- Over Nepomuk
- Over Nepomuk
- Johannes Nepomucenus
- Geschiedenis
- De doelstelling
- Het bestuur
- Tentoonstellingen
- Toespraak 2015
- Jaarverslagen
- Activiteitenprogramma
- Lid worden
- Lezingen en presentaties
- Opzienbarende vondsten
- Jumelagemonument Boxmeer-Sigmaringen
- Cabaret de la Mer 25 jaar Nepomuk
- Werkgroep toponiemen
- Vrienden van Nepomuk
- Publicatie Nepomuk in tijdschrift Brabants Heem & Erfgoed
- Educatie
- ARCHIEF
- Schenkingen en bruiklenen
-
Schatsurfen op internet
- Zoeken op Delpher
- Boxmeers Weekblad
- Archief Kasteel Huis Bergh
- BHIC Archief Brabant
- Google zoekmachine
- Archieven.nl
- Wie Was Wie
- Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Nationaal Archief
- Geheugen van Nederland
- Genealogie online
- Beeldbanken
- Genealogie Archief
- Genbronnen Archieven
- Thuis in Brabant
- Netwerk Oorlogsbronnen
- Topotijdreis Topografische kaarten
- Rariteitenkabinet
- Analyse website
Zegelstempel of cachet
Zegelstempel of cachet
Briefwisseling was bijzonder populair in de 18de eeuw, zowel in de privésfeer als voor officiële of commerciële post. De gegoede klassen hielden ervan om zelf te schrijven en om nieuws te ontvangen. Gedachten over allerhande onderwerpen werden uitgewisseld. Correspondentie maakte trouwens deel uit van hun dagelijkse ontspanning. In die tijd werden brieven bezorgd door hun eigen dienstboden of door de posterijen als het over grotere afstanden ging.
Nadat de brief met een ganzenveer was geschreven en gevouwen, werd hij verzegeld met een cachet. Die stempel drukte een blazoen, een monogram of een embleem af in de was om ervoor te zorgen dat de brief goed gesloten was en de authenticiteit van het schrijven bewaard bleef. Eenmaal de zegelwas gesmolten, was met een kaars en op de gewenste plaats was aangebracht, werd de zegelstempel in de warme en zachte was gedrukt om in reliëf een motief aan te brengen dat bij het afkoelen van de was hard werd. De cachetten werden onder andere van goud, zilver, kornalijn of bergkristal vervaardigd. Ze bleven lang in gebruik. Tegenwoordig kan met nog zijn eigen zegelstempel laten maken, maar deze zal dan meer voor de sier zijn.
Een cachet kan ook een klein draagbaar model versierd met een ring aan de bovenkant of met een oogje. Het kan aan een ketting worden gehangen, als hanger worden gedragen, samen met het zakhorloge worden bevestigd of aan de riem worden vastgemaakt als deel van de chatelaine. Het stempel bevat vaak een wapenschild en of de initialen van de eigenaar of familie.Het stempel van een cachet wordt in spiegelschrift gemaakt.
In het jaar 2000 werd door onze secretaris Dick Reijnen bij wegwerkzaamheden op het Zand te Boxmeer een prachtig zegelstempel gevonden.
Bij onze vereniging zijn, zoals u de laatste jaren gemerkt hebt, veel speurneuzen actief. Toch blijft men ook bij Nepomuk geregeld met vraagtekens zitten.
Zo ook met het verzilverd koperen cachet van Het Zand. Hier staan initialen op en een familiewapen in de vorm van een vogel en een pijl en boog. Bovenaan ziet u een D.
Het is duidelijk dat dit bijzonder voorwerp lang geleden op Het Zand is verloren, de eigenaar zal het daarna node gemist hebben. Een raar gevoel dat je het dan zo lang daarna terugvindt.
Het cachet is versierd met 2 ineen draaiende (wal)vissen.
Wie kan ons helpen er achter te komen van wie dit cachet zou kunnen zijn. Er zijn zoals u op de foto's ziet, enkele aanknopingspunten. Indien u iets op het spoor bent ,kunt u dit kenbaar maken via het aanmeldingsformulier. Aanmelden als lid kunt u dan wegvinken
In de etalage van Le Blanc is een zilveren cachet te bewonderen dat bij het zilveren inktstel is gevoegd uit de verzameling van ons lid Frans van Dinter.
Opde foto's een voorbeeld van een brief uit 1783 verstuurd van Afferden naar Boxmeer verzegeld met een lakstempel.