maandag 17 juni om 20.00 uur in de Nepomukkapel, Dick Reijnen.
Lezing: ERFGOED VAN DE BOXMEERSE VAART.
Beste leden,
Zoals u het wellicht al heeft vernomen, is onze penningmeester Dick Reijnen op 26 april ll. benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft deze koninklijke onderscheiding ondermeer verdiend vanwege zijn jarenlange inzet voor onze vereniging en voor zijn belangwekkende werk als amateur-archeoloog voor Boxmeer e.o. Ook andere leden van onze vereniging kregen een lintje: René Klaassen en Maaike Pikkemaat. Op deze plaats willen wij hen natuurlijk van harte feliciteren met deze prachtige onderscheiding.
Graag willen wij u uitnodigen voor de volgende activiteit van onze vereniging; Op maandag 27 mei a.s. zal Wim Goossens een avond verzorgen welke in het teken staat van
HET ERFGOED VAN DE BOXMEERSE VAART.
De Boxmeerse Vaart zal geen nadere introductie behoeven; al meer dan zes eeuwen trekt deze kleurrijke processie jaarlijks door de straten van Boxmeer. Hij wordt veertien dagen na Pinksteren gehouden.
‘De huidige Vaart’ bestaat uit zes hoofdgroepen. Het middelpunt van de Vaart vormt de grote groep rondom de reliek van het Heilig Bloed.
De Boxmeerse Vaart wordt veertien dagen na Pinksteren gehouden. Sinds 23 maart 1979 is de organisatie van de Vaart geheel in handen gekomen van de Vaartmeesters.
Later in april 2000 werd de organisatie ingebracht in een opgerichte Stichting Comité Boxmeerse Vaart. Vóór 1979 was de organisatie van de Boxmeerse Vaart in handen van de Karmelieten en de Zusters van Jezus, Maria en Jozef. Met het onderbrengen van de organisatie in een stichting is zekerheid gecreëerd voor het doorgeven van de traditie naar de volgende generaties en voor adequate opvolging. Binnen de stichting kunnen alle rekwisieten en de kostbare objecten, verbonden met de Vaart, beheerd en behouden worden voor het nageslacht. Sinds oktober 2012 is de Boxmeerse Vaart bijgeschreven in het register van Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Begin jaren ’90 schonk ons erelid Br. Carel Thiery een waardevolle diaserie van de H. Bloedprocessie aan onze vereniging. Enkele jaren geleden is deze diaserie overgedragen aan de Stichting Comité Boxmeerse Vaart. De sfeervolle kleurendia’s dateren uit eind jaren ’50 en vormen daarmee een uniek tijdsdocument. Op 27 mei zal Wim Goossens, die dit jaar maar liefst 40 jaar Vaartmeester is, deze dia’s in powerpoint vertonen en voorzien van zijn commentaar; hij heeft de opnames uitgebreid bestudeerd en geïnventariseerd.
Voor het eerst zal deze prachtige serie vertoond worden.
ERFGOED BOXMEERSE VAART,
Maandag 27 mei, 20.00 uur Nepomukkapel.
De geschiedenis van de watermolens
Beste leden we nodigen u uit voor lezing van Hans de Mars op maandag 17 juni over
De geschiedenis van de watermolens in Zuidoost Nederland
en in het Land van Cuijk.
Hans de Mars (1960) is in het dagelijkse leven werkzaam als senior adviseur ecohydrologie & landschapshistorie bij de Adviesgroep Water & Ecologie van Royal Haskoning in Maastricht.
Integraal waterbeheer, natuurontwikkeling, verdrogingsbestrijding en beekherstel vormen zijn belangrijkste aandachtsvelden.
Vooral vanuit ecologische hoek is de rol van de cultuurhistorie in het waterbeheer lange tijd onderschat. De algemene perceptie was tot voor kort dat beeksystemen in de 19de eeuw en lang daarvoor nog weinig beïnvloed waren door menselijk handelen. Beken konden naar hartenlust meanderen, waren schoon en er bestonden amper migratie belemmeringen. Meer en meer wordt duidelijk dat dit beeld van de voorafgaande eeuwen niet juist is, integendeel zelfs.
Onderzoek in het afgelopen decennium door Hans de Mars laat zien dat de beeksystemen van Zuidoost- Nederland in het verleden veel sterker zijn beïnvloed door menselijk handelen dan wel wordt gedacht.
In het eerste deel van zijn presentatie gaat hij in op de herkomst en ouderdom van de watermolens in onze omgeving en de gebruiksfuncties die molens hadden in de toenmalige maatschappij. Al sinds de 10e eeuw maar wellicht zelfs al ver daarvoor hebben watermolens een wezenlijke invloed gehad op het landgebruik door de mens en het functioneren van water en ecosystemen in onze beekdalen. Geen wonder eigenlijk als men bedenkt dat watermolens het beekwater vaak ruim 1 tot wel 3 meter hoog opstuwden. Uit de periode 1800-1900 is het bestaan van talloze molens goed gedocumenteerd. Wie echter in oude archieven duikt vindt al snel aanwijzingen voor de aanwezigheid van nog veel meer molens. Dit geldt ook voor het Land van Cuijk en omstreken. Soms herinneren eigenlijk alleen de namen nog maar aan de aanwezigheid van watermolens.
Daarna zal hij ingaan op de landschappelijke consequenties van de molens; of wel het watermolenlandschap. In dat licht zal hij ook stilstaan bij de molens in het Land van Cuijk zoals die van de Plasmolen, Gennep en Oploo en Vierlingsbeek
Tot ziens op maandag 17 juni om 20.00 uur in de Nepomukkapel, Dick Reijnen.
Boxmeer, Vrije Heerlijkheid tussen Peel en Maas
Boxmeer, parel aan de Maas.
Beste leden we nodigen u uit voor de lezing over Boxmeer van ons lid Jan Nillesen
op dinsdag 9 april.
Boxmeer, Vrije Heerlijkheid tussen Peel en Maas,
een culturele biografie.
De lezing betreft een landschap biografische en historisch ecologische beschouwing over de geschiedenis van Boxmeer.
“We maken een reis door de tijd. We beschrijven het ontstaan van de landschappen, de tektoniek, de rol van de Maas en de vestiging van de eerste mensen op de stroomrug. We volgen hun weg door de tijd. De wijze waarop zij hun omgeving inrichtten en een bestaan wisten op te bouwen.”
Jan vertelt tijdens deze lezing het verhaal dat schuil gaat achter de aardkundige verschijnselen die een beslissende rol speelden bij de wijze waarop de mensen het landschap inrichtten. Speciaal aandacht gaat uit naar de culturele codes die het leven van de bevolking beheersten en van grote invloed waren op de beslissingen die werden genomen.
Zij bepaalden de demografische veranderingen en de wijze waarop het landschap vorm kreeg. Het landschap rondom Boxmeer kent een lange en zeer tumultueuze geschiedenis. De natuurkrachten tektoniek, water en wind droegen bij aan de vormgeving. De mens voegde er elementen aan toe, maar de mens deed er soms ook afbreuk aan.
De lezing geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van het landschap rond Boxmeer: Een gevarieerd gebied van rivier, beken, terrassen, beekdalen, landduinen, rivierduinen, oeverwallen en stroomruggen.
Kom naar deze interessante presentatie op dinsdag 9 april 2019 in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur.
De boerderij-ontwikkeling in Brabant.
De voormalige boerderij van de familie van den Hork in het Luneven.
Beste leden we nodigen u uit voor lezing op dinsdag 19 maart 2019 van Judith Toebast over:
De boerderij-ontwikkeling in Brabant.
Judith Toebast, zal in gaan op de ontwikkelingen van de boerderijen door de eeuwen heen. Welke typen boerderijen zijn er in het Land van Cuijk en hoe hebben de boerderijen zich ontwikkeld.
Aan de hand van zowel nieuwe als oude foto’s wordt het verhaal geïllustreerd. In het dagelijks leven werkt Judith als specialist landelijke bouwkunst bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.
Zij heeft voor Stichting de Brabantse Boerderij als auteur meegewerkt aan diverse publicaties over boerderijen in Noord-Brabant. In 2012 verscheen haar boek: Historische Boerderijen van Peelland tot het Land van Cuijk; een jaar later het boek “Het Grote Boerderijen Boek”
In 2012 heeft ze de tijdelijke expositie ‘Boerenbedoeningen” over de boerderijen in de Gemeente Grave in Het Graafs Museum gemaakt. Het wordt interessante avond waar u veel van op zult steken.
Tot ziens op dinsdag 19 maart in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur
De Steenstraat in Boxmeer en haar bewoners
Op maandag 25 februari houdt ons lid Jan Sieben in de biblotheek van Boxmeer om 20.00 uur een lezing/presentatie over zijn onderzoek naar de huizen en hun bewoners aan de Steenstraat, in de loop der eeuwen, te Boxmeer.
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.biblioplus.nl a raison van € 2,50 of bij de Bieb in Boxmeer.
A.F. van Beurden schrijft in zijn boek Schetsen uit de geschiedenis van Boxmeer uit 1933 over een groote brand; "Op 23 april 1707 omtrent 10 uur ‘s avonds moeten wij melding maken van een onvoorziene ramp , een brandongeluk van ongewonen omvang. Toen de meeste lieden al ter ruste waren, luidde de alarmklok. Er ontstond een geweldige brand zoodat de huizen aan de Keistraat afbrandden aan den kant van Sambeek beginnende aan de westzijde tot tegenover het klooster en aan den andere kant tot aan de gemeentepomp. 40 huizen gingen verloren".
In 1777 schrijft W.A. Bachienne; "Het vlek Boxmeer zelf is zeer in de lengte uitgestrekt, bestaande voor het voornaamste deel uit een rechte straat ,die met keisteenen geplaveid is. Het heeft een fraai Raadhuis staande midden in het vlek en dit is versierd met het wapen der vrije heerlijkheid ,den gouden bok."
De Keistraat of Steenstraat was de eerste geplaveide straat in de wijde omgeving.
Jan Sieben vertelt: " Mijn streven is om te ontdekken wie er ooit waar op de Steenstraat gewoond hebben en nadere gegevens over de Steenstraat, verhalen, gebeurtenissen, te registreren. Alles zover de mogelijkheden het toelaten. Er gaat stiekem heel veel tijd in zitten maar het blijft leuk (verslavend misschien wel). Door middel van Powerpoint wil ik de resultaten van mijn onderzoek tot nu toe graag laten zien. Mijn onderzoek is nog niet klaar."
Jaarvergadering en presentatie
Beste Leden, op
maandag 18 februari vindt de jaarvergadering plaats in de Nepomukkapel, aanvang 20.00 uur.
JAARVERGADERING
Agenda:
1) Opening voorzitter: Dick Jetten
2) Notulen vorige jaarvergadering liggen voor aanvang van de vergadering ter inzage.
3) Jaarverslag 2018 secretaris: Dick Reijnen
4) Jaarverslag 2018 penningmeester: Patrick Peeters
5) Verslag kascommissie: dhr. A. Schrijen en dhr. M. Martens
6) Benoeming kascommissie:dhr. M. Martens en nieuw lid…
7) Bestuursverkiezing: Dick Reijnen en Maurits Stoetzer treden af en stellen zich terstond herkiesbaar.
8) Rondvraag
Toelichting Agenda:
6) Kascommissie: dhr. A. Schrijen neemt afscheid en dhr. M. Martens blijft nog een jaar aan.
7) Bestuursverkiezing: kandidaten voor het bestuur dienen schriftelijk voorgedragen
te worden bij het bestuur door tenminste 5 leden. Dit is mogelijk tot punt 7 de
bestuursverkiezing
Na de pauze:
Lezing/presentatie over Nederlandse Tabaksdozen door ons lid
Jan Arts
Zoals u misschien wel weet, heeft Jan zijn passie in het verzamelen van koperen gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden.
Samen met zijn vriend Frans van Dinter rijdt hij bijna elke zondag naar Tongeren om daar van alles van zijn gading te vinden.
Tot zijn verzamelitems behoren ook de Nederlandse tabaksdozen.
Intussen heeft hij hierover een mooie presentatie gemaakt waarbij het een en ander zal vertellen over het ontstaan en het gebruik van tabaksdozen in vroeger tijden.
Tot ziens op maandag 18 februari 2019 om 20.00 uur in de Nepomukkapel.
Archeologische opgravingen op de Laarakker te Haps
Beste leden wegens persoonlijke omstandigheden van de spreker kan de lezing a.s donderdag helaas geen doorgang vinden en wordt tot nader order uitgesteld. Wij wensen Tom beterschap.
Tom Hos
Beste leden, we nodigen u uit voor een interessante lezing op donderdag 24 januaridoor archeoloog Tom Hos van het opgravingsbureau Econsultancy uit Boxmeer.
Archeologische opgravingen op de Laarakker te Haps
Econsultancy was sinds eind april 2017 bezig met archeologische opgravingen op Bedrijvenpark Laarakker te Haps.
Onder het thema ‘food, productie en transport’ wilde men de sterke overeenkomsten laten zien in het gebruik van deze gronden door de eeuwen heen.
De oost-west georiënteerde dekzand rug van zo’n 1,2 km lengte tussen Haps en de A73 is namelijk al eeuwenlang een aantrekkelijke vestigingsplaats.
Jagers-verzamelaars, de eerste boeren en de latere boerengemeenschap leefden er. Ambachtelijke activiteiten, zoals metaalbewerking, hebben er plaatsgevonden. Volgens eerdere onderzoeken waren er in de ondergrond belangrijke archeologische resten aanwezig.
Bij de opgraving hoopten de archeologen van Econsultancy funderingen van boerderijen, wegen en werkplaatsen uit het Neolithicum, de Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen te vinden. Door een dikke conserverende akkerlaag waren de archeologische sporen goed bewaard gebleven. Bekend was dat er zich een grafveld uit de brons- en ijzertijd in het plangebied bevond. Dat gegeven schepte hoge verwachtingen.
De sporen zijn toen voor het eerst volledig blootgelegd.
Tom Hos weet er alles over te vertellen, middels een powerpoint presentatie met prachtige foto’s en overzichten.
Archeoloog Tom Hos, projectleider van het onderzoek:
“Econsultancy beschikt over een groot team van archeologen met verschillende specialisaties. Daarnaast werken we samen met amateur-archeologen uit de regio. Zij weten vaak veel over de plaatselijke historie.”
Deze lezing mag u niet missen
Tot ziens op donderdag 24 januari 2019 om 20.00 uur in de Nepomukkapel
JAARPROGRAMMA 2018
De allerbeste wensen voor 2018.
Het bestuur is er in geslaagd een interessant jaarprogramma 2018 samen te stellen.
Zie ook jaarprogramma 2018 elders op deze site, klik op
Wonderen in het zonlicht
Beste leden, wij nodigen u uit voor de lezing van Hans van den Broek uit Deurne op maandag 17 december op 20.00 uur in de nepomukkapel
“Wonderen in het Zonlicht”
Dokter Hans van den Broek(*DenBosch1949) houdt zich al 25 jaar bezig met de plaatselijke geschiedenis van de geneeskunde.
In de lezing en zijn boek “Wonderen in het Zonlicht” worden door hem de raakvlakken tussen de geneeskunde en de vele wonderen uit de periode 1300 tot 1750 beschreven.
Hans bestudeerde ruim 2500 wonderen, ofwel mirakels, die waren beschreven in de plaatsen Aerle-Rixtel, Amersfoort, Arnhem, Bolsward, Boxmeer, Brugge, Delft, Dordrecht, Halle, Handel, ’s-Hertogenbosch, Kevelaer, Maastricht, Niervaert, Ommel, Rhenen, Stiphout en Scherpenheuvel. Vervolgens hield hij hun medische inhoud tegen het licht. In deze mirakelverhalen bleken veel medische wetenswaardigheden en eigenaardigheden verborgen. Nadat hij alle overeenkomende wonderen naast elkaar had gelegd en vergeleken rolden onverwacht vele fraaie medische vondsten uit die gegevens.
Ze worden met relativerende humor voor het voetlicht gebracht.
Het boek “Wonderen in het zonlicht”
Lees de verhalen over genezingen van krankzinnigen die door de duivel bezeten zijn en waarbij de duivel al dan niet succesvol verdreven wordt. Of bekijk de meer dan honderd kinderen die vanaf de geboorte lam zijn en toch weer gaan lopen. Maak mee dat blinde kinderen weer gaan zien of dat mensen hun ontwrichtte heup zelf in de kom zetten.
De wonderverhalen blijken een ware goudmijn voor de verklaring van voor ons aanvankelijk onduidelijke medische verschijnselen. Daarnaast krijgt U een goede indruk van de gang van zaken rond een bedevaart en de vele ingrijpende beloftes die onze doodzieke voorouders in hun bodemloze wanhoop aan de aanbeden heiligen deden. Die beloftes varieerden van het doen van bedevaarten met als enige voedsel water en brood tot het schenken van kostbare afgietsels van genezen lichaamsdelen in zilver of kaarsenwas.(ex-voto’s)
Tussen alle wonderen door komen onverwachte juweeltjes aan vergeten kennis boven water over eieren, kaarsen, het vernoemen van kinderen naar een Heilige en het verschijnsel wisselkind.
Tot ziens op maandag 17 december op deze bijzondere lezing, een mooie afsluiting van ons verenigingsjaar 2018.
Presentatie van voorwerpen met verhalen uit de WO II
verzameling WO II
Beste leden, wij nodigen u uit voor een bijzondere activiteit, op woensdag 21 november om 20.00 uur in de Nepomukkapel. Een activiteit die gezien moet worden in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding in 2019.
