De Romeinen op Brabants Erfgoed

De Romeinen onderhielden al langere tijd contacten met de stammen die aan hun gebied grensden, maar in 58 v. Chr. zag gouverneur Julius Caesar (ca. 100-44 v. Chr.), zich vanwege toenemende onrust genoodzaakt militair in te grijpen. Hierdoor groeide de Romeinse invloed in het gebied. De meeste informatie over wat er hierna gebeurde is afkomstig uit het verslag dat Caesar schreef om zijn eigen positie te verstevigen en biedt dus geen objectieve beschrijving.

CaesarkopNijmegenRMO

Deze portretkop, gevonden in Nijmegen, stelt waarschijnlijk Julius Caesar voor. Hij is gedateerd op de eerste eeuw na Christus. (Bron: Rijksmuseum van Oudheden Leiden)

 

De groeiende Romeinse invloed trof ook de Belgae, een groep stammen in het huidige België, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Nederland. In 57 v. Chr. begonnen zij zich te organiseren en dit nieuws bereikte Caesar, die waarschijnlijk inderdaad al van plan was om naar dit gebied op te rukken. In een reeks veldslagen versloeg hij de verschillende ‘Belgische’ stammen. In de cruciale slag aan de rivier de Sabis (nu de rivier de Selle, bij het Noord-Franse Cambrai) vocht waarschijnlijk ook de stam mee die het grootste deel van het huidige Brabant bewoonde: de Eburonen.

Eburonen

We weten niet precies waar de Eburonen leefden. Voor Caesar waren zij onderdeel van de Belgae. Ze zouden pas enkele generaties in Gallië wonen, nadat ze vanuit Germanië de Rijn overgestoken waren. De Eburonen zijn, net als andere stammen, nauwelijks zichtbaar in archeologisch materiaal. In de eerste eeuw v. Chr. zijn de Eburonen echter eigen munten gaan slaan. Niet als betaalmiddel, maar als prestigieuze geschenken bij verbonden tussen stamleiders. De verspreiding van Eburoonse munten geeft een indicatie van hun woongebied. Zij lijken geleefd te hebben in een gebied dat zich uitstrekte van iets ten noorden van de Maas tot de Ardennen en van de lijn Antwerpen-Brussel tot de Maasvallei.

EburonenStaterCommons

Een Eburoonse statermunt. (Bron: Numisantica)

Tot 54 v. Chr. lijken veel Gallische stammen gedacht te hebben dat de Romeinen slechts aanwezig waren voor het creëren van rust aan hun eigen grens. De Romeinse legioenen bleven echter langer. Dat was tegen de wil van enkele stammen in dit gebied. Zij kwamen samen met de Eburonen in opstand.

http://www.brabantserfgoed.nl/romeinen