PAN Portable Antiquities of the Netherlands

 

Doelstelling

Het doel van PAN is om oudheidkundige vondsten in privé-bezit, met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren en online te publiceren, en zo de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar te maken voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden.

Organisatie

PAN is een nationale infrastructuur die wordt georganiseerd door de Stichting ArcheoHotspots. De PAN-medewerkers vallen onder de Stichting Archeohotspots. Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) verricht de loonadministratie en voert de financiële administratie. Tevens zijn de volgende organisaties als partner betrokken: Vrije Universiteit (Amsterdam), de Universiteit Leiden (UL), de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Determinaties van munten worden verzorgd door specialisten van NUMIS, onderdeel van De Nederlandsche Bank (DNB). Pelgrimsinsignes worden beschreven door specialisten van KUNERA, gehuisvest bij de Radboud Universiteit (Nijmegen). Verenigingen van vrijwillige (detector)archeologen De Detectoramateur (DDA), The Coinhunter Company (CC), de Vereniging van vrijwilligers in de archeologie (AWN), Luctor et Detector en de websites www.bodemvondstenwereld.nl en www.vondsten.nl ondersteunen PAN. Het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) te Nuis, het Fries Museum (Leeuwarden), het Gelders Archeologisch Centrum (GAC) gelieerd aan Museum het Valkhof, de Historische Kring Kesteren en Omgeving (Streekmuseum Baron van Brakell) alsmede de Erfgoed Zeeland en ArcheoHotspots in diverse steden verstrekken gastvrijheid aan PAN-vondstregistratoren. Landschap en Erfgoed Utrecht (LEU) en de provincies Noord-Brabant, Drenthe en Zeeland werken met PAN samen. DANS-EASY archiveert PAN-data en stelt deze beschikbaar aan Ariadne. Projectpartner Geodienst, gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontwerpt en onderhoudt de website http://portable-antiquities.nl/pan/#/public

Internationale samenwerking

PAN maakt deel uit van de European Public Finds Recording Network (EPFRN), een samenwerkingsverband van organisaties die zich richten op registratie van archeologische vondsten. Andere leden zijn het Portable Antiquities Scheme in Engeland en Wales (https://finds.org.uk/), MEDEA in Vlaanderen (https://www.vondsten.be/), DIME in Denemarken (https://www.metaldetektorfund.dk/) en SuALT / Find Sampo in Finland (https://blogs.helsinki.fi/sualt-project/).