Presentatie van voorwerpen met verhalen uit de WO II,
door de leden voor de leden.
Noord-Brabant gaat de bevrijding van de provincie volgend jaar groots herdenken. In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Brabant, eerder dan de rest van Nederland, werd bevrijd.Voor een uitgebreid herdenkingsprogramma hebben de provincie en het nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg samen ongeveer 10 miljoen euro ter beschikking gesteld.De verschillende oorlogsmusea in Brabant willen de Tweede Wereldoorlog met 75 persoonlijke verhalen vertellen aan de bezoekers.
Normaliter wordt rond deze tijd van het jaar de Rariteitenavond georganiseerd. Het leek ons, vooruitlopend op 75 jaar bevrijding, een goed idee om de rariteiten te verleggen naar voorwerpen, foto’s en verhalen uit de WO II.
Elk lid van onze vereniging heeft beslist nog herinneringen, voorwerpen en verhalen(eventueel van horen zeggen) uit deze bewogen periode waarin het dagelijks leven toch zoveel mogelijk zijn doorgang vond.
Het wordt beslist een interessante avond waar verrassende zaken aan de orde zullen komen.
Wij rekenen op u !
Tot ziens op woensdag 21 november op 20.00 uur in de Nepomukkapel.
Dick Reijnen
Met de Toren in Zicht , Over ‘t Spoor, 100 jaar Saxe Gotha.
In de Bibliotheek te Boxmeer wordt op dinsdag 30 oktober onder het motto “kennismakers” een lezing gehouden door Mathieu Maassen over de Industriële ontwikkeling van het gebied Saxe Gotha en omgeving te Boxmeer ook Over ‘t Spoor genoemd.
Mathieu Maassen (geb. 1946) groeide op aan de Fabriekstraat nu Wim de Körverstraat. Zijn belangstelling voor de ontwikkelingen op Saxe Gotha groeide in de loop der jaren. Dit doordat hij al op jonge leeftijd aan het werk ging bij Laboratoria Nobilis. Tot aan zijn pensioen in 2009 bleef hij daar werkzaam voor MSD-AH.
Veel van zijn vrije tijd werd daarna besteed aan de totstandkoming van het informatieve en rijk geïllustreerde boekwerk .Met de Toren in Zicht , Over ‘t Spoor, 100 jaar Saxe Gotha.
Bent u geïnteresseerd in de ontwikkelingen in Boxmeer West Saxe Gotha, Over ‘t Spoor, over meer dan 100 jaar Met de Toren in Zicht kom dan naar de lezing op 30 oktober in de Bibliotheek te Boxmeer aanvang 20.00 u moet u opgeven voor deze lezing
kaartjes www.biblioplus.nl of bibliotheek Boxmeer.
Presentatie werkgroep Toponiemen
Beste leden, wij nodigen u uit voor een lezing door de
WERKGROEP TOPONIEMEN
op dinsdag 23 oktober om 20.00 uur in de Nepomukkapel.
Toponiemen zijn oude veldnamen, aardrijkskundige aanduidingen, waarmee onder meer akkers, velden, bospercelen en waterpartijen werden of worden aangeduid. Er zijn uit oude Boxmeerse archiefstukken honderden oude veldnamen bekend. Bij het vastleggen van deze veldnamen heeft in het Harry van den Berg † veel voorbereidend werk verricht.
Veel toponiemen zijn verzameld door archivaris Harm Douma †
Vooral het gebied van de Maasweiden is erg rijk aan oude benamingen. Jammer genoeg is in de loop van de afgelopen eeuw het gebruik van veldnamen steeds meer naar de achtergrond gedrongen en zijn de meesten allang vergeten. Om die reden heeft onze vereniging zich met succes ervoor beijverd om bijvoorbeeld de naam Elderom, voor de nieuw te bouwen woonwijk, te behouden, en is op ons advies het toponiem ‘Pastoorsbiest’ toegekend aan een nieuwe straat zodat deze veldnaam ook voor het nageslacht bewaard blijft. Het bestuur van Nepomuk zag het belang in tot oprichting van een werkgroep Toponiemen/Veldnamen.
Vanaf oktober 2008 is de werkgroep toponiemen reeds actief en bestaat uit de leden;
Jos Kuijpers †, Boy Haentjes ,Mathieu Maassen (secr); Jacques Schrijen en Jan Sieben.
In 2008 werd begonnen met het lezen van de Oorspronkelijke Aanwijzende tafel der grondeigenaren te Boxmeer (O.A.T) uit 1832. Dit m.b.v. het internet programma Wat Was Waar.
Dit werk heeft geleid tot het document Kadaster O.A.T. Boxmeer (61 pag.) iets meer dan 2000 percelen (kadaster)nummers worden hier vermeld. Een andere belangrijke bezigheid van de commissie is het zoeken naar toponiemen voor Boxmeer vanuit diverse bronnen zoals; de Regesten op Notariaat Boxmeer 1814-1841 , de Regesten op Vrederecht Kanton Boxmeer 1811-1831, Verpondingsboeken en het Meetboek 1656.
De gevonden toponiemen met een bijbehorende kadastrale aanduiding werden verwerkt in het document “Kadaster 1832 O.A.T. Boxmeer AB-Toponiemen” (43 pag ).
In 2018 is het gigantisch werk bijna afgerond.
De werkgroep toponiemen houdt zich momenteel vooral bezig met de vraag; Op welke wijze presenteren we het werkstuk?
Op dinsdag 23 oktober om 20.00 uur in de Nepomukkapel, kunt u getuige zijn van de resultaten.
Wij spreken onze waardering uit.
Dick Reijnen
Excursie Luik zondag 23 september 2018
Excursie Luik zondag 23 september 2018
De bus is volgeboekt
Let op: Om stipt 07.45 uur vertrekken wij.
Beste leden !
Het is weer zover; onze jaarlijkse excursie staat weer voor de deur. Dit keer hebben we een niet voor de hand liggende bestemming gekozen, namelijk een stad die de meesten voornamelijk kennen van hun doorreis naar het zonnige zuiden. Een stad waar lelijke jaren ’50 hoogbouw de oevers van de Maas ontsieren. Deze "Vurige Stede" heeft echter zo’n bijzonder karakter, een prachtige binnenstad en een zeer rijke historie dat wij u heel graag nader kennis willen laten maken met LUIK.
Luik was al in de Romeinse tijd een plaats van betekenis, is de plaats waar bisschop Lambertus werd vermoord in 706, en bekend van de St. Lambertuskathedraal en het Prins Bisschoppelijk paleis. U zult, net als wijzelf, verbaasd en verrast zijn van de grandeur en uitstraling die deze stad te bieden heeft; en daar willen wij u graag mee kennis laten maken. Verheugt u zich er maar alvast op !
Op ZONDAG 23 SEPTEMBER zullen wij om stipt 07.45 uur vertrekken met een touringcar vanaf het Weijerplein. Wij zullen om ca. 10 uur arriveren bij het Treinstation van Luik-Guillemins. Van hieruit vertrekken de hogesnelheidstreinen. Wij bezoek dit station vanwege het spraakmakende ontwerp van de wereldberoemde architect Santiago Calatrava. Nadat wij in het hypermoderne restaurant van een kop koffie met een croissant genoten hebben, zullen we het zeer indrukwekkende stations-complex bezichtigen met haar monumentale overkapping van 160 meter lang; glas, staal, wit beton en blauw hardsteen vormen een onvergetelijk geometrisch lijnenspel van constructie en licht; u zult onder de indruk zijn…
Daarna gaan we met de bus naar het oude stadscentrum waar gidsen ons een rondleiding zullen geven in het stadsdeel ‘Hors Chateau’. Luisterrijke 17e en 18e eeuwse stadswoningen, smalle steegjes en de steile berghellingen van de uitlopers van het Ardennerplateau vormen een prachtig contrast. Het Place du Marché en het Bisschoppelijk paleis; u komt ogen tekort.
Daarna gaan we in een zeer karakteristiek restaurant genieten van een royale lunch; de befaamde Boules Liégeois staan ondermeer op het driegangen menu, zorg dus dat u trek heeft…!
Na de lunch lopen we naar een ander stadsdeel naar de Kathedraal van St. Paul. Daar staat een bezoek aan de Schatkamer van Luik op het programma. In deze schatkamer zult u uitzonderlijke stukken van het Luikse middeleeuwse erfgoed bewonderen, zoals de befaamde Reliek van Karel de Stoute, de reliekschrijn van Sint Lambertus en de Drie Verrijzenissen in Maasivoor.
Na dit bezoek heeft u nog ruim de tijd om een terrasje te pikken, een museum te bezoeken of over de beroemde en zeer levendige Luikse Markt "La Batte" te slenteren; deze ligt op zeer korte afstand van de Schatkamer.
Om 17 uur zal de bus weer gereed staan voor het vertrek naar Boxmeer, waar u om ongeveer 19.00 uur zult terugkeren van een bijzondere reis.
De deelname aan de excursie geschiedt op volgorde van aanmelding. Uw bijdrage aan deze mooie dag bedraagt slechts € 45,- p.p., te voldoen in de bus.
AANMELDEN
Graag telefonisch bij onze secretaris Dick Reijnen: telefoon 0485-574527
Indien u specifieke dieetwensen heeft graag even opgeven bij uw aanmelding.
Tot ziens !
De Excursie-commissie
Annemijn en Mark Berbers, Dick Jetten
Expositie Kunst van het Geloven
Fascinerende zesde editie Kunst van het Geloven
zaterdag 25 augustus tot en met zondag 9 september in 3 weekenden
Voor de zesde keer openen enkele kapellen in de gemeente Boxmeer hun deuren voor kunst en publiek. In de Mariakapel in Holthees, de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, Het Kloosterhuis en de St. Janstoren in Sambeek, de Nepomukkapel in Boxmeer en het Koningskerkje in Vierlingsbeek is opnieuw een fascinerende, soms ontroerende en verstillende, soms confronterende verzameling hedendaagse kunstwerken te zien binnen een prachtige ambiance van deze vaak al eeuwenoude gebouwen.
Op 24 augustus wordt de expositie officieel om 19.30 geopend door Marijke Cieraad art-curator en visual artist, in de kloostertuin van Het Kloosterhuis in Sambeek. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de 4e Hoedanigheid.
De expositie is aansluitend in het weekend van 25 en 26 augustus, van 1 en 2 september en van 8 en 9 september te zien, steeds van 11.00 tot 17.00 uur.
Tevens is er een mooie fietsroute beschikbaar, die het publiek langs landelijke dreven naar de verschillende locaties leidt.
De tweejaarlijkse Manifestatie “Kunst van het Geloven” wordt georganiseerd door de Stichting Kunst van het Geloven in samenwerking met vertegenwoordigers van de verschillende locaties, waar de expositie te zien is. Primair doel is het instandhouden van deze fraaie, vaak al eeuwen oude kapellen, die nagenoeg allen niet meer in gebruik zijn als kerkgebouw, maar wel de status hebben van monument. Met name door het organiseren van culturele activiteiten, die veel bezoekers trekken, wordt de schoonheid van deze monumenten onder de aandacht gebracht.
Bij de expositie Kunst van het Geloven gebeurt dit door kunstenaars uit te dagen om op basis van het thema “Ongelooflijk” ruimte en kunst samen te laten gaan.
De curatoren Willem den Hartigh en Jitske van Groenland zijn voor deze editie aan de slag gegaan om inspirerende kunstenaars bereid te vinden hun werk in de verschillende locaties te exposeren. Dat heeft geleid tot deelname van zeven kunstenaars, met verschillend werk.
Hoog in de toren van Sambeek is werk te zien van Hannah Willemsen. (draadvormen)
In het naastgelegen Kloosterhuis exposeert Birgit Cauer(beeldend kunstenaar)
In het Koningskerkje in Vierlingsbeek exposeert Rosemin Hendriks (tekeningen)
De Nepomukkapel wordt gevuld met een prachtige installatie van Willem Besselink.
En de Anthonius- en Nicolaaskapel in Groeningen wordt gevuld met werk van Johan Claasen (assemblagekunstenaar)
En in de Mariakapel exposeren Erik Buijs (beeldhouwwerk) en Anne Forest (schilderijen)
Kortom: reden genoeg om deze bijzondere manifestatie te bezoeken. Voor meer informatie over de kunstenaars en hun werk kan men terecht op de website van Kunst van het Geloven,, www.kunstvanhetgeloven.nl of op de facebookpagina www.facebook.comkunstvanhetgeloven
Naast deze expositie kent deze editie van Kunst van het Geloven nog meer bijzondere activiteiten.
In de periode van de expositie van zaterdag 25 augustus tot en met zondag 9 september gedurende de weekenden, zal Jitske van Groenland, conservator van schilderijen, haar atelier openstellen, gevestigd Spoorstraat 3, Vierlingsbeek.
Tijdens de openingsuren van de expositie zal zij tekst en uitleg geven over hoe de restauratie van een schilderij in zijn werk gaat. De tweede activiteit is voor de vroege vogels onder ons, het betreft het inmiddels binnen de expositie traditie geworden Ochtendglorenconcert in de kapel van Het Kloosterhuis in Sambeek. Dit keer op zondagmorgen 26 augustus. Om 6 uur ´s-morgens, als het buiten en binnen nog donker is, zullen Judith (viool) en Tineke (klavecimbel en orgel) Steenbrink, oprichters van Severijn en van Holland Baroque, ons muzikaal laten ontwaken. Geleidelijk aan zien we door de ramen het licht naar binnen vallen, zien we elkaar en de musici, e n wanneer het eenmaal licht geworden is kunnen we aan de nieuwe dag beginnen met een heerlijk ontbijt. Dat wordt op deze ochtend een prachtige manier van ontwaken. een unieke ervaring!
Twee andere activiteiten zijn er nog op 9 september. Op het plein voor de St. Janstoren in Sambeek start kunstenares Marianne van Vreeswijk het Tapijt voor de Vrede waaraan vervolgens iedere bezoeker een bijdrage kan leveren. Ook op 9 september, en wel van 13.30 tot 15.00 uur is er een orgelbespeling door Jacques Steenbrink op het recent gerestaureerde Knipscheerorgel in de Protestantse Kerk in Boxmeer.
Kortom een keur aan activiteiten waarvoor u zich niet hoeft aan te melden, maar waarvoor wij u harte uitnodigen!
http://www.kunstvanhetgeloven.nl/
Willem Besseling: http://www.willembesselink.nl/onder-boven-Aardenburg
Met de Toren in Zicht, Over ’t Spoor, 100 jaar SaxeGotha
"Over het Spoor"
Beste leden, wij nodigen u uit op woensdag 20 juni voor een interessante lezing van ons lid Mathieu Maassen met als titel
Met de Toren in Zicht, Over ’t Spoor, 100 jaar SaxeGotha.
Dit is tevens de titel van het rijk geïllustreerde informatieve boekwerk dat binnenkort zal verschijnen. Het is geschreven door Mathieu Maassen en handelt over de geschiedenis van de ondernemingen op SaxeGothavanaf de komst van de export Slachterij van Jos. LionLöwenbergtot en met de stand van zaken eind 2017.
Aanleiding voor het schrijven van dit informatieve boek is dat Mathieu al op 1 jarige leeftijd als vierde kind van de fam. P Maassen Siezeniskwam te wonen aan de Fabriekstraat41 boven de kantoren van Hendrix Pluimvee en Veevoederfabriek. Hij groeide daar op ging er aan het werk in 1962 bij Nobilis en bleef er werkzaam tot zijn pensioen in 2009.
Met veel interesse werden de ontwikkelingen op SaxeGothagevolgd. Boxmeer als Gemeente en alle Boxmerenarenkunnen trots zijn op de landelijke, zelfs wereldwijde bekendheid, van de SaxeGothaondernemingen, zoals Marelen MSD, inmiddels al meer dan 70 jaar daar aanwezig. Anno 2018 bieden de vele bedrijven aldaar, van klein tot groot, werk aan enkele duizenden werknemers.
Een mooie gelegenheid ook om eens wat uitgebreider in een apart hoofdstuk in te gaan op het reilen en zeilen van de middenstand, de bewoners en verenigingen van, ‘Over ’t Spoor’ ,zoals het lange tijd en zelfs nog steeds in de volksmond wordt genoemd.
Bent u geïnteresseerd in de ontwikkelingen in Boxmeer West, Over ’t Spoor ,over meer dan 100 jaar met de Toren in Zicht, kom dan naar de lezing en boek presentatie op
woensdag 20 juni in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur
"Over het Spoor"
Excursie Kasteel Bleijenbeek Afferden
Attentie de kleine excursie van 27 mei a.s. wordt verplaatst naar een nog te bepalen zondag in het najaar 2018.
Beste leden we nodigen u uit voor de jaarlijkse mini-excursie. Dit jaar gaat de reis op zondag 27 mei naar Ruïne Bleijenbeek in Afferden aan de Maas. We vertrekken vanaf het Weijerplein in Boxmeer om 9.30 uur middels carpoolen.
Kasteel Bleijenbeek:
Op 21/22 februari 1945 werd Kasteel Bleijenbeek verwoest door bommen van de Engelse RAF. Op het weghalen van bommen en granaten en het stutten van de toren is er na het bombardement op het terrein binnen de slotgracht weinig gebeurd. De ruïne ligt er al ruim 60 jaar verwaarloosd bij.
