Unieke foto's gevonden van de Carnavalsoptocht 1952 Boxmeer met de Vereniging De Metworst voorop.

Zondag 05 februari 2017

Wij handhaven het recht onzer vaderen,

'Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer', De Metworst:

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag in Boxmeer wordt gehouden. Sommigen menen zelfs dat de traditie nog zou voortkomen uit een oud-Germaans vruchtbaarheidsritueel. In vroegere tijden werden door jonge vrijgezelle ruiters door middel van het rijden door de velden van de Goden gepoogd de vruchtbaarheid voor het komende jaar te verkrijgen. Deze vruchtbaarheidsritten werden gehouden in het begin van de vastentijd (Carnaval). Daardoor kreeg de Metworst later affiniteit met de Carnaval

In een oud familiealbum vond ik een aantal bijzondere foto's van de Carnavalsoptocht van 25 februari 1952 te Boxmeer.

De 'Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer' De Metworst, nam uiteraard deel aan deze optocht.

Het is een unieke foto met voorop Jan Verdijk die in 1949, 1950, 1952 koning van de Metworst was.

Ook is deze foto actueel omdat momenteel het huis van de familie Verdijk aan de Burg. Verkuijlstraat afgebroken wordt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Voor een overzicht van alle koningen van de Metworst surf naar de website.

Info website van de Vereniging De Metworst:  http://www.metworst.nl/geschiedenis/

---------------------------------------------------------

Historie Carnavalsvereniging De Geitenbok

Kort na de Tweede Wereldoorlog vond men dat in het schone Boxmeerwel eens wat meer actie mocht komen. Ben Groenewoud was het die Boxmeer Vooruit van de grond tilde. Punten waarop Boxmeer Vooruit zich concentreerde waren de Vaart, het Openluchttheater, een gemengd koor en de Vastenavondviering. Hoewel Boxmeer een oeroude Vastenavond-traditie bezat in de vorm van het metworstrennen, vond men dat die moest worden omgezet in een carnavalsfeest voor iedereen in Boxmeer en wijde omgeving. Er kwam een heuse Raad van Elf in 1946 met Prins Toon Bock I (Toon van der Sterren). Enkele raadsleden waren o.a.: Math Berbers, Gerrit Vrenken, Harrietje Peters, Wieleke Lamée, Jan Waarma en Joost Panken. Jaren daarna was het vallen en opstaan met het carnavalsgebeuren. Piet Lemmens richtte in 1952 een soort carnavalscomité, met de naam "De Smèèrbokse" op.

Bekijk de unieke foto, niet eerder vertoond.

Unieke foto van de Carnavalsoptocht op 25 februari 1952. Wie herkent de prins?

Meer Info:  De website van De Geitenbok

 https://www.degeitenbok.nl/historie/

We zaten nog met de vraag wie de prins was op de wagen. Ik ging ervan uit dat dat de Boxmeerse prins Carnaval was van 24 februari 1952.

Het verwachte verhaal bij de foto heeft een andere, verrassende, wending genomen.

Na een telefoonjte met Nestor Kees Thijssen en raadpleging van het boek 33 jaar Carnaval in Boxmeer werd een en ander duidelijk.

Zoals hierboven al geschreven richtte Piet Lemmens in 1952 het carnavalscomité De Smeerbokse op. Joost Panken was in 1952  de beoogde Prins Carnaval, maar de hij haakte op het laatst af wegens plotselinge emigratie plannen. Dus geen Prins en geen Prinsenwagen in de geplande optocht. Er werd hiervoor een oplossing gevonden. De Prinsenwagen uit Gennep met Prins en Raad van Elf die wel een wagen hadden gemaakt werden uitgenodigd deel te nemen aan de optocht van Boxmeer op maandag 25 februari 1952.

Deze info geeft de site van de Bombakkes in Gennep. De datum van de Carnavalstocht op zondag 24 februari, op de foto van  de optocht met prins Jan stond achterop 18 febr. geschreven. Dir is dus een vergissing van de eigenaar van de foto. De prins van Gennep en zijn gevolg waren op de maandag daarna, de 25ste,  in Boxmeer aanwezig.

Info van de site in Gennep:

1952 Prins Jan I

1952 Prins Jan I Jan Jetten 1952

"We schrijven het jaar 1952. Dit was het jaar van Z.H. Prins Jan de Eerste (J. Jetten), Grootvorst van het kermisterrein, Leenheer van de Smeerkuil, Beschermheer van de Eet-, koffie-, gevogelte- en wildtafels.
Op zondag, 24 febr. 1952 trok de eerste grote optocht door Gennep en zelfs van buiten Gennep trokken wagens mee. De rijtoer ging op maandag  naar Boxmeer, waar de mensen zich de ogen uitkeken, dat dit in Gennep kon. Dinsdag hebben wij Siebengewald onveilig gemaakt. Prins Jan de Eerste heeft door zijn gemoedelijkheid de carnaval verder uitgebouwd. Zelfs in Ottersum, Milsbeek, ’t Ven, Heijen, Oeffelt, Boxmeer en Cuijk begonnen ze er ook aan te denken om een carnavalsclub op te richten." Aldus de site van de Bombakkes in Gennep.

Het blijft leuk dat speurwerk op internet.

Dick Reijnen