Stichting ‘Waza no Michi’

Zaterdag 28 september 2024

Op vrijdag 27 sept. vond een wel heel bijzonder bijeenkomst plaats in de Nepomukkapel te Boxmeer.

Stichting ‘Waza no Michi’ tekent in de Nepomukkapel te Boxmeer de samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit van Toyama in Japan. 

De onlangs opgerichte stichting ‘Waza no Michi’ uit Vortum-Mullem (gemeente Land van Cuijk) zet een belangrijke stap in haar missie om kennisuitwisseling op het gebied van traditionele ambachten tussen Japan en Nederland te bevorderen.

Op vrijdag 27 september vond in de Nepomukkapel in Boxmeer de ondertekening plaats van een officiële overeenkomst tussen de stichting en de Universiteit van Toyama, waarin beide partijen de toezegging doen om intensief te gaan samenwerken.  

Kennisuitwisseling centraal

‘Waza no Michi’ of ‘de weg van de ervaren handen’ probeert zich nadrukkelijk te onderscheiden van academische of artistieke uitwisselingen, waarin vrijwel uitsluitend de denkers of creatieve geesten centraal staan. De stichting richt zich daarentegen op de handen, de traditionele vaardigheden of skills, welke binnen het Nederlandse culturele veld structureel onderbelicht blijven. Dit sluit nauw aan op de doelstelling van het Gigeiin-centrum van de Universiteit van Toyama, waarbij een balans wordt gezocht tussen technische innovaties en ambachtelijke restauratietechnieken. Als één van 86 Nationale Universiteiten van Japan, wordt de samenwerking gesteund vanuit de Japanse ambassade en kan deze rekenen op grote interesse vanuit de Japanse culturele sector. Men moet daarom niet raar opkijken wanneer de Gemeente Land van Cuijk in de komende jaren regelmatig bezoek krijgt van Japanse experts in technieken als hout- en bamboebewerking, lakwerk, papierrestauratie of keramiek.  

Officiële ondertekening. 

De ondertekeningsceremonie heeft plaatsgevonden op vrijdag 27 september om 16:00 uur in aanwezigheid van:

De professoren van de Universiteit van Toyama Japan: Hayashi, Uehara en Shintani  

Het stichtingsbestuur van ‘Waza no Michi’: Jan Keunen en Philippe König

Initiatiefnemers van de stichting:  Dave van Gompel en Patrick Peeters

Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant:  Marc Oudenhoven

Wethouder van de gemeente Land van Cuijk: Joost Hendriks

Naschrift:

Als bestuurslid van Nepomuk kon Patrick er niet omheen om onze prachtige Nepomukkapel te gebruiken voor deze bijzondere gelegenheid. Patrick is sinds enkele jaren actief in de Japanse kunst en samen met Dave van Gompel runt hij een restauratie bedrijf in Japans lakwerk.  

De door Patrick en Dave opgerichte stichting ‘Waza no Michi’ heeft nu dus een overeenkomst gesloten met de Toyama Universiteit in Japan.

In de toekomst zullen er personen uit Japan naar Vortum-Mullem komen. Ze worden daar  bijgeschoold in de kennis en vaardigheden m.b.t. Japans lakwerk.

De Nepomukkapel aan de Veerstraat 51 te Boxmeer is het onderkomen van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer sinds haar oprichting in 1986. 

Deze kapel, gewijd aan Johannes Nepomucenus en gelegen naast de oprijlaan van het Kasteel van Boxmeer, is op 19 juli 1737 door de bisschop van Roermond ingewijd en in gebruik genomen. De stichter van de Nepomukkapel was Frans Ant. Eppele de Raijhof, grafelijk rentmeester van graaf Frans Wilhelm van Hohenzollern-Sigmaringen. Het is een vroeg 18e eeuwse zaalkerkje met oorspronkelijk een tongewelf van stucwerk. In de voorgevel boven de ingangsdeur is een steen gelegd met het jaartal 1737 waaruit blijkt dat de kapel gewijd is aan Johannes Nepomucenus. 

Het bestuur van de Hist. Ver. Nepomuk. Boxmeer.

(foto's: Rob Daanen fotografie Boxmeer)