In december 2009 is de Stichting Kasteelruïne Bleijenbeek opgericht, die voor vijftig jaar het erfpachtsrecht over het terrein verwierf van de eigenaar ASR.
ASR heeft rond 1990 het landgoed van ruim 600 hectare gekocht van een familiestichting, opgericht door de vorige eigenaar, Rudolf Jurgens uit Nijmegen. Deze had het landgoed begin jaren dertig gekocht van zijn vriend Lothar Reichsgraf von und zu Hoensbroeck. Die familie ("Lippe genannt Hoen") werd rond 1600 eigenaar van kasteel Bleijenbeek na de dood van de beroemdste bewoner van het kasteel, Maarten Schenck van Nijdeggen, ook bekend om zijn burcht bij Lobith op de Rijn, de Schenckenschans. De Van Hoensbrouck’s hebben er gewoond tot 1850. Na 1850 diende het als klooster, eerst van nonnen, daarna van Jezuïeten, verdreven uit Duitsland door Bismarck’s Kulturkampf.
Maarten Schenck was een ‘condottiere’, een legeroverste met eigen cavalerie die tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) streed aan de kant van eenieder die zijn recht op Bleijenbeek erkende. Eerst waren dat de Spanjaarden, daarna de Staten-Generaal. In die tijd was Bleijenbeek (Bliënbeck) het meest noordelijke kasteel in het Overkwartier van Gelre. Het gebied kwam pas na 1815 in Nederlandse handen, en werd toegevoegd aan de provincie Limburg.
Om ongeveer 10.00 uur komen we aan bij landgoed Bleijenbeek. Dit is bij het restaurant van de golfclub. De gids haalt ons hier op.
We lopen vanaf daar naar de ruïne. Dit betekent dat minder valide mensen er rekening mee moeten houden dat deze rondleiding mogelijk minder geschikt is voor hen. De rondleiding duurt 2 uur. Om 12.00 uur zijn we weer terug bij het restaurant voor koffie/thee en Limburgse vlaai.
De kosten zijn 5 euro per deelnemer. Er kunnen 25 leden mee. Opgave Dick Reijnen, 0485-574527 steeds na 18.00 uur.
Onversaagd en ongebroken; lezing door Paula Cremers
Lezing en voordracht door ons lid Paula Cremers maandag 16 april in de Douairiere
UITNODIGING
Vijf jaar oud is Paula Cardynaals, als ze met haar moeder en zusje vanuit Californië vertrekt naar Bandung, Java. Vader, werkzaam bij de Bataafse Petroleum Maatschappij, zou hen achternareizen. Hij was, zoals dat vaker gebeurde, vanwege zijn werk overgeplaatst.
Drie dagen na hun aankomst in 1942 vielen de Japanners Nederlands Indië binnen. Dit gebied was voor hen waardevol vanwege de grondstoffen en olie voor hun oorlogsvoering. Nederlands Indië moest worden opgenomen in een nieuwe Aziatische politieke en economische orde. Daarvoor moesten alle westerse invloeden worden uitgebannen. Eén van de vergaande maatregelen was de gevangenneming en internering van alle Nederlandse burgers. Mannen en vrouwen werden van elkaar gescheiden en in kampen ondergebracht. Een lange periode van onzekerheid met vele beproevingen en ontberingen brak aan.
Ook het gezin Cardynaalsontkwam niet aan dit tragische lot. Paula werd met haar moeder en tweejarig zusje gevangengezet in Bandoeng. Met het verstrijken van de oorlogsjaren werden zij vervolgens twee maal gedeporteerd naar andere afgelegen kampen. Eerst kwamen de vrouwen terecht in het kamp ‘Buitenzorg’, KedoengBadak, en in 1945 in Kampong Makassar. De levensomstandigheden werden steeds ondraaglijker, en de vrouwen moesten vele vernederingen en mishandelingen ondergaan onder de wrede kampleiding.
Nadat het kamp Makassar eindelijk bevrijd werd door de Australiërs, brak opnieuw een periode van grote onzekerheden en beproevingen aan voor het gezin Cardynaalsdat na de bevrijding herenigd werd. Van een echte ‘bevrijding’ was nog geen sprake…
Op maandag 16 april a.s. zal Paula Cremers –Cardynaals(1936) haar indringende en persoonlijke relaas met ons delen. Zij doet dat onder de titel
ONVERSAAGD EN ONGEBROKEN
Deze tekst staat gegraveerd in een bronzen beeld op landgoed Bronbeek bij Arnhem. Het beeld toont een moeder die in diepe wanhoop haar handen omhoog strekt, terwijl een hongerig kind aan haar rok hangt. Paula wil met haar voordracht de moeders en haar eigen moeder herdenken die hun kinderen drie en een half jaar door een leven van honger, ziekte en geweld gesleept hebben. Ondanks de ontbering, angst, machteloosheid en de dagelijkse bedreiging, beschermden de moeders hun kinderen. Zij gingen tot de uiterste grenzen van vindingrijkheid.
Wij zijn zeer dankbaar dat Paula haar ervaringen uit eerste hand met ons wil delen, en daarmee de kennis over dit deel van onze vaderlandse geschiedenis wil overdragen aan de volgende generatie. "Opdat wij niet vergeten"…
De voordracht van Paula Cremers –Cardynaalsvindt plaats op
MAANDAG 16 APRIL,
GRAND CAFE DE DOUAIRIERE, STEENSTRAAT BOXMEER AANVANG 20.00 UUR.
Bij binnenkomst wordt u door onze vereniging een kopje koffie aangeboden
KLOKKEN EN UURWERKEN IN BOXMEER
Beste leden we nodigen u uit voor een wel heel bijzondere lezing door
Toon Michiels en Jan Fremerius.
Zij nemen u mee op reis door het verleden van Boxmeer met als titel:
KLOKKEN EN UURWERKEN IN BOXMEER EN REGIO IN VROEGER TIJDEN
Tot ziens op dinsdag 20 maart aanvang 20.00 uur in de Nepomukkapel
Boxmeer kende in de 17e en 18e eeuw verschillende klokkenmakers. Van Cuijk of Van Kuyk, en Remmen zijn de bekendste. Van klokkenmaker Reynerus Remmen zijn enkele fraaie klokken en bewaard gebleven.
Naast Reynerus Remmen (1731-1763), waren in Boxmeer ook zijn vader Rembout/Remigius Remmen, Gerardus van Cuijk (1731-1809), zijn zoon Hermanus van Cuijk, en Jean Guilaume IJzermans ( 1767- 1825) werkzaam in Boxmeer als klokkenmaker. In Sambeek was Hermanus Reynen (1758-1825), actief. Ook de klokken van deze makers zijn historisch gezien van grote waarde.
Gemeente Boxmeer bezit een mooie, op de gewichten na, originele stoelklok van Reynerus Remmen (1731-1763) uit Boxmeer. Het kroontje in de toogversiering van de wijzerplaat ontbreekt bij deze klok. Dit ontbrak ook al bij de aankoop, gezien een krantenartikel uit die tijd. Het kan ook zijn, dat een van de vorige eigenaren misschien niet koningsgezind was in b.v. de Franse tijd! Je treft het ook aan bij comtoise klokken waar de zonnekoning eruit gezaagd of geknipt is. Zulke klokken stonden overigens in die tijd voornamelijk bij hoogwaardigheid bekleders.
De klok heeft vanaf de aankoop in 1985, tot de afbraak van het gemeentehuis,bij de ingang van de raadszaal gehangen.
Toon Michiels en zijn passie klokken.
Jaarvergadering en Lezing over de Steenstraat te Boxmeer
Jaarvergadering
Jaarvergadering en Lezing over de Steenstraat te Boxmeer
Beste Leden, op
Donderdag 22 februari vindt de jaarvergadering plaats in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur.
JAARVERGADERING
Agenda:
1) Opening voorzitter: Dick Jetten
2) Notulen vorige jaarvergadering liggen voor aanvang van de vergadering ter inzage.
3) Jaarverslag 2017 secretaris: Dick Reijnen
4) Jaarverslag 2017 penningmeester: Patrick Peeters
5) Verslag kascommissie: dhr. G. Roefs en dhr. A. Schrijen
6) Benoeming kascommissie:dhr. A. Schrijen en nieuw lid…
7) Bestuursverkiezing: Mark Berbers en Toke Lucassen treden af en stellen zich herkiesbaar.
8) Rondvraag
Toelichting Agenda:
6) Kascommissie: dhr. G. Roefs neemt afscheid en dhr. A. Schrijen blijft nog een jaar aan.
7) Bestuursverkiezing: kandidaten voor het bestuur dienen schriftelijk voorgedragen
te worden bij het bestuur door tenminste 5 leden. Dit is mogelijk tot punt 7 de
Bestuursverkiezing
Na de pauze:
Lezing/presentatie over zijn onderzoek naar de huizen en hun bewoners in de loop der eeuwen aan de Steenstraat te Boxmeer, door ons lid Jan Sieben.
A.F. van Beurden schrijft in zijn boek Schetsen uit de geschiedenis van Boxmeer uit 1933 over een groote brand; "Op 23 april 1707 omtrent 10 uur ‘s avonds moeten wij melding maken van een onvoorziene ramp , een brandongeluk van ongewonen omvang. Toen de meeste lieden al ter ruste waren, luidde de alarmklok. Er ontstond een geweldige brand zoodat de huizen aan de Keistraat afbrandden aan den kant van Sambeek beginnende aan de westzijde tot tegenover het klooster en aan den andere kant tot aan de gemeentepomp. 40 huizen gingen verloren".
In 1777 schrijft W.A. Bachienne; "Het vlek Boxmeer zelf is zeer in de lengte uitgestrekt, bestaande voor het voornaamste deel uit een rechte straat ,die met keisteenen geplaveid is. Het heeft een fraai Raadhuis staande midden in het vlek en dit is versierd met het wapen der vrije heerlijkheid ,den gouden bok."
De Keistraat of Steenstraat was de eerste geplaveide straat in de wijde omgeving.
Jan Sieben vertelt: " Mijn streven is om te ontdekken wie er ooit waar op de Steenstraat gewoond hebben en nadere gegevens over de Steenstraat, verhalen, gebeurtenissen, te registreren. Alles zover de mogelijkheden het toelaten. Er gaat stiekem heel veel tijd in zitten maar het blijft leuk (verslavend misschien wel).
Door middel van Powerpoint wil ik de resultaten van mijn onderzoek tot nu toe graag laten zien. Mijn onderzoek is nog niet klaar."
Lezing Vesting het Genneperhuis
Beste leden,
Op maandag 15 januari houdt Willy Michels uit Gennep een lezing over
De vesting ‘t Genneperhuis
Het Genneperhuis was een burcht en versterkte vesting aan de monding van de Niers in de Maas nabij het stadje Gennep in de buurt van Milsbeek. Tot 2009 was er zelfs nauwelijks nog sprake van een ruïne, slechts de kroonwerken en verhogingen in het landschap geven nog een impressie van de omvang. Het gebied heeft de status van beschermd monument.
Waarschijnlijk is de basis van de burcht een Romeinse fortificatie. Dit vermoeden wordt bevestigd door de gunstige ligging; de twee rivieren en een doorwaadbare plaats in de Niers, waar zowel een weg zuid-noord als oost-west elkaar kruisten. Anderzijds heeft de ligging bijgedragen tot het verval, omdat het bouwwerk slecht te wapenen was tegen het winterse hoogwater en vooral de daaropvolgende ijsgang.
Lange tijd bood het kasteel thuis aan de zogenoemde Heren van Gennep. Zo werd ook de H. Norbertus rond 1080 uit deze adellijke familie geboren, maar ook Jutta van Gennep de eerste abdis van het klooster Grevendaal bij Asperden en Willem van Gennep de aartsbisschop van Keulen (1349-1362) kwamen uit het Gennepse geslacht van het kasteel voort. De Heren van Gennep stierven uit en na een kort heerschap van de Hertogen van Gelre begon vanaf de 14de eeuw de invloed van Kleef sterker te worden. In 1442 werd het uiteindelijk verkocht aan de Hertog van Kleef.
Tijdens de Nederlandse opstand kent het Genneperhuis verschillende bezetters; eerst de Staatsen waarna de Spanjaarden het veroveren in 1599, waarop het in 1602 weer door de Staatsen heroverd wordt. In 1635 nemen de Spanjaarden het weer over en versterken het weer, maar in 1641 wordt na het Beleg van Gennep door stadhouder Frederik Hendrik de burcht weer verlaten. Bij de Vrede van Münster en Osnabrück worden het Genneperhuis én de stad Gennep aan Brandenburg feitelijk het Kleefse, toegewezen.
Vervolgens komen de Franse troepen nog tweemaal; zowel in 1672 als tijdens de Spaanse Successieoorlog nemen ze bezit van het kasteel. De laatste bezetting betekent ook het einde. In 1710 verwoesten de Fransen de burcht. Het vrijgekomen steen gebruikt men voor huizenbouw in de stad Gennep en ter versterking van de Maasoevers.
Tot ziens op maandag 15 januari om 20.00 uur Nepomukapel.
JAARPROGRAMMA 2017
Voor een printexemplaar zie: http://www.nepomukboxmeer.nl/over-nepomuk/activiteiten-2017/
Rariteitenavond
Beste leden,
Op het overzicht activiteitenprogramma 2017 staat een activiteit gepland op maandag 20 nov .
De presentatie “Eet- en Drinkgewoontes in Boxmeer door de jaren heen” is door omstandigheden tot nader order uitgesteld. Helaas was het niet mogelijk op korte termijn een andere presentatie in te plannen.
In december is er weer de jaarlijkse:
Rariteitenavond
De rariteitenavond is niet meer weg te denken uit de activiteitenplanning van onze Historische Vereniging Nepomuk.
Het is en blijft een mooie afsluiting van een verenigingsjaar.
Echter de laatste keer vonden wij de opkomst wat aan de magere kant. Ook het aantal ingebrachte voorwerpen was niet groot. Toch nam de presentatie ervan een hele avond in beslag.
Wij zouden het geweldig vinden dat iedereen die komt, probeert een voorwerp meer te nemen en te presenteren. Weet u wat het voorstelt of weet u het niet, samen met de andere leden komen we er wel uit. Ook maakt het niet uit of het een oude foto is of een zeldzaam document. Die kunnen wij prachtig uitvergroten op een aanwezig beeldscherm.
Koffie , thee en een kerstkransje in de pauze.
Dus kom naar deze gezellige avond.
DONDERDAG 14 DECEMBER OM 20.00 UUR IN DE NEPOMUKKAPEL.
Wij wensen u alvast een gezond, gelukkig en interessant 2018 toe.
Namens het bestuur van Nepomuk, Dick Reijnen
Lezing: Eet- en drinkgewoontes in Boxmeer door de jaren heen
Lezing: Eet- en drinkgewoontes in Boxmeer door de jaren heen.
Door omstandigheden moeten we deze lezing een andere keer organiseren.
Hopelijk hebt u hiervoor begrip.
De volgende aktiviteit is de alom bekende Rariteitenavond op donderdag 14 december.
Een mooie afsluiting van het verenigingsjaar 2017.
Boxmeer 125 jaar op prentbriefkaarten
Beste leden we nodigen u uit voor een wel heel bijzondere presentatie door
2 leden van onze vereniging te weten Hans Veltman en Jan Tunnissen.
Zij nemen u mee op reis door het verleden van Boxmeer.
Titel: Boxmeer 125 jaar op prentbriefkaarten
De PTT (Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie) gaf in Nederland als enige prentbriefkaarten uit. Het waren meestal nieuwjaarswensen met vrome spreuken. Ook deze hadden een postzegel erop gedrukt. De PTT noemde ze ‘geïllustreerde briefkaarten’. Na 1 april 1892 mocht iedereen prentbriefkaarten uitgeven en daarmee werd het ook in Nederland de meest populaire vorm van correspondentie. In 1903 bijvoorbeeld werden er 59 miljoen verstuurd. Omdat je geen berichten op de adreszijde mocht schrijven, gebruikte men de beeldzijde, vaak een kadertje naast of onder de afbeelding. Dat was dan nog onvoldoende voor alles wat men wilde zeggen, dus schreef men maar dicht op elkaar en zelfs door elkaar heen, horizontaal en verticaal. Eindelijk kwam op 15 september 1905 die verticale lijn naast het gedeelte voor het adres, zodat er meer ruimte ontstond voor eigen berichten. De kaarten met het vorige ontwerp zonder de extra schrijfruimte aan de adreskant, werden echter ook nog steeds lange tijd verkocht. Verborgen boodschappen
Geheime boodschappen aan elkaar kwamen vaak voor. Een prentbriefkaart kon immers door iedereen worden gelezen.
Tot ziens op dinsdag 24 oktober aanvang 20.00 uur in de Nepomukkapel
Deze avond mag u niet missen, tot ziens, Dick Reijnen.
Nationale Archeologiedagen 13,14 en 15 oktober
NATIONALE ARCHEOLOGIEDAGEN
Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 oktober neemt het Museum Gemeente Boxmeer deel aan de Nationale Archeologiedagen. Het museum is op die dagen geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur.
De entree is gratis.
Er zijn geen rondleidingen in het kasteel, wel in het museum.
Het thema op die dagen is: BOXMEER IN DE MEROVINGISCHE TIJD,
met als ondertitel: reddingsoperatie het Zand in 2000 en opgraving Kerckenzicht in 2011.
De geheimen aan Het Zand ontfutseld:
Op het Zand is in het jaar 2000 tijdens rioleringswerkzaamheden een deel van een Merovingisch grafveld ontdekt. Verschillende voorwerpen uit die tijd werden uit de gegraven sleuven gered. Tijd voor een opgraving was er niet, vandaar de term reddingsoperatie.
De gevonden voorwerpen zijn te zien in een vitrine. Bijzonder is een deel van een kaak waarin zich een munt en 2 kralen bevonden. Hieruit kan men concluderen dat het in dit geval een vrouw betreft die ter aarde is besteld. vlakbij lagen ook nog enkele sieraden.
De munt werd in die tijd vaak meegegeven, opdat met op reis naar het hiernamaals bij het oversteken van de rivier de veerman kon betalen.
In een mannengraf werden een zwaard en 2 lanspunten gevonden en de ijzeren knop van een schild een zogenaamde Umbo. Verder kwamen er ook aardewerk potten tevoorschijn.
Waarschijnlijk kan men dit grafveld rekenen tot de nederzetting die op Kerckenzicht is gevonden, tegenover de ST. Petrus Basiliek. Er zijn daar een aantal waterputten gevonden. In een van die waterputten lag op de bodem een bronzen haarnaald die ook in het museum te bewonderen is. Een waterput heeft men geconserveerd en is ook opgesteld in het museum. Uit deze waterput kwam een Bikkel gemarkeerd met een teken, n.l. een VI. Deze bikkel maakte onderdeel uit van een bikkelspel.
Van deze 2 vindplaatsen zal ook een kleine foto-expositie te zien zijn.
De mogelijkheid wordt geboden tijdens deze dagen gevonden archeologische vondsten te laten determineren.
Alle dagen staan onder leiding van Dick Reijnen en Ron Fierst.
Voor meer info: http://www.archeologiedagen.nl/
http://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/boxmeer-merovingische-tijd/
http://museumboxmeer.blogspot.nl/
Reddingsoperatie Het Zand in 2000
Opgraving Kerckenzicht in 2011
Onthulling monument Peter Raw WO II piloot Hawker Typhoon
Attentie:
Wegens de te verwachte weersomstandigheden is de plechtigheid verplaatst naar het Gemeenschapshuis, bij de kerk in Vortum Mullem aanvang 14.00 uur
Uit de Maasdriehoek 19 september 2017
VORTUM MULLEM | De werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in WO2 in de gemeente Boxmeer, sluit zijn in 2015 gestarte project, af, met de onthulling van een monument bij de Schutkooi in Vortum Mullem.
Op zaterdag 7 oktober begint om 14.00 uur een ceremonie ter ere van de omgekomen Engelse piloot Peter Edward Raw, waarna een monument wordt onthuld. Uit een totaal van 27 crashes die onderzocht zijn, werd deze crash door de werkgroepleden unaniem verkozen voor de oprichting van een herdenkingsteken. Waarom?
Peter Edward Raw was een van vier broers uit een gezin, waartoe ook nog twee dochters behoorden. Van de vier broers zijn er tijdens WO2 drie om het leven gekomen als piloot bij de RAF.
Peter Edward crashte zijn Hawker Typhoon op 21 maart 1944 in een weide tussen de Maas en de Schutkooi, na een aanval op een boot die afgemeerd lag aan de Afferdense zijde. Vele familieieden zijn bij deze plechtigheid aanwezig, waaronder de dochter van Peter Edward Raw, die ten tijde van het ongeval zes maanden oud was.
Het programma bestaat uit muziek, speeches en voordrachten, kranslegging en natuurlijk het onthullen van het monument. Een echte Spitfire zal tijdens de ceremonie over komen vliegen.
https://www.facebook.com/luchtoorlogboxmeer4045/videos/377781862678510/
René Bastiaanse het rijke Roomse leven
In het gemeenschapshuis te Beugen, het MFC, geeft op donderdag 5 oktober René Bastiaanse
een lezing geven over "Het Rijke Roomse Leven".
De toegangsprijs, incl. 'n bakje koffie, is 5 euro. .
Aanvang 20.00 uur.
René Bastiaanse is directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en bij veel Brabanders bekend als presentator van het destijds zeer populaire programma ‘De Wandeling’ van Omroep Brabant.
Bastiaanse brengt zijn toehoorders met een serie foto's in de sfeer van het Roomse Leven in de periode van 1910 tot ongeveer 1965. De steden en dorpen in Brabant waren klein en ze lagen vaak geïsoleerd van elkaar door het ontbreken van verharde wegen. Afstanden werden veelal aangegeven in “uren gaans”. De meeste mensen woonden in buurtschappen met minder dan 500 inwoners. De sociale controle was er groot en de mobiliteit gering.
In de jaren zestig verdween de invloed van de Rooms-katholieke Kerk razendsnel. Bastiaanse zal proberen de vraag te beantwoorden hoe dit kon gebeuren.
Over de inhoud van de lezing zegt Bastiaanse zelf: ”Een goede kans dat u de laatste restjes van het rijke Roomse Leven in Brabant nog heeft meegemaakt: catechismus, eerste communie, schoolbiecht, misdienaren en processies. De devotie was duidelijk zichtbaar in het openbare leven. Maar het katholieke geloof had ook invloed op het privéleven, tot in de slaapkamer toe. De roomse leer keerde zich immers tegen alles wat naar onkuisheid zweemde. Een lezing over de katholieke seksuele moraal en de gevolgen daarvan voor de economische en sociale ontwikkeling van de Brabantse samenleving.” En hij voegt daar met een knipoog nog aan toe: "Pittige stof, enkel voor volwassenen".
Museum Gemeente Boxmeer
http://museumboxmeer.blogspot.nl
Zondag 1 oktober is het Museum Gemeente Boxmeer geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Voortaan elke 1ste zondag van de maand.
Data van de open zondagen.
1 oktober. 5 november, 4 maart, 6 mei, 3 juni, 1 juli, en 5 augustus.
Vanaf 14.15 uur komt er namens JP een gids voor een rondleiding in het kasteel.
Jaarlijkse Excursie
Er zijn nog 12 plaatsen beschikbaar.
Inschrijven kan nog
Ons streven is om met een volle bus van 50 personen te gaan.Wij nodigen u van harte uit voor deze interessante reis.
Beste leden van Nepomuk,
Onze jaarlijkse excursie gaat zondag 24 september naar de stad Utrecht.
Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum.
Kenmerkend voor de stad zijn onder meer de werven en de Dom van Utrecht. Vanwege de Domtoren, beeldmerk van de stad en met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland, wordt de stad ook wel Domstad genoemd.
Utrecht heeft een historisch centrum, dat grotendeels nog door een singel wordt omringd. Van zuid naar noord lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht, die uniek zijn vanwege de werven, lage kades waarop de werfkelders van de huizen aan de gracht uitkomen. Ook verborgen hofjes zijn er veelal te vinden in de binnenstad.
Utrecht telt na Amsterdam en Maastricht het grootste aantal rijksmonumenten van alle steden in Nederland.
Het programma:
--Vertrek 8.30 uur vanaf het Weijerplein te Boxmeer
--10.00 uur starten onze dag in Utrecht met koffie en gebak wat zal worden genuttigd in Oudaen, een stadskasteel. Dit huis bevindt zich aan de Oudegracht en is een versterkt woonhuis uit circa 1280.
--11.00 uur vervolgen we onze excursie met een rondvaart door de grachten van Utrecht met rederij de Schuttevaer. Zo zullen we de stad op een andere manier beleven.
--12.30 uur gebruiken we onze lunch in De Rechtbank, een pand dat al eeuwen een begrip in Utrecht is. Van Benedictijner klooster in 1054 tot gerechtsgebouw na de reformatie, de huidige Rechtbank ademt Utrechtse geschiedenis.
--14.00 uur, na de lunch gaan wij de stad wederom verkennen o.l.v. een stadsgids die ons onverwachte plekken van de binnenstad zal laten zien.
--15.30 – 17.00 uur, na de rondleiding blijft er genoeg vrije tijd over voor een bezoekje aan diverse gelegenheden.
--rond 17.00 uur vertrek naar Boxmeer.
--19.00/19.30 uur thuiskomst.
Wij zien uit naar zondag 24 september en hopen op een mooie zonnige dag in het sfeervolle Utrecht.
Opgeven voor de excursie per email via de site www.nepomukboxmeer.nl of telefonisch elke dag na 18.00 uur, 0485-574527, bijdrage € 50 p.p. ,s.v.p. te betalen in de bus.
Namens de excursiecommissie, Toke en Mark.
In verband met de vele afzeggingen in 2016 n.l. 21 personen kregen wij een boete van 100 euro in een restaurant daarom vragen wij een vergoeding van € 15 p.p. bij afmelding na opgave voor deze reis. Wij zullen hiermee, zoals u van ons gewend bent, zeer coulant omgaan.
Activiteit in museum Van Postzegel Tot Tank Groeningen
Beste leden,
Op donderdag 15 juni hebben we een bijeenkomst georganiseerd in het museum Van Postzegel tot Tank te Groeningen van Tonnie Ebben.
Tijdens deze activiteit zal Tonnie ons uitgebreid vertellen over zijn museum en talrijke voorwerpen laten zien.
Wij vertrekken om 19.30 uur vanaf het Weijerplein in Boxmeer en rijden met auto’s Groeningen.
Er kunnen 25 leden mee. Opgave na 1 juni vanaf 18.00 uur 0485-574527 of via www.nepomukboxmeer.nl
Dr. Peelen Cultuurprijs 2016 (Gemeente Boxmeer) Museum Van Postzegel tot Tank heeft de prestigieuze
Dr. Peelen Cultuurprijs 2016 gewonnen.
Het is een blijk van waardering voor het werk dat
Tonnie Ebben verricht heeft.
Welkom bij Museum Van Postzegel tot Tank
De collectie van het museum bestaat vooral uit gebruiksvoorwerpen, uniformen en aanverwante spullen uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Maar ook is er een flinke verzameling gebruiksvoorwerpen die ouder, soms veel ouder, zijn; zelfs tot uit de steentijd. Het accent van de verzameling ligt op voorwerpen en verhalen uit de omgeving oud gemeente Vierlingsbeek en direct daar omheen.
Een groot aantal voorwerpen is dan ook afkomstig uit deze omgeving; hier gevonden of gekregen van bewoners uit deze streek. Elk voorwerp heeft een eigen verhaal. Wanneer u een bezoek brengt aan het museum, krijgt u dan ook een persoonlijke rondleiding, waarbij ik het verhaal bij elk voorwerp, of dat nu getimmerd houten kruis van een oorlogsslachtoffer, een foto of een huls is, heel belangrijk vind.
Waarom de naam?
Een postzegel is klein, kwetsbaar en van papier. Een tank is groot, onverwoestbaar en van staal. Alles, van postzegel tot tank, van de periode rond de Tweede Wereldoorlog, heeft grote verzamelwaarde voor het Museum! Donderdag 15 juni 19.30 uur vertrek Weijerplein.
Tonnie Ebben met de Dr. Peelen prijs
Kleine Excursie naar Cuijk
De excursie is afgelast.
Beste leden,
Op zondag 28 mei hebben we een kleine excursie georganiseerd naar Cuijk
Wij vertrekken om 10.15 uur vanaf het Weijerplein in Boxmeer en rijden met auto’s naar Cuijk. Er kunnen 25 leden mee. Eigen bijdrage 5 euro p.p. opgave na 15 mei vanaf 18.00 uur 0485-574527 of via de website www.nepomukboxmeer.nl.
Wij komen om 10.30 uur aan bij de gemeentewerf in Beers (achter restaurant Het wapen van Beers) en starten de excursie met een bezoek aan de stenen restanten van de Romeinse brug.
Aansluitend reizen we af naar Cuijk, parkeren op de kade aan de Maas en verzamelen daar opnieuw.
11.15 bezoek aan De Romeinse Tuin
11.30 korte wandeling langs Buitenmuseum
12.00 bezoek museum Ceuclum.
13.00 uur koffie met gebak in nabijgelegen restaurant.
De Romeinen in Cuijk
Nadat Julius Caesar Gallia heeft veroverd, zijn de Romeinen enkele decennia later al opgerukt tot voorbij Nijmegen. In deze regio aan de noordgrens van het Romeinse Rijk wordt direct begonnen met de aanleg van heerwegen, die snel transport en troepenverplaatsing mogelijk maken. Op de westoever van de Maas wordt langs Cuijk ook een heerweg aangelegd, wat een groot aantal veranderingen in gang zet. Langs de weg ontstaan nieuwe nederzettingen en de lokale bevolking krijgt via kooplieden toegang tot geïmporteerde goederen als aardewerk en glas. Tot deze ontwikkelingen blijft het echter niet beperkt. Ontdek hoe het leven van de lokale bevolking veranderde en werd beïnvloed door de aanwezigheid van Romeinse soldaten.
In Cuijk heeft in de Romeinse tijd een castellum gestaan. Dit is het Romeinse woord voor een fort. Cuijk ligt op de oever van de Maas aan een buitenbocht, waar in de Romeinse tijd een belangrijk knooppunt ligt. Door dit knooppunt en de mogelijkheid om bij Cuijk de rivier over te steken, is het dorpje van groot strategisch belang. De eerste bewoningsresten die zijn gevonden bij archeologisch onderzoek komen dan ook al uit de eerste eeuw na Christus. Of Cuijk toen al een castellum was, is niet helemaal duidelijk. Wat er toen al wel lag is een vicus, een Romeins dorp. In Cuijk zijn ook de resten gevonden van een badhuis en enkele tempels.
Op de oever van de Maas wordt waarschijnlijk al in de eerste eeuw door Romeinse soldaten een heerweg aangelegd. Deze weg loopt tussen Tongeren en Nijmegen. Die weg maakt op zijn beurt weer onderdeel uit van de langere route van Maastricht (Mosa Trajectum) en Nijmegen (Noviomagus). Eerst wordt de zes meter brede verharde weg gebruikt voor het transport van troepen en materieel. Later doet de heerweg ook dienst als verbindingsweg tusen legerplaatsen, grensforten en andere delen van het Romeinse Rijk. Soldaten, handelaars en de lokale bevolking maken hier dankbaar gebruik van. Zo ontstaan na verloop van tijd plaatsen en kampdorpen zoals Blariacum en Ceuclum, nu bekend als Blerick en Cuijk.
Vanaf het jaar 334 krijgt de heerweg extra betekenis dankzij de aanleg van de brug die bij Cuijk de Maas oversteekt. Hierdoor wordt onder andere snellere troepenverplaatsing mogelijk.
Presentatie Boekwerk en lezing: Vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens WOII
Vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog
Een projectgroep doet onderzoek naar vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog en legt momenteel de laatste hand aan een boek over 25 crashes en noodlandingen in de periode 1940/45. De regio Boxmeer vormde de aanvliegroute vanuit Engeland naar het Ruhrgebied, dus er is relatief veel gebeurd.
Ruud Wildekamp is de de schrijver van het uit te geven boekwerk over Boxmeer. Wildekamp schreef eerder boeken over crashes in Sint Anthonis en Venray en beschikt over een heleboel informatie over vliegtuigongelukken in Oost-Brabant tussen 1939 en 1945.
Op maandag 22 mei zal het boekwerk gepresenteerd worden in de Foyer van Hotel Riche in Boxmeer. Het programma op deze avond zal t.z.t. bekend gemaakt worden.
Voordat het zover is zal er uitvoerig verslag van gedaan worden in de media.
Beste leden, wij nodigen u uit voor een avond over vliegtuigcrashes en noodlandingen in de Gemeente Boxmeer op maandag 22 mei in de Foyer van hotel Riche aanvang 20.00 uur entree gratis.
Op deze avond wordt een boekwerk gepresenteerd aan de bevolking van Boxmeer. Burgemeester Karel van Soest zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Daarna zal Joop Hendriks, oud F16 piloot, van de werkgroep Plane Hunters, een prachtige uiteenzetting middels een powerpoint presentatie geven over hetgeen er allemaal ontdekt is in het afgelopen jaar.
 VLIEGTUIGCRASHES EN NOODLANDINGEN IN DE GEMEENTE BOXMEER
Vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog:
Een projectgroep deed afgelopen jaren onderzoek naar vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft een maand geleden de laatste hand gelegd aan een boek over 25 crashes en noodlandingen in de periode 1940/45.
De regio Boxmeer vormde de aanvliegroute vanuit Engeland naar het Ruhrgebied, dus er is relatief veel gebeurd. Er zijn veel bijzondere ontdekkingen gedaan.
Ruud Wildekamp is de de schrijver van het uit te geven boekwerk over Boxmeer.
Wildekamp schreef eerder boeken over crashes in Sint Anthonis en Venray en beschikt over uitgebreide informatie over vliegtuigongelukken in Oost-Brabant tussen 1939 en 1945.
De aanwezige expertise bij de werkgroep is zeer groot. Tonnie Ebben eigenaar van het museum 'Van Postzegel tot Tank' in Groeningen en twee zogeheten Plane Hunters Joop Hendrix en Thijs Hellings maken deel uit van de werkgroep. Aan de hand van rapportages, aangiftebrieven, dagboeken, getuigenverklaringen, archieven, databases, zowel in Nederland als in Engeland en interviews volgt veldonderzoek om het verhaal compleet te maken.
Zowel Geallieerde en Duitsers crashes werden onderzocht. Er is veel informatie voorhanden, maar getuigenissen of het verhaal achter de crash of noodlanding ontbreken vaak, aldus Leo Janssen van de werkgroep.
U bent in de gelegenheid op deze avond het interessante boek boordenvol nieuwe ontdekkingen aan te schaffen voor een bedrag van 15 euro. Deze avond mag u niet missen, tot ziens, Dick Reijnen
Sporen van Joods leven in het Land van Cuijk
Wij nodigen u uit voor de lezing van Theo Seijs op dinsdag 18 april in de Bibliotheek van Boxmeer aanvang 20.00 uur. Entree € 2,50
Het Land van Cuijk (van Maashees tot en met Grave) alsmede Noord Limburg Gennep en c.a. zijn door de eeuwen heen met de Hertogdommen van Gelderen en Kleef op velerlei gebied verbonden geweest. Deze streek werd tijdens de oorlogen door zijn overwinnaars verdeeld of weer samen gevoegd. Echter hun bewoners trokken zich van deze nieuwe grenzen weinig aan. De natuurlijke grenzen van Peel, Maas en Rijn waren hun bondgenoten en men kon hier redelijk veilig rondreizen zonder door de dan heersende overheid gecontroleerd te worden.
Zij spraken 'één taal' in een streek waar het Vlaams, Hollands, Gelders en Kleefs in een smeltkroes samen kwamen. Door de Pruisische invloed kreeg echter de verduitsing in het Nieder-Rheinische de overhand.
Dit was voor o.a. Joodse families een reden om zich aan de andere kant van deze nieuwe Pruisische grens in het Land van Cuijk te vestigen. Echter 'elk voordeel heeft zijn nadeel' want door haar geïsoleerde ligging is deze gemeenschap nooit groot geworden. In elke gemeente was er in dat dorp slechts voor een enkele Joodse familie bestaansrecht en werd daar getolereerd om met andere geloofsgenoten samen te wonen en te leven.
Aan de hand van een 'tocht' door het Land van Cuijk (incl. Noord Limburg) vertelt Theo Seijs, met behulp van een Power Point Presentatie, over de sporen van Joods leven die nu nog in het gebied zichtbaar of onzichtbaar aanwezig zijn. Zeker wordt ruimschoots aandacht besteed aan de wrange periode van deportaties en moord op onze Joodse medeburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op de foto de Joodse synagoge die ooit in Boxmeer stond.
Vliegtuigcrashes in de gemeente St. Anthonis in WO II
Beste Leden, we nodigen u uit voor de lezing van Joop Hendrix over
Vliegtuigcrashes in de Gemeente Sint Anthonis 1940 – 1945
In navolging van de gemeenten Venray en St. Anthonis is sinds een jaar, een werkgroep actief in de gemeente Boxmeer die zich bezig houdt met het onderzoeken van crashes en noodlandingen tijdens WO2 in de gehele gemeente Boxmeer. Hierbij worden zij ondersteund door zeer ervaren archivarissen van de vliegbasis Volkel waar ook vele dag- en logboeken aanwezig zijn met betrekking tot alle vliegbewegingen boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze laatste groep mensen die al in 2003 begonnen zijn, hebben toegang tot nagenoeg alle van belang zijnde archieven, ook in Engeland en Amerika. Sommige leden zijn lid van de internationaal opererende werkgroep Planehunters, Joop Hendrix is een van hen.
Het is uiteindelijk de bedoeling dat geheel Oost-Brabant in kaart gebracht gaat worden. Rond 6.000 toestellen zijn tijdens WOII op Nederlands gebied neergestort, zowel van geallieerde zijde maar ook van de bezetter. Van slechts 4000 crashes is de locatie min of meer bekend. Hierbij zijn 45.000 Engelse militairen omgekomen (van de in totaal 135.000 gesneuvelden)
Alle crashes en noodlandingen in de huidige gemeente Boxmeer zijn onderzocht.
De resultaten van dit onderzoek zijn beschreven in een boekwerk.
De heer Ruud Wildekamp en de leden van de werkgroep zullen het boek met veel interessante verhalen en foto’s presenteren aan de gemeente Boxmeer en haar inwoners op maandag 22 mei 2017 in de Foyer van Hotel Riche te Boxmeer.
Verder is men van plan om een infopaneel in de gemeente Boxmeer te plaatsen waarop alle crashes afgebeeld staan met de namen van de betrokken piloten en op de diverse plekken zullen in de nabijheid van crashes herinneringsbordjes geplaatst worden. Er zijn ook lezingen gepland en wordt er een tentoonstelling georganiseerd
Oud F16 piloot Joop Hendrix, lid van de Planehunters, zal voor ons een interessante lezing over crashes in Sint Anthonis houden en een sluier oplichten van de crashes in Boxmeer, zeker wat betreft de nog onopgeloste mysteries. Joop is betrokken bij alle naspeuringen van de nu bekende 25 crashplaatsen in de gemeente Boxmeer. Het onderzoek heeft een aanzienlijk aantal voorwerpen opgeleverd waarbij in de meeste gevallen aangetoond kon worden om wat voor vliegtuig het handelde.
Wellicht kan uw bijdrage aan de lezing een ander inzichtelijker maken.
Misschien zijn er zelfs ooggetuigen onder u.
U bent van harte uitgenodigd voor deze interessante lezing op maandag 10 april 2017 in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur.
Molens in de gemeente Boxmeer
Beste leden,
Op dinsdag 14 maart hebben we Harm van Es van de Vereniging Molenvrienden Land van Cuijk uitgenodigd om een lezing te houden over
Molens in de Gemeente Boxmeer
De Vereniging Molenvrienden Land van Cuijk:
Eind jaren zeventig verschenen de eerste vrijwillig molenaars in het Land van Cuijk.
Niet alleen hier, maar ook in de rest van Nederland bleken de vrijwillige molenaars een geschenk uit de hemel, want sinds de molens niet meer commercieel gebruikt werden, liep het aantal vakmolenaars sterk terug.
Al in de jaren zestig werd daarom landelijk het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht, een organisatie die zich zou inzetten voor het werven van nieuwe vrijwillige molenaars en voor de opleiding van deze molenminnende mensen.
Er ontstond een kleine club van vrijwilligers in opleiding. Zij vormden begin jaren tachtig een vereniging met als doel het behoud van de molens in het Land van Cuijk
Harm zal ons vertellen over hoe je eigenlijk molenaar wordt, over het ontstaan van de Vereniging Molenvrienden Land van Cuijk.
Vervolgens zal Harm inzoomen op Boxmeer, op de verdwenen molens en op wat we over hebben.
Het laatste deel besteedt hij aan "zijn eigen molen" De Martinus molen in Beugen. De oudste, kleinste en mooiste molen van de gemeente Boxmeer.
U bent van harte uitgenodigd voor deze interessante lezing op dinsdag 14 maart 2017 in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur.
Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten 2017
NK Maasheggenvlechten
Uit het kliknieuws:
Bij Oeffelt wordt zondag 12 maart het twaalfde Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten georganiseerd. Ook dit jaar worden weer duizenden mensen verwacht op deze gezellige buitendag waar natuur en cultuurhistorie elkaar omarmen.
Sinds mensenheugenis vormen de Maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. Dit gebied wordt beschouwd als het Oudste Landschap van Nederland. Om het oude, regionale ambacht heggenvlechten nieuw leven in te blazen en dit unieke landschap in ere te houden, is het NK Maasheggenvlechten opgezet. Een zorgvuldig geselecteerde heg zal in de traditionele Maasheggenstijl gevlochten worden. Elk van de veertig teams krijgt een eigen stuk heg toegewezen. Onder het toeziend oog van publiek en jury strijden zij om de Gouden Hiep.
Uitgebreid nevenprogramma
Het NK vindt zondag 12 maart tussen 11.00 en 16.00 uur plaats tussen het Veerhuis en Oeffelter Meent in Oeffelt. Toegang is gratis. Het gevarieerde nevenprogramma biedt voor jong en oud vertier en informatie. Voor kinderen is er een veelzijdig nevenprogramma, met onder andere broodjes bakken. Er zijn paarden, schapen en kalfjes. Een aantal scholen vertonen werkstukken van hun leerlingen. Er is een horeca-tent voor een hapje en een drankje. Het NK Maasheggenvlechten wordt georganiseerd door vrijwilligers van de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer, IVN De Maasvallei en lokale groepen.
Info en uitgebreid programman: www.maasheggen.nl
Jaarvergadering en presentatie Nepomuk
Het programma van maandag 20 februari 2017 is gewijzigd.
Beste leden,
Op maandag 20 februari a.s. organiseren wij onze jaarvergadering. Daarvoor ontving u al eerder dit jaar de uitnodiging.
Wij willen u middels deze mail op de hoogte stellen dat het
programma na de pauze wordt gewijzigd.
Zoals u inmiddels weet zullen twee bestuursleden aftreden en niet herkiesbaar zijn; onze penningmeester Theo Seijs en Henk Daanen. Zij hebben beiden besloten om na hun zeer lange staat van dienst als bestuurslid
hun taken over te dragen. Uiteraard willen wij op gepaste wijze afscheid van hen nemen, althans als bestuurslid van Nepomuk. Daarom hebben wij besloten om de lezing over het Genneperhuis te verplaatsen naar een nog nader te bepalen datum. In plaats daarvan zullen wij een bijzondere presentatie geven over DERTIGJAAR NEPOMUK. Vele
highlights en goede herinneringen sinds de oprichting in 1986 passeren de revue. Een gezellig feest van herkenning, "Oe toch, witte nog ?" om maar even in stijl te blijven...
Wij denken dat deze activiteit meer recht doet aan het naderend vertrek van Henk en Theo. Uiteraard is er daarna nog gelegenheid om met elkaar even informeel samen te zijn. U kunt daarbij meteen kennis
maken met Maurits Stoetzer die in de jaarvergadering wordt voorgesteld als ons nieuwe bestuurslid.
De jaarvergadering start om 20.00 uur, voor de agenda verwijzen wij u naar de eerder toegezonden convocatie of onze website.
Met vriendelijke groet,
Bestuursleden Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer
De Geschiedenis van St. Anthonis
JAARPROGRAMMA 2016
Presentatie vondst, website Nepomuk en schatsurfen
Alleen voor leden van Nepomuk.
Op woensdag 14 december sluiten we het jaar af met een bijeenkomst waarbij de nadruk ligt op de presentatie van een bijzonder voorwerp, van grote betekenis voor Boxmeer,
De activiteit vindt plaats in Café Restaurant Het Drummerke aan de Sambeekseweg te Boxmeer, inloop om 19.30 uur, start van de avond om 20.00 uur.
In verband met de organisatie horen wij graag van u of u deze avond aanwezig kunt zijn.
U kunt zich telefonisch aanmelden bij onze secretaris 0485-574527 of via de website van Nepomuk via mail reijnen-oonk@hetnet.nl
De convocatie:
Beste leden !
Zoals u ongetwijfeld nog weet, begonnen wij ons dertigste verenigingsjaar met de presentatie van een opzienbarende vondst, de zilveren Jad afkomstig uit de voormalige Boxmeerse synagoge. Radio, televisie, internet en de landelijke pers besteedden aandacht aan dit onderwerp. De Jadzal tot eind dit jaar te bezichtigen zijn in een speciaal daarvoor ingerichte vitrine in de hal van het Gemeentehuis.
Dit markante jaar zullen wij gaan afsluiten met de presentatie van –opnieuw –een bijzondere vondst..! Het gaat om een voorwerp van Boxmeerse origine van museale kwaliteit. Door snel te handelen konden wij dit voorwerp verwerven voor de Gemeente Boxmeer.. Presentatie Dick Jetten
Op woensdag 14 december a.s. willen wij onze leden als eerste op de hoogte stellen van deze aankoop en kunt u dit met eigen ogen bewonderen. Donderdag zal het worden overhandigd aan Burgemeester Van Soest die het namens Gemeente Boxmeer in ontvangst zal nemen. En vanaf vrijdag 16 december zal het voor een korte periode tentoongesteld worden in de etalage van juwelier –edelsmid Le Blanc aan de Steenstraat. Dan kan iedereen kennis maken met deze mooie aankoop voor de Gemeente Boxmeer.
Twee bijzondere vondsten, gedaan dankzij onderzoek op het INTERNET. Het internet is bij historisch onderzoek niet meer weg te denken, en wie er de weg weet komt dikwijls ware schatten tegen of doet interessante ontdekkingen. Het internet staat dan ook centraal tijdens de bijeenkomst op
WOENSDAG 14 DECEMBER 20.00 uur, onder de noemer
SCHATSURFEN OP INTERNET
Want na de presentatie van onze laatste ontdekking zal onze secretaris Dick Reijnen met u een bezoek brengen vóór en achter de schermen van onze eigen website. Hij zal u wegwijs maken hoe de site is opgebouwd, wat voor schat aan informatie hierop te vinden is en hoe wij de site zelf beheren en onderhouden. Met grote regelmaat wordt nieuwe informatie toegevoegd aan de site.
De website heeft een grote impact op onze vereniging en via Google is de vindbaarheid van onze site opmerkelijk goed geregeld. Dick zal deze avond het nieuws over onze vondst ‘life’ gaan zetten op www.nepomukboxmeer.nl
Na de pauze zullen Maurits Stoetzer en Patrick Peeters een aantal uiterst interessante websites gaan behandelen die u behulpzaam kunnen zijn bij het historisch onderzoek. U zult zien: SCHATSURFEN krijgt een serieuze betekenis als u ziet hoe eenvoudig u een duik kunt nemen in archieven en een aantal interessante websites… Interessante kost voor zowel ervaren als onervaren gebruikers van het internet.
Omdat onze kapel momenteel gerenoveerd wordt, zal de activiteit op een andere locatie plaatsvinden, te weten bij Eetcafé Het Drummerke aan de Sambeeksewegin Boxmeer.
Wij beginnen met “SCHATSURFEN” om 20.00 uur. U mag als lid van onze vereniging bij deze activiteit ook één introducée meenemen. Daar zijn geen kosten aan verbonden!
Tot ziens bij deze boeiende en dynamische afsluiting van ons dertigste verenigingsjaar…!
Het bestuur van Nepomuk
Dick Jetten, Dick Reijnen, Theo Seijs, Toke Lucassen, Mark Berbers,
Patrick Peeters, Henk Daanen
Maurits Stoetzer lezing; de 'Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer'
Attentie: In tegenstelling tot wat vermeld staat op het jaarprogramma vindt deze bijeenkomst plaats in Grand café De Douairière te Boxmeer op donderdag 17 november aanvang 20.00 uur
De Metworstrennen, een traditie die zoals andere in Boxmeer niet weg te denken is. Een traditie met een rijke historie waar de afgelopen jaren veel meer over bekend is geworden.
Ons lid Maurits Stoetzer houdt op donderdag 17 november in Grand café De Douairière te Boxmeer presentatie over de 'Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer', de oude benaming voor Vereniging de Metworst. Naast de historie wordt er ook gesproken over de moderne organisatie van het evenement en wat daar allemaal voor nodig is. De focus zal echter liggen op de oorsprong, vermeldingen uit het verleden, de beroemde Freule Aleida en recente ontdekkingen die nieuw licht op het ontstaan werpen. Ook zullen er enkele unieke filmbeelden te zien zijn welke vorig jaar gevonden zijn door Maurits.
Altijd nieuwsgierig geweest wat een Schotsman in 1770 over de Metworst schreef of wat een kouseband of 'schrijende' waardin met de Jonggezellen te maken hebben, kom dan donderdag 17 november naar de Nepomukkapel voor deze interactieve en levendige presentatie, u bent van harte welkom om 20.00 uur in Grand café De Douairière te Boxmeer
Rariteitenavond
Op 18 oktober vindt weer de traditionele Rariteitenavond plaats.
Veel mensen hebben thuis een rariteitenkabinet.
We komen met z´n allen bij elkaar om er een gezellige maar ook leerzame avond van te maken. De hoeveelste editie dit is kan ik niet zeggen maar het zijn er al heel veel. Het blijkt een succesformule.
De bedoeling van deze avond is dat u, voorwerpen, curiositeiten, antieke zaken en zeer bijzondere dingen meebrengt en deze aan het publiek toont, waarmee u tevens een beroep doet op de fantasie van de aanwezige leden.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een verhaal te vertellen of een afbeelding te laten zien.
Als het nodig is kan een voorwerp of een plaatje uitvergroot worden weergegeven op een tv-scherm. Elk jaar zijn we weer verbaasd over het feit dat er zoveel leden zijn die wat bijzonders meebrengen.
Waarschijnlijk zal het u niet anders vergaan dan menig bestuurslid, die na speurtochten door het land, in huis of elders, de reeds lang van tevoren bemachtigde voorwerpen op een aparte plaats bewaart, steeds met de gedachte bij de rariteitenavond.
“Iets voor de rariteitenavond”, hoor je dan vaak zeggen.
NATIONALE ARCHEOLOGIEDAGEN MUSEUM GEMEENTE BOXMEER
Nationale ArcheologieDagen in het museum gemeente Boxmeer op 14, 15 en 16 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het museum is gevestigd in het souterrain van het Kasteel van Julie Postel te Boxmeer.
Veel van ons verre verleden ligt verrassend dichtbij. Onder onze voeten. In de bodem. De Nationale Archeologiedagen brengen dat verleden tot leven. Een unieke gelegenheid om te zien wat er in de bodem zit en zat in de Gemeente Boxmeer.
Stap het weekend van 14, 15 en 16 oktober in de wondere wereld van de archeologie. Kom zien, horen en ontdekken. Kom ook! Must have seen.
Bijzondere tentoonstelling Michelsbergcultuur
Vorig jaar zijn in een van de kerkdorpen van de gemeente Boxmeer, het aan de Maas gelegen Oeffelt, sporen gevonden van de eerste vaste nederzetting in de gemeente: Michelsbergcultuur (4200-3400 v.Chr.). Deze neolithische cultuur representeert de overgang van jagers en verzamelaars naar landbouwers op een vaste verblijfplaats met woningen.
De vondsten bestaan uit voornamelijk vuurstenen werktuigen en het vroegste aardewerk, waaronder een bijzondere urn, vermoedelijk als bouwoffer bedoeld. Dit type urn is niet eerder in Nederland gevonden.
Deze prachtige schabber behoort tot een van de bijzondere vondsten in het museum.
http://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/oudste-nederzetting-in-boxmeer/
Lees het artikel in het Boxmeers Weekblad van 4 0ktober 2016
René Bastiaanse; Het Rijke Roomse Leven
Uitnodiging aan de leden van Nepomuk!!!!!!!!!!!!!!!!!
LEZING RENÉ BASTIAANSE OVER HET “RIJKE” ROOMSE LEVEN IN BRABANT – 13 OKTOBER A.S. (Entree € 3,= p.p.)
KBO afdeling Boxmeer – opgericht 16 juni 1955
Donderdagmiddag 13 oktober a.s. staat het “Rijke” Roomse leven centraal in Boxmeer.
In de grote zaal van Hotel Riche organiseert de KBO-afdeling Boxmeer samen met de boeiende causeur René Bastiaanse, die u vast nog kent van het tv programma De Wandeling op Omroep Brabant, een middag over het “Rijke” Roomse leven.
René Bastiaanse
Leven dat zich niet alleen beperkte tot het altaar en de preekstoel.
Er is een goede kans dat u de laatste restjes van het Rijke Roomse leven in Brabant (1900 – 1970) nog heeft meegemaakt: catechismus, eerste communie, schoolbiecht, misdienaren, processies. De devotie was duidelijk zichtbaar in het openbare leven. Maar het Katholieke geloof had ook invloed op het privéleven, tot in de slaapkamer toe. De Roomse leer keerde zich immers tegen alles wat naar onkuisheid zweemde. Een lezing over de Katholieke moraal en de gevolgen daarvan voor de economische en sociale ontwikkeling van de Brabantse samenleving. “Een pittige stof, enkel voor volwassenen!”
Aan de hand van een presentatie met circa 150 foto’s komen thema’s aan de orde als de positie van de vrouw, het grote gezin, de seksuele moraal e.d.
Er wordt besloten met een quizje, weer aan de hand van foto’s, film- en geluidsfragmenten.
De bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 13 oktober 2016 van 14.00 – uiterlijk 16.00 uur in de grote zaal van Hotel Riche, Steenstraat 51 in Boxmeer.
Programma ‘Het “Rijke” Roomse leven’
13:30 uur: Zaal open voor het publiek
14.00 uur: Welkomstwoord en eerste deel door René Bastiaanse
14.45 uur: Korte pauze
15.00 uur: Tweede gedeelte (met afsluitingsquiz) door René Bastiaanse
15.45 – 16.00 uur: Afsluiting.
Entree tot de zaal is € 3,= p.p. en daarvoor bieden wij u de lezing, koffie/thee bij aanvang en 1 pauze-consumptie. De middag is toegankelijk voor alle KBO-leden van de afdeling Boxmeer. U bent van harte welkom!
Graag de € 3,= gepast meenemen naar Riche en aan de zaal betalen.
Bij deze zijn nu ook de leden van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer van harte uitgenodigd! Jullie zijn van harte welkom!!
Excursie naar Enschede en omgeving
De 38 deelnemers hebben genoten van deze prachtige excursie. Jammer dat 17 personen zich afgemeld hebben voor deze reis.
Beste Leden,
De grote excursie op zondag 25 september 2016
gaat dit jaar naar Enschede en omstreken in het mooie Twentse land.
-8.00 uur vertrek vanaf het Weijerplein te Boxmeer
-9.45 uur ontvangst met 2 x koffie met appelgebak in Enschede.
-Bezoek aan en rondleiding in de mooiste synagoge van Nederland aldaar die in de oorlog WO II gespaard is gebleven. Voor deze locatie is gekozen naar aanleiding van de aankoop van de yad en de presentatie hier omtrent. Helaas is de synagoge te Boxmeer afgebroken. In Enschede krijgen we een indruk hoe een synagoge er in werkelijkheid uitziet.
-Uitgebreide lunch in Denekamp in de watermolen aan de Dinkel vlakbij Huis Singraven. In oorsprong is het restaurant een molenaarshuis.
-Rondleiding in het mooie Ootmarsum. Ootmarsum staat ook wel bekend als hét kunststadje van “Oost-Holland”. Het pittoreske stadje kent een rijke historie en wordt bezocht door kunstliefhebbers, die hun hart kunnen ophalen in de vele kunstgalerieën en de verschillende musea. Wandelend door de steegjes en smalle straatjes van het authentieke en sprookjesachtige Ootmarsum geniet je van de gezellige sfeer.
-Vrije tijd en om 17.30 uur vertrek naar Boxmeer.
Aanmelding: Dick Reijnen 0485-574527 vanaf 11 juli elke dag na 18.00 uur, tevens vanaf dat tijdstip via onze website middels het contactformulier met vermelding van naam en excursie Twente. De kosten bedragen 50 euro p.p.. Na de 50ste aanmelding wordt er een reservelijst aangelegd.
Met een vriendelijke groet, de excursie commissie.
De synagoge in Enschede.
Ootmarsum kreeg omstreeks 1300 stadsrechten. Dat was een hele eer voor zo’n kleine plaats. Maar dan moest het stadsbestuur wel een vestingstad van Ootmarsum maken. Dat betekende dat er wallen en grachten aangelegd moesten worden. Dat gebeurde zo rond het jaar 1400.
Toen die wallen en grachten er eenmaal lagen, konden daarbinnen alle straten en straatjes definitief worden aangelegd. Die straten, steegjes en pleinen samen noemen we het stratenpatroon. Langs die straten kwamen de huizen, boerderijtjes, herbergen en andere gebouwen te staan. Je begrijpt dat, toen dat eenmaal was gebeurd, er nog maar weinig aan het stratenpatroon veranderd kon worden. Als je van het stratenpatroon een tekening maakt, heb je een stadsplattegrond.
De inwoners van Ootmarsum kenden natuurlijk de weg in hun stad op hun duimpje. Die hadden geen plattegrond nodig. De handelslieden die Ootmarsum bezochten hadden ook geen moeite om de weg in de kleine stad te vinden en de postkoets die regelmatig aankwam, volgde altijd dezelfde route. Een stadsplattegrond had men dus niet nodig in die jaren.
Maar toch brak er een tijd aan, waarin van elke vestingstad een tekening gemaakt moest worden, waarop alle straten en stegen waren aangegeven en tevens de belangrijkste gebouwen. Dat was in de tijd dat Nederland geregeerd werd vanuit Spanje. Daar woonde namelijk de Heer der Nederlanden. Dat lijkt allemaal wat vreemd, maar die Heer der Nederlanden was ook nog Koning van Spanje. Deze koning heette Philips II en deze gaf in 1560 opdracht aan de tekenaar Jacobus van Deventer om elke vestingstad in de Nederlanden te tekenen: in kaart brengen heet dat.
Jacobus van Deventer ging heel secuur te werk. Dat vond Koning Philips II natuurlijk erg goed, maar wij mogen daar nu ook nog blij mee zijn. Want dankzij het secure werk van Jacobus van Deventer kunnen wij nu nog steeds zien hoe Ootmarsum er toen binnen de wallen uitzag. En als je die oude stadsplattegrond bekijkt, zul je ontdekken dat aan het stratenpatroon bijna niets is veranderd!
Op de kaart valt meteen de dubbele ring wallen en grachten op. De Oost- en Westwal van nu liggen op de plaats van de wallen en grachten van toen. Dan zijn natuurlijk de twee stadspoorten goed te zien: linksonder de Houten Poort of Zuiderpoort en midden boven de Stenen Poort. Midden in de stad staat de grote of r.- k. kerk (de N. H. Kerk was er toen nog niet). Ook de Markt kun je onderscheiden en ga je vandaar de Gasthuisstraat in, dan zie je daar nòg een gebouw. Dat is het oude Gasthuis waar zieken en zwervers werden opgevangen.
Rechtsonder is een aantal gebouwen getekend met daar omheen een gracht. Dat zijn de gebouwen van de Commanderie der Duitse Orde, het latere Huis Ootmarsum. In een ander hoofdstuk kun je daar meer over lezen.
Buiten Ootmarsum aan de noordzijde, dus bovenaan zie je een aantal boerderijen staan. Tot op de dag van vandaag staan op die plaats nog boerderijen. Ook zie je daar een klein galgje getekend. Op die plaats werden misdadigers terechtgesteld. Die plaats heet nu nog Het Galgenveld en ligt op De Mors.
Voor meer informatie kijk ook eens op regiocanon Ootmarsum
Twents
1.In het centrum van Oatmössche he’j völ oale stroatn en ströätkes.
2.In het midn van de stad steet de grote kark.
3.Boetn de waln bint in de loop van de joarn völ woonwiekn bouwd.
4.Ie hebt ne plattegroond neudig um de weg te kön veendn.
5.Van wied en zied komt de leu um de oale binnenstad te bekiekn
http://www.heemkunde-ootmarsum.nl/
Ootmarsum
Kunst van het Geloven in Boxmeer
Eerste lustrum-editie Kunst van het Geloven in Boxmeer
Expositie Kunst van het Geloven:
27 – 28 augustus, 3 – 4 en 10 – 11 september 2016
Openingstijden: 11.00 tot 17.00 uur.
Opening: 26 augustus 2016, 19.30 uur
Voor de vijfde keer openen enkele kapellen in de gemeente Boxmeer hun deuren voor kunst en publiek.
In de Mariakapel in Holthees, de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, het Kloosterhuis en de St. Janstoren in Sambeek, de Nepomukkapel in Boxmeer en in de biologische tuin van de familie Siebers naast de oude Joodse begraafplaats in Vierlingsbeek is opnieuw een zeer diverse, soms ontroerende en verstillende, soms confronterende verzameling hedendaagse kunstwerken te zien binnen de prachtige ambiance van deze vaak al eeuwenoude gebouwen.
Op vrijdag 26 augustus wordt de expositie officieel om 19.30 uur geopend door mevr. W. Hendriks, wethouder Cultuur in de gemeente Boxmeer, op het plein voor de St. Janstoren en in de kloostertuin van het Kloosterhuis in Sambeek. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de Fanfare van de 4e Hoedanigheid, en zal op zijn karakteristieke wijze worden ingeleid door Rinke Nijburg,
deelnemend kunstenaar aan deze editie. De expositie is aansluitend in het weekend van 27 en 28 augustus, van 3 en 4 september en van 10 en 11 september te zien, steeds van 11.00 uur tot 17.00 uur. Er is een mooie fietsroute beschikbaar, die het publiek langs landelijke dreven naar de verschillende locaties leidt.
De tweejaarlijkse manifestatie ‘Kunst van het Geloven’ wordt georganiseerd door de kapellencommissie, waarbij de exposerende locaties met elkaar samenwerken. Deze lustrumeditie is vorm gegeven in samenwerking met Marijke Cieraad, curator van het Odapark, Venray, Wouter Prins, curator van het Religieus Museum in Uden en Dini Thomsen van kunstenaarscollectief Artoll uit Kleef. Iedere curator heeft de zorg op zich genomen voor de inrichting van twee locaties, en daarvoor de kunstenaars benaderd, die ook belangeloos hun werk in die locaties exposeren.
Dat heeft geleid tot deelname van acht kunstenaars, met heel verschillend werk, dat past bij de locatie, die aan hen beschikbaar is gesteld. In de Mariakapel is werk te zien van Mathieu Klomp en Mayke Verhoeven, achter de Joodse begraafplaats in Vierlingsbeek exposeert Dini Thomsen, de Antonius- en Nicolaaskapel toont werk van Martje Verhoeven, in het Kloosterhuis in Sambeek exposeert Birgitta de Vos, hoog in de toren van Sambeek is werk te zien van Mayke Verhoeven, op het plein voor de toren staat werk van Pascalle Mansvelders en de Nepomukkapel in Boxmeer herbergt werk van Wout Herfkens en Rinke Nijburg.
Voor meer informatie zie de website: www.kunstvanhetgeloven.nl, en/of de facebookpagina: www.facebook.com/kunstvanhetgeloven . Houd ook uw brievenbus in de gaten, waarin u circa een week voor aanvang van de expositie een huis-aan-huis-krant kunt verwachten, geheel aan deze expositie gewijd. Mis deze bijzondere expositie niet, noteer ‘m in uw agenda!
Expositie Kunst van het Geloven:
27 – 28 augustus, 3 – 4 en 10 – 11 september 2016
Openingstijden: 11.00 tot 17.00 uur.
Opening: 26 augustus 2016, 19.30 uur.
Meer info op:
http://www.kunstvanhetgeloven.nl/
https://www.facebook.com/KunstvanhetGeloven/
Mini-Excursie Megen
Er zijn nog 4 plaatsen beschikbaar
Op zaterdagmiddag 2 juli vindt de mini-excursie naar Megen plaats.
ATTENTIE. In plaats van de aangegeven vertrektijd van 13.00 uur op het jaaroverzicht 2016 vertrekken we om 12.45 uur vanaf het Weijerplein.
Beste Leden, graag nodigen wij u uit voor de mini-excursie naar Megen
Middagprogramma;
12.45 uur vertrek vanaf het Weijerplein
13.30 koffie/thee met appelgebak in Restaurant op de Poort
14.00 uur rondleiding door het stadje Megen o.l.v. een gids. ook bezoek aan de kapel van het Franciscanerklooster
15.30 uur bezoek aan de Hof van Lof en het Bruurke’s kapel.
16.00 - 16.30 uur vertrek naar Boxmeer
Het stadje Megen ligt aan de Maas, beschut door een bocht van de dijk.
Megen werd al vermeld in 721. In 1357 kreeg het stadsrechten. Het stadje heeft een oude stadskern met vele monumentale gebouwen, kloosters, kapellen, pleinen met lindebomen en de straten zijn geplaveid met keien. De film Oorlogswinter van de schrijver Jan Terlouw (2008) is gedeeltelijk in Megen opgenomen.
Hier alvast een kleine toelichting over het Franciscanenklooster
De broeders wonen er, bidden in de kerk het koorgebed, werken in huis of daarbuiten. Vroeger bestond dat werk uit onderwijs op de Latijnse school, het gymnasium aan de overkant van de straat, en assistentie in de zielzorg in de omgeving en door het hele land. Tegenwoordig is dat werk met name aandacht voor gasten die een paar dagen komen meeleven met de broeders en staat het huis vooral open voor jonge mensen die op zoek zijn naar diepgang in hun leven.
Het klooster heeft ook een ommuurde tuin. Het is altijd een moestuin geweest die groente en fruit moest leveren voor de bewoners. Omdat het aantal bewoners kleiner werd en de broeders zelf geen tuinman meer hadden, kwam een flink deel van de tuin beschikbaar voor een nieuwe bestemming: de Hof van Lof.
Eeuwenlang heeft in de tuin het nut voorop gestaan. Maar de bomen, bloemen en planten mogen nu hun eigen verhaal vertellen. Niet om wat ze opbrengen worden ze gewaardeerd, maar om wat ze zijn. Ze zijn een stukje van de schepping, mooi door hun kleur en vorm, verbazend door hun manier van groeien en voortplanten, boeiend ook door de ideeën waarop ze je brengen.
Het Hof van Lof is zaterdag 2 juli open, waardoor wij op eigen gelegenheid een bezoek kunnen brengen aan de mooie tuin.
We gaan weer carpoolen.
Graag tot ziens zaterdag 2 juli, vertrek vanaf het Weijerplein te Boxmeer om 12.45 uur
Opgeven voor de excursie bij Dick Reijnen, 0485-574527 elke na 18.00 uur vanaf 22 juni.
Er kunnen 25 personen mee.
Kosten 5 euro p.p.
Tot ziens op zaterdag 2 juli a.s. bij onze mini excursie
Toke Lucassen
De stroomrug van Boxmeer
De stroomrug van Boxmeer
Beste Leden, op dinsdag 7 juni verzorgt ons lid Jan Nillesen een lezing over de geschiedenis over de heerlijkheid Boxmeer met als titel:
De Stroomrug van Boxmeer
De lezing betreft een landschapsbiografische en historisch ecologische beschouwing over de geschiedenis van de Stroomrug van Boxmeer. We maken een reis door de tijd. We beschrijven het ontstaan van de landschappen, de tektoniek, de rol van de Maas en de vestiging van de eerste mensen op de stroomrug , en de Peelrandrug. We volgen hun weg door de tijd. De wijze waarop zij hun omgeving inrichtten en een bestaan wisten op te bouwen.
Jan vertelt tijdens deze lezing het verhaal dat schuil gaat achter de aardkundige verschijnselen die een beslissende rol speelden bij de wijze waarop de mensen het landschap inrichtten. Speciaal aandacht gaat uit naar de culturele codes die het leven van de bevolking beheersten en van grote invloed waren op de beslissingen die werden genomen. Zij bepaalden de demografische veranderingen en de wijze waarop het landschap vorm kreeg. Het landschap in de regio Boxmeer is een optelsom van geschiedenis, ruimte en tijd, kleur en sfeer. Landschap is een proces, steeds weer anders. Je moet het beleven.
Het Boxmeerse landschap kent een lange en zeer tumultueuze geschiedenis. Natuurkrachten van ijs, water en wind droegen bij aan de vormgeving. De mens voegde er elementen aan toe, maar de mens deed er soms ook afbreuk aan. De lezing geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van het landschap rond Boxmeer: een gevarieerd gebied van rivier, beken, terrassen, kwelgeulen, beekdalen oeverwallen en stroomruggen. Met bossen, graslanden, heidevelden, land- en rivierduinen.
Jan Nillesen is gepensioneerd onderwijzer die in zijn werkzame leven gewerkt heeft in de dorpen aan de Maas. Vanaf zijn jeugd is zijn voorliefde uitgegaan naar natuurstudie en aardkunde. Daarbij was hij actief in de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging [KNNV], IVN, en Werkgroep Geologie en Landschap. In 2013 werd aan hem door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging de ARJA prijs uitgereikt voor de meest samenhangende beschrijvingen van natuur en landschap.
Welkom op dinsdag 7 juni om 20.00 uur in de Nepomukkapel.
Dick Reijnen
Annemijn Berbers Peters schilderijenexpositie over De Vaart Processie
Annemijn Berbers Peters schilderijenexpositie over De Vaart Processie
In het Vaartweekend van 28 en 29 mei exposeert Annemijn Berbers - Peters in Boxmeer
In de Nepomukkapel toont zij werken van de Vaartprocessie.
Geboren en getogen in Boxmeer, heeft zij vele malen meegelopen met de processie, die haar nu veel inspiratie heeft opgeleverd .
Daarom moest het er een keer van komen, een eigen expositie!
Het schilderen is altijd al sluimerend aanwezig geweest, en kwam tot ontplooiing na haar werk in het onderwijs.
Momenteel volgt ze een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten
in Arendonk Belgie , 5e jaar met specialisatie Portret en Model.
Annemijn schildert in olieverf en acryl en werkt graag in thema`s, daarnaast werkt ze ook in opdracht.
Grote portretten en karakterkoppen hebben haar voorkeur, ook daar kunt u wat werk van zien.
Annemijn; "Ik kan voorlopig nog vooruit en heb nog zoveel inspiratie, ideeën en plannen om bijzondere portretten te maken, die mensen raken"
HET GELAAT HEEFT VELE GEZICHTEN.
U bent van harte welkom Zaterdag 28 mei en Zondag 29 mei van 10.00-17.00 uur in de nepomukkapel naast de oprit naar het Kasteel van Julie Postel
Kastelendag - Boekenmarkt
De kustmanifestatie van 15 en 16 mei 2016 in de Nepomukkapel komt te vervallen.
Hiervoor in de plaats, evenals de voorgaande editie van de kastelendag van het Kasteel van Julie Postel, wordt er op maandag 16 mei een boekenmarkt gehouden door Antiquariaat De Vrije Heerlijkheid van de familie de Roover.Ter verkoop worden aangeboden, taltijke boeken over kastelen en vele boeken over stad en streek. Ook kan men antieke prenten kopen van historische plaatsen in het Land van Cuijk.
In en rondom het Kasteel zijn er tal van interessante activiteiten voor jong en oud
Her museum Gemeente Boxmeer en het kasteelmuseum van de zusters van Julie Postel en het kasteel zijn op deze dag toegankelijk.
Kasteel Boxmeer
Kunstmanifestatie afgelast
Mededeling: De kunstmanifestatie op 15 en 16 mei kan geen doorgang vinden.
Op maandag 16 mei tijdens de Kastelendag wordt er in de Kapel een boekenmarkt georganiseerd door Antiquariaat De Vrije Heerlijkheid Boxmeer van Henk en Annie de Roover.
Dick Reijnen.
Luchtoorlog in 1945 boven Boxmeer
Lezing over de crash van een Amerikaanse bommenwerper B17 G Flying Fortress op 22 januari 1945 te Boxmeer.
Dick Reijnen geeft op donderdag 28 april 2016 om 20.00 uur in de Bibliotheek van Boxmeer een powerpoint presentatie over het noodlot dat de B17 G Flying Fortress trof boven Boxmeer op 22 januari 1945.
Het vliegtuig maakte een bombardementsvlucht, een zgn. Raid op Sterkrade, boven het Ruhrgebied. De B17 G vond zijn einde boven Boxmeer, nadat het vliegtuig eerder getroffen was door het Duitse afweergeschut, de Flak, die op diverse plaatsen rondom en in het Ruhrgebied stond opgesteld. De plaats van de crash werd jarenlang in Afferden vermoed, aan de andere kant van de Maas.
Ondergetekende vond bij toeval de juiste plek van de crash terug in Boxmeer, met behulp van zijn metaaldetector. Talrijke onderdelen van het vliegtuig werden geborgen, onder andere een “radarplaatje” dat een belangrijke rol zou spelen in het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.
Tijdens het onderzoek vielen de puzzelstukjes langzamerhand in elkaar en aan het einde van het onderzoek kreeg het verhaal nog een tragische wending.
Tot ziens op donderdag donderdag 28 april om 20.00 uur in de Bibliotheek van Boxmeer.
De lezing wordt gehouden in ket kader van het Kennismakers project.
Er zullen ook gevonden resten van het vliegtuig te zien zijn.
De toegang is gratis. Inschrijven reijnen-oonk@hetnet.nl
of https://biblioplus.biblio-shop.nl/activiteiten/
Blikken op Brabant
Blikken op Brabant door Gerard Sonnemans.
Gerard Sonnemans
Een bijzondere blik op Brabant
Samen met Erfgoed Brabant schreef de Boxmeerse schrijver Gerard Sonnemans het boek 'Blikken op Brabant'. Dat was oorspronkelijk bedoeld om de Brabantse leraren een instrument in handen te geven om hun geschiedenislessen van een regionaal/lokaal tintje te voorzien.
Werkend aan dit boek, werd al snel duidelijk dat het een boeiend overzicht zou gaan geven van het belang van (Noord-)Brabant voor de ontwikkeling van de regionale én de Nederlandse geschiedenis. Om enkele voorbeelden te noemen: nergens anders in Nederland komen zoveel vondsten uit de prehistorie naar boven als in onze provincie –
Brabant vormde in de middeleeuwen het hart van de Nederlanden – Holland dankzij zijn culturele en economische welvaart vanaf de zeventiende eeuw aan Brabantse (en Vlaamse) vluchtelingen – de huidige eenheid van Noord-Brabant kent een grillige voorgeschiedenis (waarvan alle facetten in het Land van Cuijk terug te vinden zijn) – de Eerste Wereldoorlog was in Noord-Brabant veel directer aanwezig dan onze geschiedenisboekjes vertellen – en de meeste Brabantse plaatsen kennen een heel andere Bevrijdingsdag dan 5 mei.
Gerard Sonnemans geeft aan de hand van overvloedig en vaak verrassend beeldmateriaal een blik op Brabant in het algemeen en Boxmeer in het bijzonder. Om dat te illustreren gebruikt hij ook zijn kinderboeken die zich in Brabant afspelen. Tot slot zal hij uw kennis van de Brabantse geschiedenis testen.
Welkom op donderdag 7 april om 20.00 uur in de Nepomukkapel
Na afloop van de lezing is 'Blikken op Brabant' te koop en tevens zijn andere boeken.
Mededeling: De kunstmanifestatie op 15 en 16 mei kan geen doorgang vinden. Op maandag 16 mei tijdens de Kastelendag wordt er in de Kapel een boekenmarkt georganiseerd door Antiquariaat De Vrije Heerlijkheid Boxmeer van Henk en Annie de Roover.
Dick Reijnen.
50 jaar archeologie in Boxmeer
Beste leden wij nodigen u uit op de lezing:
Een vogelvlucht door de eeuwen heen, 50 jaar archeologie in de Gemeente Boxmeer.
Op donderdag 17 maart, van 20.00 tot 22.00 uur neemt Dick Reijnen u mee op reis door de geschiedenis van de archeologie van Boxmeer, middels een PowerPoint presentatie in de Bibliotheek Boxmeer.
U zult verrassende vondsten zien uit de Gemeente Boxmeer die tot nu toe nog nooit vertoond zijn.
Maar wat is nu eigenlijk archeologie?
Archeologie betekent letterlijk de leer of kennis van het oude of de Oudheid (archaios is Grieks voor 'het oude' en logos betekent 'kennis'). Het Nederlandse woord is oudheidkunde.
De archeologie houdt zich bezig met materiële resten van vroegere menselijke activiteiten.
Aan de hand daarvan probeert de archeoloog iets te begrijpen van de manier, waarop mensen vroeger leefden. Materiële resten kunnen dingen zijn: werktuigen, wapens, munten, bakstenen. Het kunnen ook resten zijn van de mensen zelf zoals skeletten, mummies of de asresten van verbrande botten. Of resten van dieren of planten waarmee de mens iets te maken heeft gehad: bijvoorbeeld botten van wilde dieren waarop is gejaagd, botten van tamme dieren zoals koeien of schapen, schelpen die zijn verzameld, stuifmeel van graan, dat is gezaaid. Het kunnen zelfs ontastbare dingen zijn: verkleuringen in de grond waar palen hebben gestaan of waar een sloot is gegraven. Ook daar zijn ooit mensen aan te pas gekomen. Er zijn veel oude materiële resten - gebouwen, kunstvoorwerpen, wegen, dijken - maar het zijn lang niet allemaal archeologische vondsten. Archeologische objecten zijn al lang geleden buiten gebruik geraakt. Meestal is er weinig meer van over en zijn ze in de loop der tijd begraven geraakt onder een laag grond. Om te weten te komen waar ze ooit voor hebben gediend en hoe oud ze zijn, moeten ze zorgvuldig worden opgegraven. Een aantal van deze objecten kunt u op deze avond zien. Door deze lezing krijgt u een goed beeld van de tijdlijn in de archeologie.
Dit is een activiteit in de serie KennisMakers, een project van BiblioPlus om kennisdeling in het werkgebied te ondersteunen.
De toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden via de website van BiblioPlus
(www. Biblioplus.nl/activiteiten) of door het sturen van een mail naar
Op 28 april komt Dick Reijnen weer naar de bibliotheek. Dan vertelt hij over de luchtoorlog boven Boxmeer. Ook hiervoor kunt u zich al aanmelden.
Lezing Rosalia's Rust
Beste Leden graag nodigen wij u uit voor de lezing Rosalia’s Rust door onze leden Truus en René Klaassen
Rosalia’s Rust
Het tragische leven van Anna Rosalia Ries
Ruim vier jaar geleden stuitten onze leden René en Truus Klaassen uit Sambeek voor het eerst op de naam Anna Rosalia Ries. Dat was tijdens een onderzoek naar de historie van het Catharinaklooster in hun dorp. Anna Rosalia Ries - roepnaam Rosalia - had daar enige tijd in een grafkeldertje gelegen, ontdekten ze. Daarna was haar stoffelijk overschot uit Sambeek verdwenen. Onbekend was waarheen.
Totdat ze bij toeval in contact kwamen met een echtpaar uit Beek bij Nijmegen. Dat was om een geheel andere reden geïnteresseerd in het leven van Rosalia. Ze besloten om samen verder onderzoek te doen naar deze in Amsterdam geboren vrouw.
Anna Rosalia Ries werd in 1817 geboren als voorechtelijk kind van Samuel Levie Ries en Anna Fiander. Haar vader was zeer bemiddeld en kon zijn dochter een artistieke opleiding laten volgen. Ze exposeerde al op 17-jarige leeftijd op een prestigieuze tentoonstelling in Den Haag. Halverwege 1841 openbaarde zich bij haar een longziekte, waaraan ze enkele maanden later in Montpellier op 24-jarige leeftijd overleed. Haar ouders vervoerden zelf haar stoffelijk overschot vanuit Zuid-Frankrijk naar Nederland. Ze bouwden voor haar twee grafkeldertjes: eerst in Sambeek en daarna in Beek, waar ze nu nog steeds rust.
Op dinsdag 15 maart om 20.00 uur in de Nepomukkapel vertellen René en Truus Klaassen het ontroerende maar ook tragische levensverhaal van Anna Rosalia Ries én over de onvoorwaardelijke liefde van haar ouders, die alles voor hun dochter over hadden.
Verrassende ontdekkingen bij de speurtocht naar Rosalia's leven worden uit de doeken gedaan. Zoals: wat is er toch voor bijzonders aan een brief die haar ouders aan koning Willem II stuurden? En: wie ligt er nog meer in het graf van Rosalia in Beek?
Op deze avond is ook het boek Grafgeheimen, dat het leven van Rosalia beschrijft, verkrijgbaar voor de prijs van tien euro.
Graag tot ziens op dinsdag 15 maart voor deze heel bijzondere lezing,
Dick Reijnen, secretaris.
Landhuis Rosalia’s Rust Sambeek.
Jaarvergadering 22 februari 2016
Op maandag 22 februari vindt de jaarvergadering plaats in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur.
JAARVERGADERING over het jaar 2015
Agenda:
1) Opening voorzitter:Dick Jetten
2) Notulen vorige jaarvergadering liggen voor de vergadering ter inzage.
3) Jaarverslag secretaris: Dick Reijnen
4) Jaarverslag penningmeester: Theo Seijs
5) Verslag kascommissie:over 2014 en 2015; Dhr. J. Hutten en Mevr. H. Schrijen. [ 2 jaren ]
6) Benoeming kascommissie: Mevr. H. Schrijen en Dhr. G. Roefs [ reeds benoemd in 2015 ]
7) Bestuursverkiezing:
8) Bestuursformatie
9) Rondvraag. ????
Bestuursverkiezing: Kandidaten voor het bestuur dienen schriftelijk voorgedragen te worden bij het bestuur door tenminste 5 leden. Dit is mogelijk tot punt 7 de bestuursverkiezing.
Na de pauze
zullen wij u informeren over een belangrijke aankoop die onze vereniging vorig jaar heeft gedaan. Het betreft een klein religieus object, afkomstig uit de vroegere Boxmeerse synagoge. Na uitvoerig onderzoek is vast komen te staan dat het hier om een authentiek stuk gaat van grote cultuur-historische waarde. Het heeft een bijzondere relatie met de verdwenen Joodse gemeenschap van Boxmeer. De vondst werd een jaar geleden door onze voorzitter gedaan in Israël. Het voorwerp kwam vervolgens via een zeer bijzondere weg weer ‘thuis’ in Boxmeer.
Tot nu toe hebben wij geen bekendheid gegeven aan deze vondst. Daar willen wij, mede naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van onze vereniging, nu verandering in brengen door u hierover te informeren. Vervolgens zal de pers en lokale televisie aandacht hieraan besteden.
Voorafgaand aan onze jaarvergadering zal in de middag een besloten bijeenkomst voor een aantal genodigden plaatsvinden. Hierin zal Burgemeester K.W.Th. van Soest namens de Boxmeerse gemeenschap het object symbolisch in ontvangst nemen.
Dick Reijnen
Bezoek aan het Kantongerecht Boxmeer
Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer
Opgericht1986
Beste leden, wij nodigen u uit vooreen
BEZOEK AAN HET KANTONGERECHT.
Zoals u waarschijnlijk wel weet is het gebouw van het voormalige Kantongerecht onlangs verkocht en zal dit jaar gestart worden met de renovatie en krijgt het daarna een nieuwe invulling. Wij worden als leden van Nepomuk, dankzij de medewerking van de huidige eigenaar, in de gelegenheid gesteld om het markante gebouw voorafgaand hieraan, te mogen bezichtigen. Dat is een bijzonderheid, want u krijgt de gelegenheid om het Kantongerechtsgebouw te bewonderen in de originele staat waarin het nu nog verkeert!
U krijgt ondermeer de voormalige gevangeniscellen met de ‘luchtplaats’ voor gevangenen te zien, de oude rechtszaal en de zolder waar een authentiek en zeer bijzonder verwarmingssysteem is geïnstalleerd. Er is ook documentatie in te zien waaruit de (bouw)geschiedenis valt af te leiden. Wij zijn onze medeleden Willem en Truus Weijers- Schrijen dankbaar dat zij ons in de gelegenheid stellen om kennis te maken met het oude Kantongerecht Boxmeer…!
Het kantongerecht was in Nederland het onderste niveau in de rechtspraak. De gerechtelijke arrondissementen waren daartoe verdeeld in kantons. De kantongerechten werden in 2002 als zelfstandig gerecht opgeheven en als sector kanton geïntegreerd in de rechtbank.
Na de invoering van een nieuwe gerechtelijke indeling van Nederland in 2013 zijn rechtbanken niet meer verplicht om een aparte sector kanton aan te houden. Bij deze reorganisatie is ook het merendeel van de oude kantongerechten als nevenlocatie van de rechtbank gesloten, dat geldt ook voor het Boxmeerse kantongerecht. De kantonrechter als lokale rechter die bekend was met de plaatselijke omstandigheden en die eenvoudig te benaderen was, is daarmee geschiedenis geworden.
Het zeer monumentale bouwwerk aan de Steenstraat werd in 1863 gebouwd.
In de nis boven de entree stond oorspronkelijk de Latijnse spreuk "Justitia: Civibus inde Salus, Sontibus inde Tremor" te lezen. (Rechtvaardigheid: van hieruit voor de burgers heil, voor de bozen schrik.) Heel bijzonder is dat het ontworpen is door de plaatselijke architect J.F. Beuyssen. Het gebouw is terecht een rijksmonument.
De bezichtiging van het oude kantongerecht zal
plaatsvinden op WOENSDAG 20 JANUARI.
Wij verwachten u aldaar om 20.00 uur. Tot ziens !
Bestuur Nepomuk & Familie Weijers.
Alleen voor leden
Voor meer info zie:http://www.nepomukboxmeer.nl/over-boxmeer/bekende-gebouwen-in-boxmeer/het-kantongerecht-te-boxmeer/
Kerstwens, Nieuwjaarswens
Wij wensen alle mensen fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2016
Rariteitenavond
HISTORISCHE VERENIGING NEPOMUK BOXMEER
Beste leden,
We nodigen u uit op woensdag 16 december om 20.00 uur in de in de Nepomukapel voor de inmiddels beroemde
Breng voorwerpen, curiositeiten, antieke zaken en zeer bijzondere dingen mee en toon deze aan het publiek. Een prachtige anekdote of een super leuk verhaal erbij zal het ook goed doen.
WAT IS DIT ?????? Raden maar…!!!!!
Tot ziens op woensdag 16 december om 20.00 uur in de Nepomukkapel.
ALLEEN VOOR LEDEN!
Bevlogen mensen
Bevlogen mensen dinsdag 17 november 2015.
3 leden van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer vertellen over hun passies.
Jac Boumans, John Hoffman en Theo Seijs verzorgen de avond.
Onderwerpen: Jac Boumans houdt zich bezig in het onderhouden van en het rijden in militaire voertuigen uit WO II, fotografie is een passie van "hoffotograaf" John Hoffman en het ondezoek naar de Joodse Gemeenschap in de Gemeente Boxmeer is Theo Seijs op het lijf geschreven.
Het wordt een boeiende avond voor de leden van Nepomuk
Lezing bouwgeschiedenis Klooster Elzendaal
Op woensdag 21 oktober houdt onze voorzitter Dick Jetten samen met architect Nico Barten een presentatie over de bouwgeschiedenis van Klooster Elzendaal. Deze lezing is alleen voor leden
Excursie Dordrecht
Vanaf 6 aug 2015 wordt er een reservelijst aangelegd. Als u daarop komt is er nog een kans aanwezig dat u meekunt. Dat is onze ervaring, dus geef u toch op.
Attentie de grote najaarsexcursie van onze vereniging is verplaatst van zondag 27 september naar zondag 4 oktober.
Dit jaar gaat de reis naar Dordrecht. Wij verblijven de hele dag in deze prachtige stad. U neemt deel aan een zeer interessant programma. Daarnaast bruist Dordrecht op 4 oktober van de diverse culturele activiteiten; Kunstrondje Dordt. Er is voldoende vrije tijd om hiervan te genieten.
Dordrecht
8.15 uur vertrek vanaf het Weijerplein te Boxmeer
9.45-10.00 uur aankomst en koffie met gebak in Art en Dining, het museumrestaurant van het Dordts museum.
11.00 uur aansluitend een rondleiding van 1.5 uur door Dordrecht met drie gidsen in drie groepen, daarbij inbegrepen een bezoek aan het stadhuis.
12.30 uur uitgebreide lunch in het Groothoofd, bij Hotel Bellevue, in de oude zaal.
14.00/15.00 uur rondvaarten door de havens van Dordrecht.
Aanmelding: Dick Reijnen 0485-574527 na 18.00 uur. De kosten bedragen 50 euro p.p. U kunt zich ook opgeven via onze website middels het contactformulier met vermelding van naam en Dordrecht. Na de 50steaanmelding wordt er een reservelijst aangelegd.
Mini excursie Geijsteren
Zaterdag 20 juni 2015
Attentie: de excursie is verplaatst naar zaterdag 20 juni.
Voormalig Kasteel Geijsteren
Baron De Weichs de Wenne die geboren is op Kasteel Geijsteren en die de rondleiding op zich neemt kan alleen op deze dag.
De convocatie met meer info volgt.
Convocatie; Mini-excursie Kasteel Geijsteren
De excusrie is volgeboekt.
Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer
Op zaterdag 20 juni a.s. zullen wij een bezoek brengen aan de ruïnes van
KASTEEL GEIJSTEREN.
Het charmante kasteel dateert uit de 13e eeuw en is na een grote brand in 1918 grotendeels
herbouwd. Echter werd het kasteel in 1944 door de Engelsen gebombardeerd om te voorkomen dat
de pas verdreven Duitsers het opnieuw als uitkijkpost zouden innemen. Het kasteel werd daarbij
volledig verwoest. De ruïne is recentelijk gerestaureerd om de contouren van het kasteel weer
zichtbaar te maken. Het initiatief van deze restauratie is genomen door de eigenaar van het
landgoed, Baron de Weichs de Wenne. Zijn familie is al ruim 200 jaar in het bezit van het kasteel en
het 700 hectare grote landgoed. Heel bijzonder is dat de heer De Weichs de Wenne persoonlijk de
rondleiding voor ons zal verzorgen. Hij kan vanuit zijn eigen ervaringen vertellen hoe het kasteel er
vóór het bombardement uitzag, en zal met ons zijn motivatie delen voor de restauratie en
consolidatie van de ruïnes.
Omdat het kasteel tijdens de slag om Overloon werd verwoest, vinden wij het gepast om in het kader van het 70e herdenkingsjaar van de bevrijding een bezoek hieraan te brengen.
De heerlijkheid Geijsteren wordt voor het eerst vermeld in 1236, wanneer een ridder Arnoldus van
Gesserne wordt vermeld; niet bekend is uit de archieven of het kasteel er al was. Archeologisch
onderzoek wijst echter uit dat er omstreeks die tijd er wel een ronde woontoren van (gedeeltelijk)
mergel was met een ringmuur. Dit is in de loop der tijd steeds vergroot.
Via de familie Van Straelen (vanaf 1236), kwam het eind 1300 in handen van de familie Van
Broeckhuysen, waarna het via de families Van Harff, Van Eyll, Schellaert van Obbendorf in handen
kwam van de huidige familie De Weichs de Wenne.
Na afloop van de rondleiding maken wij een korte wandeling naar de nabij gelegen
Hoeve De Boogaard. Dit uitstekende restaurant hoort, aan de luiken is dat te zien, ook bij het
landgoed. In Hoeve De Boogaard worden wij gastvrij ontvangen met een kopje koffie met
huisgemaakt appelgebak. Voor wie dat wil bestaat er gelegenheid om aansluitend, op eigen initiatief,
te genieten van een heerlijke lunch.
Voor deelname aan deze bijzondere excursie vragen wij een bijdrage van € 5,-
Wij vertrekken gezamenlijk met eigen vervoer om 10.00 uur vanaf de Nepomukkapel.
Voor deelname dient u zich van te voren aan te melden, het aantal deelnemers is beperkt tot
maximaal 30 personen. Inschrijven geschiedt op volgorde van aanmelding. Dit kan telefonisch na 18.00 uur bij Dick Reijnen 0485-574527 of (bij voorkeur) via onze website www.nepomukboxmeer.nl
Wij zien er naar uit om samen met u een bijzondere mini-excursie te beleven !
Bestuur Nepomuk
Lezing Kasteel Blijenbeek en zijn beroemdste bewoner
Lezing over De Metworst
De lezing over De Metworst op maandag 13 april 2015 door Maurits Stoetzer kan helaas niet doogaan. Wegens familieomstandigheden is de spreker niet in staan geweest zijn presentatie op tijd te completeren.
De lezing zal later dit jaar op het programma staan.
U krijgt hierover tijdig bericht.
Kees(je) Thijssen hangt de Metworstkoning de worst om.
Historische middag ‘Het geheugen van Boxmeer’
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 19 maart 2015 van 14.00 – 16.30 uur in de grote zaal van Hotel Riche, Steenstraat 51 in Boxmeer. De zaal is vanaf 13.30 uur open voor het publiek. U bent van harte welkom! Alleen voorleden van de KBO en Nepomuk
Uitnodiging aan de leden van Nepomuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Van nostalgie naar nu…
Historische middag ‘Het geheugen van Boxmeer’
KBO afdeling Boxmeer – opgericht 16 juni 1955
Het Brabants Historisch Informatie centrum (BHIC) strijkt donderdagmiddag 19 maart 2015 neer in het kerkdorp Boxmeer. In de grote zaal van Hotel Riche organiseert de KBO Boxmeer samen met het BHIC de historisch getinte middag ‘Het geheugen van Boxmeer’.
De boeiende causeur René Bastiaanse, die u vast nog kent van het tv programma De Wandeling op Omroep Brabant, vertelt samen met Marilou Nillesen op een vermakelijke manier over de historie van de gemeente Boxmeer. Samen met hen gaat u even terug naar de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw.
Met de ‘Petje op, petje af’-quiz krijgt u historisch beeld en geluid uit de BHIC Boxmeerse archieven te zien en stelt René hierover uiteenlopende vragen. Ook u krijgt deze middag een belangrijke rol! U mag oude foto’s (en films) van en over Boxmeer meenemen die op een groot scherm worden vertoond. Aan de hand hiervan worden herinneringen opgehaald en informatie uitgewisseld. Duik met ons terug in de tijd.
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 19 maart 2015 van 14.00 – 16.30 uur in de grote zaal van Hotel Riche, Steenstraat 51 in Boxmeer. De zaal is vanaf 13.30 uur open voor het publiek. U bent van harte welkom!
Programma ‘Het Geheugen van Boxmeer’
Welkomstwoord en inleiding door René Bastiaanse
In ganzenpas door drie decennia’, Marilou Nillesen, historicus en historisch blogger van het BHIC, gaat met u van nostalgie naar nu.
-
Korte pauze
Gezellige ‘Petje op Petje af’ quiz door René Bastiaanse met daarbij historisch beeld en geluid uit onze archieven van Boxmeer
-
Gelegenheid om uw meegebrachte foto’s op een groot scherm te laten zien, samen herinneringen op te halen en informatie uit te wisselen.
-
De toegang en consumpties zijn gratis en de middag is toegankelijk voor alle KBO-leden van de afdeling Boxmeer.
-
Bij deze zijn nu ook de leden van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer van harte uitgenodigd! Jullie zijn van harte welkom!!
Kloostergeschiedenis van Noordoost-Brabant
Beste leden,
wij nodigen u uit voor een lezing op dinsdag 17 maart door M. Arendsen over de unieke kloostergeschiedenis van Noordoost-Brabant, met Megen in het noorden, Gemert in het zuiden, Schijndel in het westen en Boxmeer in het oosten.
Attentie: De lezing wordt gehouden op locatie in het bezoekerscentrum van het Klooster te St Agatha.
De oudst bewoonde kloosters van Nederland zijn, op één na, allemaal te vinden in dit gebied. In de tijd dat elders in Nederland kloosters verboden waren - in de 17e en 18e eeuw - vonden kloosterlingen hier hun toevlucht in katholieke enclaves. De lezing richt zich met name op deze oudste kloosters in de regio.
Vanaf het midden van de 19e eeuw waren er in bijna alle steden en dorpjes kloosters te vinden. Een groot aantal daarvan komt aan de orde.
Over deze kloostergeschiedenis is ook een gids samengesteld, door M. Arendsen e.a., met de titel: Langs kloosters in Noord Oost-Brabant, de oudste kloosters van Nederland (uitg. Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Sint Agatha 2011). Hier staan in 95 pagina's, in kleur geïllustreerd met vele foto's de verschillende kloosters beschreven. De gids is te koop in het bezoekerscentrum van Klooster Sint Agatha.
Na de lezing volgt er een rondleiding in de oude bibliotheek van het klooster in 2 groepen.
Er kunnen 30 personen deelnemen aan deze lezing. Vertrek om 19.00 uur op het Weijerplein te Boxmeer U dient zich op te geven via het contactformulier op www.nepomukboxmeer.nl of telefonisch 0485-574527 na 18.00 uur.
Tot dinsdag 17 maart 2015 om 19.00 uur op het Weijerplein te Boxmeer, Dick Reijnen
Lezing op locatie Kruisherenklooster St. Agatha.
Jaarvergadering en rariteitenavond
Op maandag 23 februari vindt de jaarvergadering plaats in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur.
JAARVERGADERING
Agenda:
1) Opening voorzitter:Dick Jetten
2) Notulen vorige jaarvergadering liggen voor de vergadering ter inzage.
3) Jaarverslag secretaris: Dick Reijnen
4) Jaarverslag penningmeester: Theo Seijs
5) Verslag kascommissie:
6) Benoeming kascommissie:
7) Bestuursverkiezing:
8) Rondvraag. ????
Bestuursverkiezing: Kandidaten voor het bestuur dienen schriftelijk voorgedragen te worden bij het bestuur door tenminste 5 leden. Dit is mogelijk tot punt 7 de bestuursverkiezing.
Na de pauze is er de beroemde rariteitenavond
Na de jaarvergadering is er de rariteitenavond, een gezellige bijeenkomst door de leden voor de leden, waarbij de meest uiteenlopende zaken aan de orde komen.
Veel historische voorwerpen passeren de revue.
Iedereen brengt voorwerpen mee waarvan al of niet bekend is wat het voorstelt.
Crash B17 G Flying Fortress in Boxmeer
Lezing over de crash van een Amerikaanse bommenwerper B17 G Flying Fortress op 22 januari 1945 te Boxmeer.
Dick Reijnen geeft op 22 januari om 20.00 uur in de Nepomukkapel een powerpoint presentatie over het noodlot dat de B17 G Flying Fortress trof boven Boxmeer op 22 januari 1945, precies 70 jaar geleden. Het vliegtuig maakte een bombardementsvlucht, een zgn. Raid op Sterkrade, boven het Ruhrgebied. De B17 G vond zijn einde boven Boxmeer, nadat het vliegtuig eerder getroffen was door het Duitse afweergeschut, de Flak, die op diverse plaatsen rondom en in het Ruhrgebied stond opgesteld. De plaats van de crash werd jarenlang in Afferden vermoed, aan de andere kant van de Maas. Ondergetekende vond bij toeval de juiste plek van de crash terug in Boxmeer, met behulp van zijn metaaldetector. Talrijke onderdelen van het vliegtuig werden geborgen, onder andere een “radarplaatje” dat een belangrijke rol zou spelen in het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Tijdens het onderzoek vielen de puzzelstukjes langzamerhand in elkaar en aan het einde van het onderzoek kreeg het verhaal nog een tragische wending.
Tot ziens op donderdag 22 januari om 20.00 uur in de Nepomukkapel. Dick Reijnen, secretaris
Activiteitenprogramma 2015
Presentatie Website
De Rariteitenavond is verschoven naar februari 2015.
In plaats daarvan vindt de presentie van de nieuwe website van onze vereniging plaats in de Foyer van Hotel Riche Boxmeer.
Lezing: Bidprentjes en Begraafcultuur
Lezing over Bidprentjes en Begraafcultuur.
Op deze avond zal Cor Verberk vertellen over rituelen rond doodgaan en begraven in de vorige eeuw, zoals dit vooral in onze regio gebruikelijk was.
Vanaf het moment dat iemand was overleden tot en met het moment dat er wel/geen grafsteen geplaatst werd, komt uitgebreid aan de orde en wordt geïllustreerd met afbeeldingen. Natuurlijk komt daarbij ook het ontstaan, ontwikkeling en gebruik van bidprentjes ter sprake. Een bidprentje was vroeger niet voor elke overledene van toepassing, maar werd vanaf midden 19e eeuw pas steeds meer een algemeen gebruik. Gedachtenisprentjes vormen vaak bij stamboomonderzoek een aanvulling. Ze geven soms extra, maar ook verrassende informatie.
Bevlogen mensen
Leden van Nepomuk vertellen over hun passies
Op donderdag 30 oktober zullen 3 leden van onze vereniging vertellen over hun passies, die als rode draden door hun leven lopen.
Het woord bevlogenheid wordt vaak gebruikt om betrokkenheid aan te duiden bij een bijzondere taak of bezigheid en dat hebben deze leden.
Het is altijd boeiend als mensen bevlogen vertellen over wat hen zo bezighoudt. In die sfeer hebben zij zich gespecialiseerd in zaken die hun aandacht genieten.
Voor de pauze:
Twan Michiels vertelt over zijn passie, het zoeken met de detector naar verborgen schatten. De laatste jaren heeft hij heel wat spullen weten op te sporen. Ook heeft hij veel zaken gevonden die betrekking hebben op de WO II. Hij zal enkele door hem gevonden voorwerpen tonen. Laat u verrassen en meenemen op deze avontuurlijke tocht.
Na de pauze:
Willem den Hartigh vertelt hoe hij betrokken is geraakt bij het 2 jaarlijks project Kunst in Kerken en Kapellen en op welke wijze hij samen met een groep enthousiaste mensen de hele organisatie ervan in goede banen leidt. De Nepomukkapel vormde dit jaar onderdeel van het project, met als titel Kunst van het Geloven. In 3 weekenden bezochten 750 personen onze Kapel.
Maurits Stoetzer vertelt over hoe en wanneer hij 'gefascineerd' raakte over de Metworst, zijn eerste kennismaking met het digitale archief, hoe hij aan het boek van John Gabriel Stedman is gekomen en hij vertelt over de gebeurtenissen in 1853. Ook licht hij een heel klein tipje van de sluier op, over het in 2015 te verschijnen boek over de Metworst.
Alle leden maken gebruik van Powerpoint.
Wij verwelkomen u op donderdag 30 oktober in de Nepomukkapel aanvang 20.00 uur.